Μια κλασική εικόνα από την Πόλη είναι το φρεσκοψημένο σουσαμένιο κουλούρι και ένα φλιτζανάκι καφέ με θέα το Βόσπορο. Μία κουλτούρα πολύ κοντά στην ελληνική που αξίζει να ανακαλύψεις.

---

Η Τουρκία χαρακτηρίζεται από ένα ποικιλόμορφο πολιτισμό, αποτέλεσμα της επιρροής που δέχθηκαν οι Τούρκοι από τους προϋπάρχοντες λαούς μεταναστεύοντας από την Ασία προς τη Δύση. Ο οθωμανικός πολιτισμός κατά τη διάρκεια των αιώνων, παίρνοντας στοιχεία από τον αρχαίο ελληνικό, το ρωμαϊκό, το βυζαντινό και την επίδραση του ισλαμικού, μας έδωσε το «ψηφιδωτό» του σημερινού τουρκικού πολιτισμού.

Η Τουρκία καταβάλλει μεγάλες προσπάθειες να συμβαδίσει με τα σύγχρονα δυτικά κράτη, χωρίς να αλλοιώσει τη θρησκευτική και ιστορική της παράδοση. Η γεωγραφική της θέση μεταξύ Ευρώπης και Ασίας ευνοεί την αλληλεπίδραση ιδεών, κουλτούρας και τέχνης, με εξαιρετικά παραδείγματα στη μουσική, τη λογοτεχνία και την αρχιτεκτονική.

Η Κωνσταντινούπολη ή Πόλη είναι η μεγαλύτερη πόλη της Τουρκίας, ενώ ταυτόχρονα αποτελεί μεγάλο οικονομικό, πολιτισμικό και βιομηχανικό της κέντρο. Τα γνωστά παζάρια, ή μεγάλες αγορές της Τουρκίας, με έντονη τη μυρωδιά από τα μπαχαρικά, είναι σημεία όπου συναντώνται τα διάφορα στοιχεία των πολιτισμών αλλά μαρτυρούν και τη νομαδική ζωή που είχαν οι τουρκικές φυλές προτού σχηματίσουν τον σημερινό ενιαίο πολιτισμό. Τα διάσημα Τουρκικά λουτρά ή Χαμάμ είναι μέρη συνάντησης αλλά και αρχιτεκτονικής ομορφιάς. Ο τουρκικός καφές και ο τρόπος που σερβίρεται, αν και προέρχεται από την Ανατολική Αφρική, καθιερώθηκε στην Τουρκία και είναι σημαντικό κομμάτι της καθημερινότητας και της κουλτούρας των Τούρκων.

Η συνύπαρξη του ελληνικού πολιτισμού με τον τουρκικό, έχει αφήσει το αποτύπωμά της και στους δύο. Οι παραδοσιακές ενδυμασίες, η κουζίνα, οι παραδοσιακοί χοροί, η αρχιτεκτονική, καθημερινές εκφράσεις και ίσως και κάποιες συνήθειες σε πολλές περιπτώσεις μοιάζουν να μην ξεχωρίζουν.