Το Σινικό τείχος, η πλατεία Τιεν Αν Μεν, η Όπερα του Πεκίνου, οι ουρανοξύστες της Σαγκάης, η ιδιαίτερη κουζίνα, τα πανέμορφα ιδεογράμματα. Ένας λαμπρός αρχαίος πολιτισμός με συγκλονιστική διάρκεια και σημαντικές πολιτιστικές και κοινωνικές παρακαταθήκες. Η Κίνα!

---

Ο κινέζικος πολιτισμός είναι ένας από τους αρχαιότερους του κόσμου. Αυτό που τον κάνει περισσότερο αξιοθαύμαστο, είναι ότι κατάφερε να επιβιώσει διαχρονικά χωρίς να υποστεί μεγάλες απώλειες στην αξεπέραστη κληρονομιά που κουβαλά και χωρίς να αλλοιώσει την ταυτότητά του.

Η Κίνα θα μπορούσε να χαρακτηριστεί ως η χώρα των μεγάλων αντιθέσεων, καθώς συνδυάζει αρμονικά το παλιό με το καινούριο, το σύγχρονο με το παραδοσιακό. Από τη μία πλευρά το Σινικό τείχος, η Όπερα του Πεκίνου, η Απαγορευμένη ή Αυτοκρατορική Πόλη, η πλατεία Τιεν Αν Μεν και οι διάσημοι Κήποι. Από την άλλη πλευρά ουρανοξύστες, μεγαλεπήβολα κτίρια, εντυπωσιακά μεγάλα λιμάνια, γέφυρες και άλλες ξεχωριστές κατασκευές που κόβουν την ανάσα και χαρακτηρίζουν τη Σαγκάη ως το τρίτο μεγαλύτερο οικονομικό κέντρο του κόσμου.

Ο κινέζικος πολιτισμός έβαλε τη σφραγίδα του και αποτέλεσε λαμπρό παράδειγμα για τους υπόλοιπους πολιτισμούς σε τέχνες όπως η κεραμική και η αγγειοπλαστική, η κατασκευή πορσελάνης, η ύφανση μεταξωτών υφασμάτων. Κυρίως, όμως, διακρίθηκε για την καλλιτεχνία και τη ζωγραφική, που αποτελούσε παραδοσιακά τον πιο άμεσο τρόπο έκφρασης του λαού της Κίνας και πηγή έμπνευσης για τα πιο σημαντικά επιτεύγματά της. Σημαντική ήταν η συμβολή της κινέζικης κουλτούρας και στη διάδοση πολεμικών τεχνών, όπως το Kung Fu, που αναπτύχθηκε όχι μόνο για λόγους αυτοάμυνας και σωματικής ευεξίας, αλλά και για την πνευματική υγεία και ψυχική ηρεμία του ανθρώπου.

Στην περίπτωση που βρεθείτε στην Κίνα και σας ρωτήσουν αν είστε φίδι, ποντίκι ή πίθηκος, μην παραξενευτείτε! Αυτά είναι τρία από τα δώδεκα ζώδιά τους. Τέλος, Αξιοσημείωτο στοιχείο της κινέζικης κουλτούρας είναι η διατήρηση του παραδοσιακού σεληνιακού ημερολογίου ταυτόχρονα με το δυτικό. Έτσι εξηγείται και ο εορτασμός του Φεστιβάλ της Άνοιξης, μεταξύ 21 Ιανουαρίου και 20 Φεβρουαρίου, που σηματοδοτεί την αλλαγή του χρόνου και την έναρξη της Άνοιξης. Ο εορτασμός της συνοδεύεται από πολλές εκδηλώσεις, στολισμούς, δώρα και πολλά πυροτεχνήματα!