Γιατί να μάθει κανείς Τουρκικά;

Ανέκαθεν οι Έλληνες διπλωμάτες και πολιτικοί εκδήλωναν το ενδιαφέρον τους για την εκμάθηση Τουρκικών. Τελευταία, η μελέτη της τουρκικής γλώσσας φαίνεται ότι ενδιαφέρει και Έλληνες των οποίων το επάγγελμα δεν έχει να κάνει σε καμία περίπτωση με την πολιτική. Εν όψει της προοπτικής ένταξης της Τουρκίας στην Ευρωπαϊκή Ένωση προκύπτουν πολλές ευκαιρίες για συνεργασία των δύο χωρών σε τομείς όπως το εμπόριο και ο τουρισμός.

Είναι εύκολο να μάθει κανείς Τουρκικά;

Επειδή η τουρκική είναι μια γλώσσα εκτός της Ινδοευρωπαϊκής οικογένειας, ο μαθητής στην αρχή μπορεί να δυσκολευτεί, αλλά με την βοήθεια των καθηγητών μας και της σωστής μεθοδολογίας που ακολουθούμε στο Siountri School μπορεί να ξεπεράσει κάθε είδους δυσκολία. Από τους πρώτους κιόλας μήνες, ο μαθητής μπορεί να αρχίσει να επικοινωνεί στα Τουρκικά με απλές προτάσεις. Άλλωστε, η τουρκική και η ελληνική γλώσσα έχουν πολλά κοινά, κάτι που μπορεί να βοηθήσει τον μαθητή στα πρώτα στάδια της εκμάθησης Τουρκικών.

Πόσος χρόνος χρειάζεται για να αποκτήσει κάποιος άριστη γνώση Τουρκικών;

Για να καταφέρει κάποιος να επικοινωνεί άριστα στα Τουρκικά απαιτούνται περίπου πέντε χρόνια ανάλογα βέβαια με τη διάθεση και το χρόνο που μπορούν να αφιερώσουν οι ενδιαφερόμενοι.

Πώς μπορεί να βοηθήσει η γνώση Τουρκικών στην αναζήτηση εργασίας;

Η στρατηγική θέση της Τουρκίας, γεωγραφικά αλλά και πολιτισμικά, τη συνδέει με την Ευρώπη, την Κεντρική Ασία αλλά και τη Μέση Ανατολή. Το γεγονός αυτό την καθιστά ιδιαίτερα σημαντική όσον αφορά στην παγκόσμια επιχειρηματικότητα, οικονομία αλλά και πολιτική. Μαθαίνοντας λοιπόν Τουρκικά κάποιος μπορεί να γίνει περιζήτητος σε χώρους που συνεργάζονται με την Τουρκία, εντός αλλά και εκτός Ελλάδας. Δεν είναι τυχαία η ραγδαία αύξηση του ενδιαφέροντος των φοιτητών του Τμήματος Διεθνών και Ευρωπαϊκών Σπουδών του Πάντειου Πανεπιστημίου για την εκμάθηση της τουρκικής γλώσσας.

Ποιες εξετάσεις πιστοποιούν τις γνώσεις της τουρκικής γλώσσας;

Το Siountri School είναι πλέον, από τον Ιούνιο του 2014, ο επίσημος και αποκλειστικός φορέας διεξαγωγής των εξετάσεων του Πανεπιστημίου της Κωνσταντινούπολης (Istanbul University). Έτσι, κάθε Ιούνιο θα διεξάγονται στις κεντρικές εγκαταστάσεις του Siountri School, στη Νέα Σμύρνη, οι εξετάσεις για την πιστοποίηση της τουρκικής ως ξένης γλώσσας σε όλα τα επίπεδα, από το αρχάριο μέχρι και το πιο προχωρημένο. Αυτά είναι τα Α1, Α2, Β1, Β2, C1 και C2. Επιπλέον, διεξάγεται η εξέταση για το Κρατικό Πιστοποιητικό Γλωσσομάθειας, κάθε Νοέμβριο.

Η εισαγωγή ενός υποψηφίου σε πανεπιστημιακές σχολές της Τουρκίας ή σε εγχώριες σχολές τουρκικών σπουδών και φιλολογίας προϋποθέτει τη γνώση τουρκικών και ποιο πτυχίο την εξασφαλίζει;

Για να εισαχθεί κάποιος υποψήφιος στο τμήμα Τουρκικών και Σύγχρονων Ασιατικών Σπουδών καθώς και στο τμήμα Γλώσσας, Φιλολογίας και Πολιτισμού Παρευξείνιων Χωρών (Δημοκρίτειο Πανεπιστήμιο Θράκης) δεν χρειάζεται η γνώση Τουρκικών, αφού αυτή διδάσκεται εντός του Πανεπιστημίου. Όσον αφορά στα πανεπιστήμια της Τουρκίας, ο υποψήφιος χρειάζεται να ξέρει από πριν τη γλώσσα σε επίπεδο Β1 και ανώτερο, ανάλογα με τον τομέα σπουδών. Διαφορετικά το ίδιο το πανεπιστήμιο θα του δώσει την δυνατότητα να μάθει τη γλώσσα εκεί και να μπορέσει να παρακολουθήσει σε επόμενο στάδιο μαθήματα στο αντικείμενο σπουδών του.

Ποιά είναι τα πλεονεκτήματα των ομαδικών μαθημάτων Τουρκικών σε σχέση με τα ιδιαίτερα μαθήματα;

Το εκπαιδευτικό σύστημα του Siountri School και οι επιτυχίες των σπουδαστών του τα τελευταία 30 χρόνια αποτελούν ζωντανό παράδειγμα των πλεονεκτημάτων που έχουν τα ομαδικά μαθήματα σε σύγκριση με τα ιδιαίτερα μαθήματα Τουρκικών.

Το ταξίδι στην εκμάθηση μίας ξένης γλώσσας, μετατρέπεται σε μία ομαδική προσπάθεια, στη διάρκεια της οποίας ο σπουδαστής κοινωνικοποιείται και εξασκείται με ανθρώπους που έχουν ένα κοινό στόχο, σε αντίθεση με τα ιδιαίτερα μαθήματα. Παράλληλα, κάθε σπουδαστής μπορεί μέσα από τον εντοπισμό της επίδοσης των υπολοίπων να αποκτήσει ένα μέτρο σύγκρισης, σχετικά με το πού βρίσκεται, αλλά και ένα κίνητρο, για να εντείνει τη μελέτη με στόχο να φτάσει το επίπεδο των συν-σπουδαστών του.

Ένα άλλο πολύ σημαντικό πλεονέκτημα που διαθέτουν τα ομαδικά μαθήματα Τουρκικών, σε αντίθεση με τα ιδιαίτερα μαθήματα, είναι η ευκαιρία για παράλληλες δραστηριότητες που ξεφεύγουν από τα στενά όρια της εκπαίδευσης. Οι δραστηριότητες αυτές βρίσκονται στον πυρήνα του εκπαιδευτικού συστήματος που εφαρμόζει το Siountri School - World Of Languages. Πρόκειται για θεματικές βραδιές, επισκέψεις σε πολιτιστικά γεγονότα των αντίστοιχων ξένων πολιτισμών που μελετούν οι σπουδαστές μας, αλλά και τμήματα συνομιλίας. Με τον τρόπο αυτό, προσφέρεται στους σπουδαστές μία μοναδική ευκαιρία συνδυασμού της ψυχαγωγίας με την εκμάθηση, κάτι που τα ιδιαίτερα μαθήματα Τουρκικών δεν μπορούν να παρέχουν σε τέτοιο βαθμό.