Share:

ΑΞΙΟΛΟΓΗΣΗ ΓΛΩΣΣΑΣ

Συνολικά: 3.3 (124 ψήφοι)
3.258065

Πού βρίσκονται οι ρίζες της ρωσικής γλώσσας;

Το ρωσικό αλφάβητο είναι μια παραλλαγή του ελληνικού (βυζαντινού), που επινοήθηκε τον 9ο αιώνα με σκοπό τη διάδοση της Αγίας Γραφής στους σλαβόφωνους. Αποτελεί έργο των μοναχών από τη Θεσσαλονίκη Κύριλλου και Μεθόδιου και του διαπρεπούς Αγιορείτη μοναχού και λογίου Μαξίμου του Γραικού, η δράση των οποίων είχε καθοριστικό ρόλο στη διαμόρφωση της ρωσικής γλώσσας.

Είναι όντως η ρωσική γλώσσα πολύ δύσκολη;

Τα Ρωσικά είναι μια πλούσια και εκφραστική γλώσσα με τεράστια ευελιξία, χωρίς μεγάλες δυσκολίες για τους ελληνόφωνους σπουδαστές (σε σύγκριση με τους αγγλόφωνους), εξαιτίας της κοινής προέλευσης και της κοινής δομής γραμματικής και συντακτικού. Επίσης, στη ρωσική γλώσσα χρησιμοποιούνται πάρα πολλές λέξεις με ελληνικές ρίζες, οι οποίες γίνονται εύκολα αντιληπτές από τους σπουδαστές.

Για ποιό λόγο να μάθει κανείς τη ρωσική γλώσσα;

Ο ελληνικός κόσμος διατηρούσε επί αιώνες στενές σχέσεις με τη Ρωσία. Όμως τα τελευταία χρόνια λόγω της επιχειρηματικής της άνθισης η Ρωσία έχει εξελιχθεί σε μια αγορά με τεράστιες δυνατότητες αξιοποίησης σε όλους τους τομείς. Από την άλλη, οι Ρώσοι λατρεύουν την Ελλάδα ως τουριστικό προορισμό. Έτσι, οι Έλληνες μαθαίνουν Ρωσικά για πολλούς και διαφορετικούς λόγους είτε επαγγελματικούς είτε ακαδημαϊκούς, για να διαβάσουν Ντοστογιέφσκι ή για να σπουδάσουν στα Πανεπιστήμια της Ρωσίας, να αναπτύξουν τις εμπορικές τους δραστηριότητες και να αναζητήσουν μια καλύτερη θέση στην παγκόσμια αγορά εργασίας.

Ποιοι ενδιαφέρονται συνήθως για την εκμάθηση της ρωσικής γλώσσας;

Οι ενδιαφερόμενοι είναι κυρίως φοιτητές και ενήλικες που ασχολούνται με εμπορικές δραστηριότητες, εργάζονται σε τουριστικούς τομείς και άλλοι που απλά ενδιαφέρονται να έρθουν σε επαφή με την υπέροχη αυτή γλώσσα, πλουσιότατη σε λεξιλόγιο και έκφραση.

Ποιοι διδάσκουν τη ρωσική γλώσσα;

Η ρωσική γλώσσα διδάσκεται σωστά και υπεύθυνα από έμπειρες καθηγήτριες με πτυχία ανώτατων σπουδών Πανεπιστημίων της Ρωσίας οι οποίες έχουν τη ρωσική ως μητρική γλώσσα και γνωρίζουν άπταιστα Ελληνικά και Αγγλικά.

Ποια είναι τα διπλώματα που πιστοποιούν το επίπεδο γνώσης της ρωσικής γλώσσας;

Τα διπλώματα γλωσσομάθειας χωρίζονται σε έξι επίπεδα: το αρχικό επίπεδο, το βασικό επίπεδο, το πρώτο, το δεύτερο, το τρίτο και το τέταρτο επίπεδο. Οι εξετάσεις διεξάγονται μία φορά το χρόνο στην Αθήνα και σε άλλες μεγάλες πόλεις της Ελλάδας και διοργανώνονται από το Κρατικό Πανεπιστήμιο της Μόσχας (Λομονόσοφ).

Πόσος χρόνος απαιτείται για να μπορεί κάποιος να συνεννοείται σε καθημερινό επίπεδο;

Ένας σπουδαστής θα είναι σε θέση να επικοινωνεί για θέματα καθημερινής ζωής μετά από 100-120 διδακτικές ώρες.

Σε πόσα χρόνια τελειοποιούνται οι γνώσεις στη ρωσική γλώσσα;

Η τελειοποίηση των γνώσεων στη ρωσική γλώσσα μπορεί να διαρκέσει μια ολόκληρη ζωή. Παρόλ’ αυτά, για να φτάσει κανείς στο ανώτερο επίπεδο γνώσεων της γλώσσας χρειάζονται περίπου έξι ακαδημαϊκά έτη εκμάθησης Ρωσικών.

Ποιά είναι τα πλεονεκτήματα των ομαδικών μαθημάτων Ρωσικών σε σχέση με τα ιδιαίτερα μαθήματα;

Το εκπαιδευτικό σύστημα του Siountri School και οι επιτυχίες των σπουδαστών του τα τελευταία 30 χρόνια αποτελούν ζωντανό παράδειγμα των πλεονεκτημάτων που έχουν τα ομαδικά μαθήματα σε σύγκριση με τα ιδιαίτερα μαθήματα Ρωσικών.

Το ταξίδι στην εκμάθηση μίας ξένης γλώσσας, μετατρέπεται σε μία ομαδική προσπάθεια, στη διάρκεια της οποίας ο σπουδαστής κοινωνικοποιείται και εξασκείται με ανθρώπους που έχουν ένα κοινό στόχο, σε αντίθεση με τα ιδιαίτερα μαθήματα. Παράλληλα, κάθε σπουδαστής μπορεί μέσα από τον εντοπισμό της επίδοσης των υπολοίπων να αποκτήσει ένα μέτρο σύγκρισης, σχετικά με το πού βρίσκεται, αλλά και ένα κίνητρο, για να εντείνει τη μελέτη με στόχο να φτάσει το επίπεδο των συν-σπουδαστών του.

Ένα άλλο πολύ σημαντικό πλεονέκτημα που διαθέτουν τα ομαδικά μαθήματα Ρωσικών, σε αντίθεση με τα ιδιαίτερα μαθήματα, είναι η ευκαιρία για παράλληλες δραστηριότητες που ξεφεύγουν από τα στενά όρια της εκπαίδευσης. Οι δραστηριότητες αυτές βρίσκονται στον πυρήνα του εκπαιδευτικού συστήματος που εφαρμόζει το Siountri School. Πρόκειται για θεματικές βραδιές, επισκέψεις σε πολιτιστικά γεγονότα των αντίστοιχων ξένων πολιτισμών που μελετούν οι σπουδαστές μας, αλλά και τμήματα συνομιλίας. Με τον τρόπο αυτό, προσφέρεται στους σπουδαστές μία μοναδική ευκαιρία συνδυασμού της ψυχαγωγίας με την εκμάθηση, κάτι που τα ιδιαίτερα μαθήματα Ρωσικών δεν μπορούν να παρέχουν σε τέτοιο βαθμό.