Share:

ΑΞΙΟΛΟΓΗΣΗ ΓΛΩΣΣΑΣ

Συνολικά: 3.3 (164 ψήφοι)
3.29878

Υπάρχουν πολλές διάλεκτοι στα Αραβικά αλλά ποιά είναι αυτή που διδάσκεται στο Siountri School;

Στο Siountri School διδάσκουμε την κλασική αραβική γλώσσα δηλαδή αυτή που χρησιμοποιείται σε όλο τον αραβικό κόσμο. Είναι αυτή που χρησιμοποιείται στη συγγραφή βιβλίων και εφημερίδων, στην τηλεόραση και το ραδιόφωνο και στις συζητήσεις μεταξύ των πιο μορφωμένων Αράβων από διαφορετικές χώρες (όπως για παράδειγμα σε διεθνή συνέδρια). Είναι η επίσημη γλώσσα σε 20 χώρες.

Πόσα γράμματα έχει το αραβικό αλφάβητο;

Το αραβικό αλφάβητο έχει 28 γράμματα και 7 διαφορετικά ηχητικά σύμβολα που μοιάζουν με τόνους και γράφονται πάνω ή κάτω από τα γράμματα. Αυτά τα σύμβολα συνήθως παραλείπονται και γράφονται μόνο όταν υπάρχει ανάγκη για να μη παρερμηνεύεται η έννοια του λόγου ή όταν το κείμενο είναι ιερό ή λογοτεχνικό.

Είναι τα Αραβικά δύσκολη γλώσσα;

Είναι δύσκολη σε ορισμένους τομείς και εύκολη σε άλλους. Είναι μια γλώσσα που δεν έχει πολλές ιδιομορφίες στη γραμματική. Είναι πιο εύκολη από τα Λατινικά και τα Ελληνικά και πιο απλή από τα Γερμανικά. Δεν έχει, επίσης, τη δυσκολία της ορθογραφίας, όπως τα Ελληνικά και τα Αγγλικά, μιας και οι λέξεις γράφονται όπως ακούγονται, εκτός ελαχίστων περιπτώσεων, που δεν ξεπερνούν τις δεκαπέντε με είκοσι λέξεις.

Πόσο δύσκολη είναι η αραβική γραφή;

Η αραβική γραφή δεν είναι δύσκολη, απλώς είναι διαφορετική. Γράφεται από δεξιά προς τα αριστερά και ένα αραβικό βιβλίο αρχίζει από την πλευρά που τελειώνει ένα ελληνικό ή αγγλικό βιβλίο. Κάθε γράμμα έχει τέσσερις διαφορετικούς τρόπους γραφής, που μοιάζουν πολύ μεταξύ τους, ανάλογα με το εάν είναι αρχικό, μεσαίο, τελικό ή απομονωμένο. Είναι σαν το γράμμα -σ στα Ελληνικά που γράφεται με δύο μορφές, απλό και τελικό. Χρειάζεται λίγη εξάσκηση ώστε να εξοικειωθεί κανείς με την ιδιαιτερότητα της.

Πώς λειτουργούν τα Αραβικά;

Τα Αραβικά ανήκουν στην οικογένεια των Σημιτικών γλωσσών και λειτουργούν βάσει ενός συστήματος που διαφέρει από τις Ευρωπαϊκές γλώσσες. Αυτό το σύστημα ονομάζεται «σύστημα ρίζας» (root system). Στο σύστημα αυτό, κάθε ουσιαστικό, ρήμα, επίθετο, επίρρημα, μετοχή ή απαρέμφατο, παράγεται από μια ρίζα που αποτελείται συνήθως από τρία γράμματα κατά πλειοψηφία, ή από τέσσερα γράμματα σε λιγότερες περιπτώσεις. Κάθε ρίζα εκφράζει μία βασική ιδέα από την οποία παράγουμε όλες τις λέξεις που συσχετίζονται μ’ αυτή την ιδέα, όπως για παράδειγμα από την ιδέα της «γραφής» παράγουμε τις λέξεις: γράφω, εγγράφω, γραφή, βιβλίο, βιβλιοπωλείο, γραφείο, συγγραφέας, γραπτό, γραμμένο κ.λπ. Αυτό επιτυγχάνεται με την προσθήκη γραμμάτων πριν, ανάμεσα και μετά από τα γράμματα της ρίζας σε κάθε λέξη.

