Ευκαιρία να «ξεδιπλώσετε το ταλέντο σας» στη χώρα με τα 790 διεθνώς αναγνωρισμένα πανεπιστήμια και τις πιο ανταγωνιστικές δυνατότητες απασχόλησης.

---

Στην Κίνα λειτουργούν πάνω από 790 πανεπιστήμια και 1600 ιδρύματα ανώτατης εκπαίδευσης. Υπάρχουν τα γενικά πανεπιστήμια, τα τεχνολογικά πανεπιστήμια και τα ειδικά πανεπιστήμια που εξειδικεύονται στην ιατρική επιστήμη, τις ξένες γλώσσες και την παιδαγωγική επιστήμη. Σήμερα πολλοί φοιτητές από όλο τον κόσμο σπουδάζουν στα πανεπιστήμια της Κίνας, όχι μόνο στον τομέα της κινέζικης γλώσσας αλλά σε μια ευρεία γκάμα επιστημών. Η εκμάθηση της κινέζικης γλώσσας είναι απαραίτητη για την παρακολούθηση μαθημάτων στη χώρα. Ωστόσο δεν έχουν όλα τα πανεπιστήμια τις ίδιες απαιτήσεις όσον αφορά στο επίπεδο γνώσης της γλώσσας. Σχολές όπως αυτές της μηχανολογίας ή  σχολές της επιστήμης των υπολογιστών δεν απαιτούν τόσο υψηλό επίπεδο στη γνώση της κινέζικης όσο η νομική και οι σχολές διοίκησης.

Αν κάποιος επιθυμεί να συμμετέχει σε προγράμματα που αφορούν στην κινεζική γλώσσα, κουλτούρα και  πολιτισμό, θα πρέπει να απευθυνθεί σε πανεπιστήμια που προσφέρουν αντίστοιχα προγράμματα. Τα περισσότερα πανεπιστήμια καθιερώνουν εντατικά προγράμματα εκμάθησης της γλώσσας, διάρκειας από 4 εβδομάδες έως και 6 μήνες. Συνήθως πραγματοποιούνται 2 φορές το χρόνο, χειμώνα και καλοκαίρι. Το κόστος των διδάκτρων υπολογίζεται περίπου από 500€ έως 2000€, ανάλογα με το επίπεδο και το εκπαιδευτικό ίδρυμα. Οι σπουδές καλύπτουν όλα τα επίπεδα, διαθέτοντας τμήματα αρχάριων, ενδιάμεσης γνώσης της γλώσσας, καθώς και τμήματα για προχωρημένους σπουδαστές. Μετά το πέρας των μαθημάτων, διεξάγονται εξετάσεις και ο φοιτητής λαμβάνει μία πιστοποίηση, που βεβαιώνει το χρονικό διάστημα φοίτησής του και το βαθμό του. Για τη συμμετοχή τους σε ένα τέτοιο πρόγραμμα, οι ενδιαφερόμενοι θα πρέπει να διαθέτουν πολύ καλή γνώση της αγγλικής γλώσσας (συνήθως Proficiency) και για τα ενδιάμεσα και προχωρημένα επίπεδα βασικές γνώσεις και στην κινέζικη γλώσσα. Συνήθως τα προγράμματα αυτά, βασίζονται στην ύλη που καλύπτεται από το αναγνωρισμένο διεθνώς πρόγραμμα εξετάσεων HSK και περιλαμβάνουν επιπλέον διάφορες πολιτιστικές δραστηριότητες.

Κάθε χρόνο ο Σύνδεσμος Σπουδαστών των κινέζικων Πανεπιστημίων (Chinese University Alumni Association) εκδίδει μια κατάταξη των πανεπιστημίων της Κίνας βάσει της κρατικής αναγνώρισης του πτυχίου, της έρευνας, των εγκαταστάσεων, του προγράμματος σπουδών, των σπουδαστών και της φήμης του πανεπιστημίου.