Είναι όντως τα Ιαπωνικά πολύ δύσκολα;

Είναι ευρέως αποδεκτό ότι η ιαπωνική γλώσσα χαρακτηρίζεται από πολλές ιδιομορφίες. Στην πραγματικότητα πρόκειται για μια αρκετά εύκολη γλώσσα αν καταλάβει κανείς την κουλτούρα και τη λογική της. Εκμεταλλευόμενος σωστά τα μαθήματα Ιαπωνικών που προσφέρουμε στο Siountri School, ένας σπουδαστής θα είναι σε θέση να παρουσιάζει προφορικά λέξεις και πληροφορίες σε θέματα καθημερινής ζωής. Στο γραπτό λόγο ο υποψήφιος θα έχει την ικανότητα να συνθέτει σύντομα απλά κείμενα για μια ποικιλία θεμάτων.

Μπορείτε να αναφέρετε μια ιδιομορφία της ιαπωνικής γλώσσας;

Μια από τις σημαντικότερες ιδιομορφίες της ιαπωνικής γλώσσας είναι ο τρόπος που αναπτύσσεται ο γραπτός λόγος. Στα έντυπα κείμενα, τα Kanji (ιδεογράμματα) αναπτύσσονται, σε συνδυασμό με τα συλλαβογράμματα, σε κάθετες σειρές. Η ανάγνωση προχωρεί από δεξιά προς αριστερά και το ξεκίνημα γίνεται από την πλευρά του εντύπου που για εμάς υποδηλώνει το τέλος του. Κατ’ εξαίρεση, συναντάμε και την οριζόντια γραφή – κυρίως, σε μεμονωμένες και σύγχρονες περιπτώσεις – και μάλιστα και προς τις δύο κατευθύνσεις, δεξιά και αριστερή, ανάλογα με τις ανάγκες που την υπαγορεύουν.

Ποιές ιδιομορφίες της ιαπωνικής γλώσσας την καθιστούν πιο εύκολη από άλλες ξένες γλώσσες;

Η ιαπωνική γλώσσα παρουσιάζει αρκετές «ευκολίες» όπως το ότι δεν υπάρχουν άρθρα, γένη, τόνοι, διαφορετικές καταλήξεις ρηματικών τύπων, διάκριση ενικού ή πληθυντικού αριθμού (πλην ελαχίστων εξαιρέσεων) και "υποκείμενο-ρήμα-αντικείμενο" κατά την ελληνική σύνταξη.

Τα μαθήματα Ιαπωνικών γίνονται από καθηγήτριες Ιαπωνικής καταγωγής;

Όλες οι καθηγήτριες που διδάσκουν Ιαπωνικά στο Siountri School είναι ιαπωνικής καταγωγής και μιλούν άπταιστα Ιαπωνικά όπως επίσης και πολύ καλά Ελληνικά και Αγγλικά!

Είναι απαραίτητη η γνώση Αγγλικών για την έναρξη μαθημάτων Ιαπωνικών;

Οι υποψήφιοι που ενδιαφέρονται να ξεκινήσουν μαθήματα Ιαπωνικών δεν είναι απαραίτητο να γνωρίζουν Αγγλικά μιας και οι καθηγήτριες γνωρίζουν την ελληνική γλώσσα.

Στην αρχή δίνεται μεγαλύτερη έμφαση στην ομιλία παρά στην γραφή και την ανάγνωση;

Ναι. Στην αρχή τα μαθήματα εστιάζονται στα προφορικά και μετά από ενα εύλογο χρονικό διάστημα αρχίζει η γραφή και η ανάγνωση.

Ποιά είναι τα πτυχία στην ιαπωνική γλώσσα και πώς λειτουργούν;

Τα πτυχία στην ιαπωνική γλώσσα λειτουργούν αντίστροφα. Το πρώτο (ευκολότερο) πτυχίο είναι το N5 ενώ το τελευταίο (δυσκολότερο) πτυχίο είναι το N1.

Κάθε πότε γίνονται οι εξετάσεις στην ιαπωνική γλώσσα;

Οι εξετάσεις στην ιαπωνική γλώσσα διεξάγονται μία φορά το χρόνο, στις αρχές Δεκεμβρίου.

Ποιά είναι τα πλεονεκτήματα των ομαδικών μαθημάτων Ιαπωνικών σε σχέση με τα ιδιαίτερα μαθήματα;

Το εκπαιδευτικό σύστημα του Siountri School και οι επιτυχίες των σπουδαστών του τα τελευταία 30 χρόνια αποτελούν τρανό παράδειγμα των πλεονεκτημάτων που έχουν τα ομαδικά μαθήματα σε σύγκριση με τα ιδιαίτερα μαθήματα Ιαπωνικών. Το ταξίδι στην εκμάθηση μίας ξένης γλώσσας, μετατρέπεται σε μία ομαδική προσπάθεια, στη διάρκεια της οποίας ο σπουδαστής κοινωνικοποιείται και εξασκείται με ανθρώπους που έχουν ένα κοινό στόχο, σε αντίθεση με τα ιδιαίτερα μαθήματα. Παράλληλα, κάθε σπουδαστής μπορεί μέσα από τον εντοπισμό της επίδοσης των υπολοίπων να αποκτήσει ένα μέτρο σύγκρισης, σχετικά με το πού βρίσκεται, αλλά και ένα κίνητρο, για να εντείνει τη μελέτη με στόχο να φτάσει το επίπεδο των συν-σπουδαστών του. Ένα άλλο πολύ σημαντικό πλεονέκτημα που διαθέτουν τα ομαδικά μαθήματα Ιαπωνικών, σε αντίθεση με τα ιδιαίτερα μαθήματα, είναι η ευκαιρία για παράλληλες δραστηριότητες που ξεφεύγουν από τα στενά όρια της εκπαίδευσης. Οι δραστηριότητες αυτές βρίσκονται στον πυρήνα του εκπαιδευτικού συστήματος που εφαρμόζει το Siountri School - World of Languages. Πρόκειται για θεματικές βραδιές, επισκέψεις σε πολιτιστικά γεγονότα των αντίστοιχων ξένων πολιτισμών που μελετούν οι σπουδαστές μας, αλλά και τμήματα συνομιλίας. Με τον τρόπο αυτό, προσφέρεται στους σπουδαστές μία μοναδική ευκαιρία συνδυασμού της ψυχαγωγίας με την εκμάθηση, κάτι που τα ιδιαίτερα μαθήματα Ιαπωνικών δεν μπορούν να παρέχουν σε τέτοιο βαθμό. Τέλος, ο διαγωνισμός ομιλίας της ιαπωνικής γλώσσας που διοργανώνεται σε ετήσια βάση από το σύλλογο καθηγητών ιαπωνικής γλώσσας είναι ακόμα μία πρόκληση για την οποία προετοιμάζονται οι μαθητές μας.