ΓΛΩΣΣΑ ΕΚΜΑΘΗΣΗ ΚΟΥΛΤΟΥΡΑ ΚΑΙ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ

Ανακαλύψτε έναν πολυποίκιλο πολιτισμό στα βάθη των αιώνων

Αραβική Γλώσσα

Η αραβική γλώσσα κρύβει πίσω της έναν πολιτισμικό πλούτο και μία ιστορία με την οποία αξίζει να ασχοληθεί κανείς σε βάθος. Η κατανόηση της γραφής και των κανόνων που τη διέπουν, αλλά και η ανάπτυξη του προφορικού λόγου είναι ένα εγχείρημα που απαιτεί μελέτη και αρκετή προσπάθεια.

Η αραβική γλώσσα είναι η επίσημη γλώσσα σε 22 χώρες και ομιλείται από περισσότερους από 290 εκατομμύρια ανθρώπους ως μητρική, ενώ οι περισσότεροι λαοί που τη μιλούν συγκεντρώνονται κυρίως στη Μέση Ανατολή και στο βόρειο κομμάτι της Αφρικής. Είναι, όμως, η λειτουργική γλώσσα του Ισλάμ, οπότε ακόμα και αν δεν την έχουν ως μητρική, πολλοί λαοί σε όλο τον κόσμο τη μαθαίνουν αφού είναι η γλώσσα στην οποία είναι γραμμένο το Κοράνι.

Ιδιαίτερο στοιχείο της αραβικής γλώσσας αποτελεί το φαινόμενο της διγλωσσίας. Από τη μία, υπάρχει η κλασική αραβική, που ομιλείται από μορφωμένους χρήστες, αλλά είναι και η γλώσσα του Κορανίου. Από την άλλη, υπάρχει η σύγχρονη πρότυπη αραβική, που χρησιμοποιείται στο γραπτό λόγο και είναι η επίσημη γλώσσα των αραβικών χωρών, αλλά διαφοροποιείται με τη μορφή διαλέκτων.

Στο Siountri School διδάσκεται η σύγχρονη πρότυπη αραβική (Modern Standard Arabic) από αραβόφωνους καθηγητές, με διαμορφωμένη μεθοδολογία που καλύπτει τις ιδιαιτερότητες της αραβικής γλώσσας. Επίσης, στα μαθήματα αραβικών οι σπουδαστές διδάσκονται όλες οι πτυχές της, προφορικό και γραπτό λόγο, με σεβασμό στον πολιτισμό και τις παραδόσεις του αραβικού κόσμου.

Η Αραβική Γραφή

Συνεχόμενη γραφή με φορά από τα δεξιά προς τα αριστερά, χωρίς να υπάρχουν κεφαλαία και πεζά και 4 διαφορετικές μορφές κάθε γράμματος, είναι μερικά από τα χαρακτηριστικά της αραβικής γραφής.

Τα Αραβικά γράφονται, όπως πολλοί γνωρίζουν, από τα δεξιά προς τα αριστερά και το αλφάβητό τους αποτελείται από 28 βασικά γράμματα. Επίσης, το αραβικό αλφάβητο χρησιμοποιείται σε όλες τις διαλέκτους της γλώσσας και είναι το δεύτερο πιο διαδεδομένο αλφάβητο παγκοσμίως, μετά το λατινικό. Αξιοσημείωτο είναι, όμως, το γεγονός ότι οι αριθμοί διαβάζονται από αριστερά προς τα δεξιά. Στον αραβικό γραπτό λόγο δεν υπάρχουν κεφαλαία και μικρά γράμματα. Επίσης, δεν υπάρχουν γράμματα ομόηχα, όπως συναντάμε στα Ελληνικά, δηλαδή Ο, Ω, Η, Ι, Υ, αλλά κάθε γράμμα προφέρεται διαφορετικά. Μία άλλη ιδιομορφία στην εκμάθηση αραβικών είναι ότι τα γράμματα μέσα σε κάθε λέξη γράφονται συνεχόμενα, δηλαδή ενωμένα το ένα με το άλλο, όπως η δική μας καλλιγραφία. Για τον λόγο αυτό, το κάθε γράμμα γράφεται με 4 διαφορετικές μορφές, ανάλογα με την θέση του μέσα στην λέξη, δηλαδή εάν είναι αρχικό, μεσαίο, τελικό ή απομονωμένο.

Παρά την δυσκολία που ίσως να παρουσιάζει αρχικά η αραβική γλώσσα και την ιδιόμορφη προφορά, στο ελληνικό λεξιλόγιο χρησιμοποιούμε καθημερινά αρκετές αραβικές λέξεις χωρίς να το καταλαβαίνουμε. Μερικές από αυτές είναι: χαμπάρι, ταρίφα, λεμόνι, τζίφος, σόδα, ζάχαρη κ.λπ.