Πόσα γράμματα έχει το κινέζικο αλφάβητο;

Σε αυτή τη γλώσσα δεν υπάρχει αλφάβητο, όπως στις περισσότερες γλώσσες, αλλά ιδεογράμματα (σύμβολα που αντιπροσωπεύουν μια έννοια, και όχι μια συλλαβή ή φθόγγο). Αυτά είναι περίπου 50.000 συνολικά!

Θέλω να ξεκινήσω να μαθαίνω τη γλώσσα, αλλά με φοβίζει η διαφορετικότητα των ιδεογραμμάτων. Θα τα καταφέρω εύκολα και σε πόσο χρόνο θα μπορώ να συνεννοούμαι;

Είναι κατανοητό ότι για να μάθει κανείς τη γλώσσα απαιτείται αφοσίωση και χρόνος από την πλευρά των σπουδαστών. Για να συνεννοηθεί κανείς με έναν Κινέζο σε καθημερινό επίπεδο χρειάζεται να μάθει περίπου 600 ιδεογράμματα. Αυτό μπορεί να επιτευχθεί σε περίπου 3 χρόνια (με την απόκτηση του διπλώματος HSK – επίπεδο 3).

Σε πόσα χρόνια μπορώ να τελειοποιήσω τις γνώσεις μου;

Η τελειοποίηση αυτής της απαιτητικής γλώσσας μπορεί να διαρκέσει μια ολόκληρη ζωή εξαιτίας του τεράστιου όγκου των ιδεογραμμάτων. Ενδεικτικό είναι το γεγονός ότι ακόμα και οι Κινέζοι με ανώτερη μόρφωση κατέχουν μόλις 5.000 ιδεογράμματα (από το σύνολο των 49.888).

Για ποιό λόγο να μάθει κανείς τη γλώσσα; Αξίζει να αφιερώσω χρόνο σε μια τόσο απαιτητική γλώσσα;

Ασφαλώς! Είναι γνωστό ότι η Κίνα γνωρίζει επιχειρηματική άνθιση. Είναι μια αγορά με τεράστιες δυνατότητες αξιοποίησης τόσο στον τομέα της ναυτιλίας όσο και των εισαγωγών-εξαγωγών. Οι εργασιακές ευκαιρίες είναι πολλές και συνεχώς αυξανόμενες σε όλους τους τομείς. Εκτός από τους επαγγελματικούς λόγους, επιστημονικά αποδεδειγμένα η γνώση μιας τόσο διαφορετικής γλώσσας βοηθάει στην ανάπτυξη του ανθρώπινου εγκεφάλου καθώς διεγείρει διαφορετικά μέρη του εγκεφάλου ταυτόχρονα!

Ποιοί ενδιαφέρονται συνήθως να μάθουν τη συγκεκριμένη γλώσσα;

Το μεγαλύτερο ποσοστό των ατόμων απασχολούνται στο χώρο των ναυτιλιακών, του εμπορίου και των χρηματοπιστωτικών ιδρυμάτων. Επιπλέον, είναι και αυτοί που ενδιαφέρονται να εργασθούν στην Κίνα ή απλά θέλουν να έρθουν σε επαφή με έναν τόσο σπουδαίο πολιτισμό. Επίσης σημαντική είναι η προσέλευση φοιτητών οικονομικών, νομικών και πολυτεχνικών σχολών. Τέλος, όλο και περισσότεροι είναι οι γονείς αλλά και τα παιδιά που αποφασίζουν να μάθουν τη γλώσσα ώστε να αποκτήσουν ένα επιπλέον εφόδιο που θα τους χρησιμεύσει στο μέλλον.

Ποιές είναι οι απαραίτητες προϋποθέσεις για να ξεκινήσει κάποιος μαθήματα;

Βασική προϋπόθεση είναι η καλή γνώση Αγγλικών, αφού εκεί στηρίζεται και το μεγαλύτερο μέρος της βιβλιογραφίας των ενηλίκων. Είναι σαφές, λοιπόν, ότι μπορεί κάποιος να ξεκινήσει και από την εφηβική ηλικία αρκεί να υπάρχουν σωστές βάσεις στην αγγλική γλώσσα.

