Share:

ΑΞΙΟΛΟΓΗΣΗ ΓΛΩΣΣΑΣ

Συνολικά: 3.1 (106 ψήφοι)
3.11321
Η Σουηδία ανήκει στις πιο καινοτόμες χώρες, στις καλύτερες χώρες για να μεγαλώσει κανείς ένα παιδί, στις πιο οργανωμένες ως προς τα μέσα μεταφοράς, στις καλύτερες χώρες για να γεράσει κάποιος, ενώ είναι δεύτερη στην κατάταξη με τους πιο χαρούμενους κατοίκους.

---

Όταν κάποιος σκεφτεί τη Σουηδία στο μυαλό του έρχονται τα κινηματογραφικά αριστουργήματα του Ingmar Bergman, οι θρυλικές επιτυχίες των AΒΒΑ, όπως και το σουηδικό μοντέλο, είτε αυτό αφορά την οικονομία ή ένα από τα γνωστά μοντέλα της μόδας, δεδομένου ότι οι κάτοικοι της Σουηδίας είναι από τους ψηλότερους της Ευρώπης.

Οι Σουηδοί λατρεύουν να γιορτάζουν τις παραδόσεις τους και είναι πολύ περήφανοι για αυτές. Από τις πιο γνωστές γιορτές στη Σουηδία είναι η καλοκαιρινή γιορτή «Midsummer», όπου όλη μέρα τρώνε καραβίδες στο αρχιπέλαγος, φοράνε αστεία καπέλα και τραγουδούν, ενώ υπάρχει και ένα έθιμο ανάλογο με το δικό μας γαϊτανάκι. Το Δεκέμβρη, κοντά στα Χριστούγεννα, γιορτάζουν τη γιορτή της «Lucia», φορώντας χρυσόσκονη στα μαλλιά και τρώγοντας παραδοσιακά ψωμάκια με σαφράν, τα Lussekatt. Γενικότερα οι Σουηδοί σέβονται την πολιτιστική τους κληρονομιά και προσπαθούν να την διατηρούν με την παρουσία ιστορικών μνημείων, μουσείων και με την οργάνωση πολιτιστικών εκδηλώσεων.

Υπάρχουν τόσα πολλά που μπορεί να ανακαλύψει κάποιος ιδίως στο βόρειο κομμάτι της χώρας. Η Σουηδία έχει πλούσια φύση, με μαγικά δάση, ποτάμια, λίμνες, ψηλές βουνοκορφές και αρχιπελάγη. Χάρη στο δικαίωμα δημόσιας πρόσβασης (allemansrätten), το οποίο οι Σουηδοί αντιμετωπίζουν πολύ σοβαρά, καθένας έχει το δικαίωμα της ελεύθερης πρόσβασης στη φύση. Οι Σουηδοί φημίζονται για την οικολογική τους συνείδηση και είναι τόσο ταυτισμένοι με τη μητέρα φύση, ώστε έχουν μία ενδιαφέρουσα άποψη για τον καιρό, ότι δεν υπάρχει κακός καιρός αλλά μόνο κακά ρούχα – κάτι που σημαίνει ότι οι είναι πάντα έτοιμοι για οποιοδήποτε μετεωρολογικό φαινόμενο και κλιματική αλλαγή.

Όσον αφορά στα δικαιώματα, η Σουηδία είναι μία από τις πιο αναπτυγμένες κοινωνίες στον κόσμο. Δεν έχει συμμετάσχει σε πόλεμο εδώ και δύο αιώνες ∙ ως εκ τούτου, έχει πετύχει ένα αξιοζήλευτο βιοτικό επίπεδο που στηρίζεται στον συνδυασμό ενός τεχνοκρατικού καπιταλισμού και ενός συστήματος εκτεταμένων κοινωνικών παροχών. Οι κοινωνικές παροχές στη Σουηδία είναι από τις καλύτερες στον κόσμο, ενδεικτικά αναφέροντας τις τετρακόσιες ογδόντα (480) ημέρες έμμισθης γονικής άδειας και την ιατρική περίθαλψη για όλους τους πολίτες. Αν και οι φόροι της χώρας είναι υψηλοί, οι πολίτες της Σουηδίας δεν διαμαρτύρονται, διότι οι παροχές εκεί είναι πλούσιες και γενικά έχουν εμπιστοσύνη στην κυβέρνηση ότι διαχειρίζεται τους φόρους σωστά. Η Σουηδία συγκαταλέγεται στις χώρες που καταλαμβάνουν τις πρώτες θέσεις σε πολλά θέματα. Για παράδειγμα, ανήκει στις πιο καινοτόμες χώρες, στις καλύτερες χώρες για να μεγαλώσει κανείς ένα παιδί, στις πιο οργανωμένες σε σύστημα μέσων μεταφοράς, στις καλύτερες χώρες για να γεράσει κάποιος και είναι δεύτερη στην παγκόσμια κατάταξη με τους πιο χαρούμενους κατοίκους.

Πώς είναι όμως ένας κοινός Σουηδός; Αν και οι Σουηδοί είναι νομοταγείς πολίτες, μην θεωρείτε πως είναι «κρύοι» και βαρετοί. Στην πραγματικότητα. είναι πολύ εξωστρεφείς, αγαπάνε τη φύση, προτιμούν να χρησιμοποιούν τα μεταφορικά μέσα, ανακυκλώνουν και λατρεύουν την ύπαιθρο. Γι’ αυτό, άλλωστε, μια από τις πιο γνωστές σουηδικές λέξεις είναι το «fika», που σημαίνει διάλλειμα για καφέ. Τη λέξη αυτή μαθαίνει γρήγορα κάποιος που ζει στη Σουηδία. Είναι ένας τρόπος κοινωνικοποίησης και αναπόσπαστο κομμάτι της ζωής τους, γι’ αυτό μάλιστα συνιστά και ρήμα αλλά και ουσιαστικό! Δεν είναι τυχαίο που η Σουηδία κατέχει τη δεύτερη θέση σε κατανάλωση καφέ στον κόσμο, παρά το γεγονός ότι και το τσάι είναι αρκετά δημοφιλές!