Share:

ΑΞΙΟΛΟΓΗΣΗ ΓΛΩΣΣΑΣ

Συνολικά: 2.9 (74 ψήφοι)
2.905405

Σουηδική Κουλτούρα και Πολιτισμός

Η Σουηδία συγκαταλέγεται ανάμεσα στις πρώτες θέσεις χωρών σε πολλά θέματα όπως, πιο καινοτόμο χώρα, καλύτερη χώρα για να μεγαλώσει κανείς ένα παιδί, πιο οργανωμένη σε σύστημα μέσων μεταφοράς, καλύτερη χώρα για να γεράσει κάποιος και δεύτερη στην κατάταξη με τους πιο χαρούμενους κατοίκους.

---

Όταν κάποιος σκεφτεί τη Σουηδία στο μυαλό του έρχονται τα κινηματογραφικά αριστουργήματα του Ingmar Bergman, οι θρυλικές επιτυχίες των AΒΒΑ όπως και το σουηδικό μοντέλο, είτε αυτό αφορά την οικονομία ή ένα από τα γνωστά μοντέλα της μόδας, δεδομένου ότι οι κάτοικοί της Σουηδίας είναι από τους ψηλότερους της Ευρώπης.

Οι Σουηδοί λατρεύουν να γιορτάζουν τις παραδόσεις τους και είναι πολύ περήφανοι για αυτές. Από τις πιο γνωστές γιορτές είναι η καλοκαιρινή γιορτή «Midsummer» όπου όλη μέρα τρώνε καραβίδες στο αρχιπέλαγος, φοράνε αστεία καπέλα και τραγουδούν, ενώ υπάρχει και ένα έθιμο ανάλογο με το δικό μας γαϊτανάκι. Το Δεκέμβρη κοντά στα Χριστούγεννα γιορτάζουν τη γιορτή της «Lucia» φορώντας χρυσόσκονη στα μαλλιά και τρώγοντας παραδοσιακά ψωμάκια με σαφράν, τα Lussekatt. Γενικότερα οι Σουηδοί σέβονται την πολιτιστική τους κληρονομιά και προσπαθούν να την διατηρούν με την παρουσία ιστορικών μνημείων, μουσείων και την οργάνωση πολιτιστικών εκδηλώσεων.

Υπάρχουν τόσα πολλά που μπορεί να ανακαλύψει κάποιος ιδίως στο βόρειο κομμάτι της χώρας. Η Σουηδία έχει πλούσια φύση με μαγικά δάση, ποτάμια, λίμνες, ψηλές βουνοκορφές και αρχιπελάγη. Χάρη στην δικαίωμα δημόσιας πρόσβασης (allemansrätten) ο καθένας έχει το δικαίωμα της πρόσβασης στη φύση και οι Σουηδοί λαμβάνουν το συνταγματικό αυτό δικαίωμα πολύ σοβαρά. Φημίζονται για την οικολογική τους συνείδηση και είναι πολύ ταυτισμένοι με τη μητέρα φύση, μάλιστα για τον καιρό έχουν μία ενδιαφέρουσα άποψη, ότι δεν υπάρχει κακός καιρός αλλά μόνο κακά ρούχα που σημαίνει ότι οι Σουηδοί είναι πάντα έτοιμοι για οποιοδήποτε μετεωρολογικό φαινόμενο και κλιματική αλλαγή.

Όσον αφορά τα δικαιώματα, η Σουηδία είναι μία από τις πιο αναπτυγμένες κοινωνίες στον κόσμο. Δεν έχει συμμετάσχει σε πόλεμο εδώ και δύο αιώνες και χάρις σε αυτό έχει πετύχει ένα αξιοζήλευτο βιοτικό επίπεδο που στηρίζεται στο συνδυασμό ενός τεχνοκρατικού καπιταλισμού και ενός συστήματος εκτεταμένων κοινωνικών παροχών. Οι κοινωνικές παροχές στη Σουηδία είναι από τις καλύτερες στον κόσμο, ενδεικτικά αναφέροντας τις τετρακόσιες ογδόντα (480) ημέρες έμμισθης γονικής άδειας και την ιατρική περίθαλψη για όλους τους πολίτες. Αν και οι φόροι της χώρας είναι υψηλοί οι πολίτες δεν διαμαρτύρονται διότι οι παροχές είναι πολλές και γενικά έχουν εμπιστοσύνη στην κυβέρνηση ότι διαχειρίζεται τους φόρους σωστά. Η Σουηδία συγκαταλέγεται ανάμεσα στις πρώτες θέσεις χωρών σε πολλά θέματα όπως, πιο καινοτόμο χώρα, καλύτερη χώρα για να μεγαλώσει κανείς ένα παιδί, πιο οργανωμένη σε σύστημα μέσων μεταφοράς, καλύτερη χώρα για να γεράσει κάποιος και δεύτερη στην κατάταξη με τους πιο χαρούμενους κατοίκους.

Πώς είναι όμως ένας κοινός Σουηδός; Αν και οι Σουηδοί είναι τόσο νομοταγείς πολίτες μην θεωρείτε πως είναι «κρύοι» και βαρετοί. Στην πραγματικότητα είναι πολύ εξωστρεφείς, αγαπάνε τη φύση, προτιμούν να χρησιμοποιούν τα μεταφορικά μέσα, ανακυκλώνουν και λατρεύουν την ύπαιθρο. Γι’αυτό, άλλωστε, μια από τις πιο γνωστές σουηδικές λέξεις είναι το «fika» που σημαίνει διάλλειμα για καφέ. Τη λέξη αυτή μαθαίνει γρήγορα κάποιος που ζει εκεί. Είναι ένας τρόπος να κοινωνικοποιούνται και το fika αποτελεί αναπόσπαστο κομμάτι της ζωής τους για αυτό μάλιστα είναι και ρήμα αλλά και ουσιαστικό! Δεν είναι τυχαίο που η Σουηδία κατέχει τη δεύτερη θέση σε κατανάλωση καφέ στον κόσμο, παρά το γεγονός ότι και το τσάι είναι αρκετά δημοφιλές!