Πώς είμαι σίγουρος ότι μαθαίνω σωστά τη γλώσσα;

Τα μαθήματα Κινέζικων στο Siountri School περιλαμβάνουν διδασκαλία σε όλες οι πτυχές της γλώσσας, γραφή, ανάγνωση και ομιλία με ιδιαίτερη προσοχή και επαγγελματισμό. Το διδακτικό προσωπικό μας είναι κινεζικής καταγωγής με πολύχρονη εμπειρία στη διδασκαλία Κινέζικων ως ξένη γλώσσα. Στο κέντρο μας διδάσκονται τα Μανδαρινικά καθώς αυτή είναι η επίσημη και πιο ομιλούμενη διάλεκτος της Κίνας.

Εκτός από τη μητρική τους γλώσσα, ποιες άλλες γλώσσες γνωρίζουν οι καθηγήτριες κινέζικων στο Siountri School;

Όλες οι καθηγήτριες κινέζικων στο Siountri School γνωρίζουν εκτός από την κινεζική (που είναι η μητρική τους) πολύ καλά την αγγλική καθώς και ελληνική γλώσσα!

Ποιά είναι τα διπλώματα που πιστοποιούν το επίπεδο γνώσης της γλώσσας;

Τα υπάρχοντα πιστοποιητικά γλωσσομάθειας για εφήβους και ενήλικες είναι τα διπλώματα HSK και είναι έξι (6). Για τα παιδιά υπάρχουν τέσσερα διπλώματα YCT και για τους επαγγελματίες πέντε διπλώματα BCT.

Ποιά είναι τα πλεονεκτήματα των τμημάτων σε σχέση με τα ιδιαίτερα;

Το εκπαιδευτικό σύστημα του Siountri School και οι επιτυχίες των σπουδαστών του τα τελευταία 30 χρόνια αποτελούν τρανταχτό παράδειγμα των πλεονεκτημάτων που έχουν τα ολιγομελή τμήματα σε σύγκριση με τα ιδιαίτερα.

Τα μαθήματα Κινέζικης γλώσσας μετατρέπονται σε μία ομαδική προσπάθεια, στη διάρκεια της οποίας ο σπουδαστής κοινωνικοποιείται και εξασκείται με ανθρώπους που έχουν ένα κοινό στόχο, σε αντίθεση με τα ιδιαίτερα. Παράλληλα, κάθε σπουδαστής μπορεί μέσα από τον εντοπισμό της επίδοσης των υπολοίπων να αποκτήσει ένα μέτρο σύγκρισης, σχετικά με το πού βρίσκεται, αλλά και ένα κίνητρο, για να εντείνει τη μελέτη με στόχο να φτάσει το επίπεδο των συν-σπουδαστών του.

Ένα άλλο πολύ σημαντικό πλεονέκτημα που διαθέτουν τα ομαδικά, σε αντίθεση με τα ιδιαίτερα, είναι η ευκαιρία για παράλληλες δραστηριότητες που ξεφεύγουν από τα στενά όρια της εκπαίδευσης. Οι δραστηριότητες αυτές βρίσκονται στον πυρήνα του εκπαιδευτικού συστήματος που εφαρμόζει το Siountri School - World of Languages. Πρόκειται για θεματικές βραδιές, επισκέψεις σε πολιτιστικά γεγονότα των αντίστοιχων ξένων πολιτισμών που μελετούν οι σπουδαστές μας, αλλά και τμήματα συνομιλίας. Με τον τρόπο αυτό, προσφέρεται στους σπουδαστές μία μοναδική ευκαιρία συνδυασμού της ψυχαγωγίας με την κατανόηση, κάτι που τα ιδιαίτερα δεν μπορούν να παρέχουν σε τέτοιο βαθμό.