Share:

ΑΞΙΟΛΟΓΗΣΗ ΓΛΩΣΣΑΣ

Συνολικά: 3.1 (106 ψήφοι)
3.11321
Οι καταβολές της σουηδικής γλώσσας έχουν... αέρα Game of Thrones και Lord of the Rings. Στη σύγχρονη βέβαια μορφή της αποτελεί μία μοντέρνα γλώσσα που ομιλείται από εκατομμύρια ανθρώπους και σε μέρη που δεν θα το περίμενε κανείς: όπως π.χ. στη Βραζιλία.

---

Η σουηδική γλώσσα ανήκει στις σκανδιναβικές γλώσσες και θεωρείται απόγονος της αγγλοσαξονικής γλώσσας. Η γλώσσα των Αγγλοσαξόνων ή αλλιώς Old Norse αποτελούσε τον κοινό τρόπο επικοινωνίας των γερμανικών φυλών που κατοικούσαν στην Σκανδιναβία κατά τη διάρκεια της εποχής των Βίκινγκς. Η σουηδική γλώσσα φαίνεται να έχει επηρεαστεί από πολλές άλλες γλώσσες και είναι αυτή με το μεγαλύτερο αριθμό φυσικών ομιλητών ανάμεσα στις Βόρειες Γερμανικές Γλώσσες. Πιο συγκεκριμένα, ομιλείται από περίπου 9,5 εκατομμύρια ανθρώπους σε όλο τον κόσμο σε χώρες όπως η Φινλανδία, η Νορβηγία, η Βραζιλία, η Αργεντινή, η Εστονία και οι Η.Π.Α.

Το κλειδί για να καταφέρει κάποιος να μιλήσει και να γράψει σωστά έγκειται σε τρεις βασικούς τομείς: την προφορά, τον τονισμό και τη σειρά των λέξεων. Οι συγκεκριμένοι τομείς είναι απαραίτητο να κατακτηθούν σε πολύ καλό βαθμό ώστε να είναι δυνατή η εμβάθυνση στη γλώσσα σε υψηλό επίπεδο. Η σουηδική αλφάβητος έχει 29 γράμματα, 26 από τα οποία προέρχονται από το λατινικό αλφάβητο, ενώ επιπρόσθετα υπάρχουν άλλα τρία γράμματα Å/å, Ä/ä και Ö/ö. Η σύνταξή της παρουσιάζει αρκετές ομοιότητες τόσο με τα Αγγλικά όσο και με τα Γερμανικά καθώς η δομή της πρότασης ακολουθεί την ίδια σειρά, δηλαδή υποκείμενο, ρήμα, αντικείμενο. Το λεξιλόγιό της έχει κατά κύριο λόγο γερμανικές επιρροές, αν και παρουσιάζει πολλές ομοιότητες με τα Αγγλικά. Επιπλέον, γύρω στον 18ο αιώνα πληθώρα γαλλικών λέξεων εισήχθησαν στη σουηδική γλώσσα.

Η κλίση των σουηδικών ρημάτων είναι αρκετά εύκολη, καθώς χρησιμοποιείται ο ίδιος τύπος του ρήματος σε όλα τα πρόσωπα τόσο για τον ενικό όσο και για τον πληθυντικό αριθμό. Αντίθετα με τα Αγγλικά υπάρχουν τέσσερις συζυγίες στις οποίες όμως το ρήμα δεν διατηρεί μία συνεχή μορφή. Από την άλλη μεριά, η σουηδική γραμματική παρουσιάζει και αρκετά κοινά στοιχεία με την γραμματική της αγγλική γλώσσας όπως για παράδειγμα τις αντωνυμίες.

Η σουηδική γλώσσα είναι μια φωνητική γλώσσα, γεγονός που σημαίνει πως μια συγκεκριμένη ομάδα γραμμάτων της αλφαβήτου αντιστοιχεί σχεδόν πάντα σε ένα συγκεκριμένο ήχο. Το γεγονός αυτό αποτελεί σημαντική βοήθεια στην προσπάθεια των μαθητών να προφέρουν σωστά σουηδικές λέξεις. Για την ακρίβεια, υπάρχουν μερικοί βασικοί κανόνες που αφορούν την προφορά της σουηδικής γλώσσας, οι οποίοι διδάσκονται κατά κύριο λόγο στα πρώτα μαθήματα σουηδικών και ισχύουν σχεδόν σε όλες τις περιπτώσεις, εκτός από τις λέξεις – δάνεια άλλων ξένων γλωσσών. Η σουηδική γλώσσα είναι εξαιρετικά πλούσια σε φωνήεντα με αποτέλεσμα να την καθιστούν μια ιδιαίτερα μελωδική γλώσσα που είναι ομολογουμένως δύσκολο να προφέρει κάποιος σαν ντόπιος εξαιτίας του  χαρακτηριστικού ρυθμού και της μελωδικότητας της. Παρ’ όλα αυτά όμωςη σουηδική γλώσσα  δεν μπορεί να θεωρηθεί περισσότερο πολύπλοκη από ότι είναι η αγγλική!

Γενικότερα, η καλή γνώση της γραμματικής είναι ιδιαίτερα σημαντική για την εκμάθηση σουηδικών όπως και για αυτή οποιασδήποτε άλλης ξένης γλώσσας. Ωστόσο, ιδιαίτερα για εκείνους που επιθυμούν να μείνουν στην Σουηδία, η πρώτη επαφή με τη γλώσσα χρειάζεται να πραγματοποιηθεί στο πλαίσιο μιας διαθεματικής παρουσίασης όπου η γλώσσα, ο πολιτισμός και η κουλτούρα θα αποτελούν αλληλένδετα στοιχεία ώστε οι σπουδαστές να την κατανοήσουν σε βάθος. Κατά κάποιο μαγικό τρόπο, η εκμάθηση σουηδικής γλώσσας με έναν τέτοιο διαθεματικό τρόπο ανοίγει ένα καινούργιο κόσμο, ακόμη και πριν αναχωρήσει κάποιος για τη Σουηδία.