Ποιες είναι οι ιδιομορφίες της αραβικής γλώσσας που την καθιστούν πιο εύκολη από άλλες ξένες γλώσσες;

Η αραβική γλώσσα, όσο και αν φαίνεται δύσκολη, έχει πολλές ιδιαιτερότητες που την καθιστούν πιο εύκολη από άλλες ξένες γλώσσες. Η πρώτη είναι ότι δεν έχει δυσκολίες στην ορθογραφία. Οι λέξεις γράφονται όπως ακούγονται, εκτός ελαχίστων περιπτώσεων. Η δεύτερη και πιο σημαντική, είναι ότι δεν έχει ανωμαλίες στην κλίση των ονομάτων και των ρημάτων. Τα ονόματα έχουν δύο γένη και τα ρήματα έχουν μόνο τρεις χρόνους, αόριστο, ενεστώτα και προστακτική. Οι υπόλοιποι χρόνοι παράγονται από τα προηγούμενα με τη χρήση βοηθητικού ρήματος ή ενός μορίου. Οι αντωνυμίες και τα μόρια είναι άκλιτα σε γενικές γραμμές. Η σύνταξη μοιάζει με τα αρχαία Ελληνικά αλλά είναι πιο εύκολη και απλή.

Ποιοι διδάσκουν τα Αραβικά στο Siountri School;

Οι καθηγητές αραβικών του τμήματος Αραβικών στο Siountri School είναι αραβικής καταγωγής, με πολύ καλή γνώση Ελληνικών, Αγγλικών αλλά και Γαλλικών.

Είναι απαραίτητη η γνώση Αγγλικών για να μπορεί κανείς να μάθει Αραβικά;

Κάθε υποψήφιος που ενδιαφέρεται να ξεκινήσει μαθήματα αραβικών δεν είναι απαραίτητο να γνωρίζει άπταιστα Αγγλικά, αφού οι καθηγητές αραβικών γνωρίζουν την ελληνική γλώσσα.

Θέλω να ξεκινήσω να μαθαίνω Αραβικά, αλλά με φοβίζει η διαφορετικότητα της γλώσσας. Θα τα καταφέρω εύκολα και σε πόσο χρόνο θα μπορώ να συνεννοούμαι;

Είναι κατανοητό ότι η εκμάθηση μιας γλώσσας όπως τα Αραβικά απαιτεί χρόνο από την πλευρά των σπουδαστών. Για να συνεννοηθεί κανείς με έναν Άραβα σε απλό, καθημερινό επίπεδο χρειάζεται περίπου ένα χρόνο μαθημάτων. Αν ο σπουδαστής είναι πιο αφοσιωμένος ίσως να χρειαστεί και λιγότερο χρονικό διάστημα.

Σε πόσα χρόνια μπορώ να τελειοποιήσω τις γνώσεις μου στα Αραβικά;

Η τελειοποίηση της αραβικής γλώσσας μπορεί να διαρκέσει πολλά χρόνια, γιατί είναι μια γλώσσα πλούσια σε λεξιλόγιο με μεγάλη ιστορία και θαυμάσια λογοτεχνία που μπορεί κανείς σε τρία με τέσσερα χρόνια να απολαμβάνει και να κατανοεί.

Ποιά είναι τα πλεονεκτήματα των ομαδικών μαθημάτων σε σχέση με τα ιδιαίτερα μαθήματα;

Το εκπαιδευτικό σύστημα του Siountri School και οι επιτυχίες των σπουδαστών του τα τελευταία 30 χρόνια αποτελούν τρανταχτό παράδειγμα των πλεονεκτημάτων που έχουν τα ομαδικά μαθήματα σε σύγκριση με τα ιδιαίτερα μαθήματα.

Το ταξίδι στην εκμάθηση αραβικών, μετατρέπεται σε μία ομαδική προσπάθεια, στη διάρκεια της οποίας ο σπουδαστής κοινωνικοποιείται και εξασκείται με ανθρώπους που έχουν ένα κοινό στόχο, σε αντίθεση με τα ιδιαίτερα μαθήματα. Παράλληλα, κάθε σπουδαστής μπορεί μέσα από τον εντοπισμό της επίδοσης των υπολοίπων να αποκτήσει ένα μέτρο σύγκρισης, σχετικά με το πού βρίσκεται, αλλά και ένα κίνητρο, για να εντείνει τη μελέτη με στόχο να φτάσει το επίπεδο των συν-σπουδαστών του.

Ένα άλλο πολύ σημαντικό πλεονέκτημα που διαθέτουν τα ομαδικά μαθήματα, σε αντίθεση με τα ιδιαίτερα μαθήματα, είναι η ευκαιρία για παράλληλες δραστηριότητες που ξεφεύγουν από τα στενά όρια της εκπαίδευσης. Οι δραστηριότητες αυτές  βρίσκονται στον πυρήνα του εκπαιδευτικού συστήματος  που εφαρμόζει το Siountri School. Πρόκειται για θεματικές βραδιές, επισκέψεις σε πολιτιστικά γεγονότα των αντίστοιχων ξένων πολιτισμών που μελετούν οι σπουδαστές μας, αλλά και τμήματα συνομιλίας. Με τον τρόπο αυτό, προσφέρεται στους σπουδαστές μία μοναδική ευκαιρία συνδυασμού της ψυχαγωγίας με την εκμάθηση, κάτι που τα ιδιαίτερα μαθήματα δεν μπορούν να παρέχουν σε τέτοιο βαθμό.