Μία καλπάζουσα οικονομική δύναμη που συγκαταλέγεται πλέον ανάμεσα στις 7 αναδυόμενες του κόσμου, η Τουρκία αναπτύσσεται σε πολλούς κλάδους ταυτόχρονα.

---

Τα τελευταία χρόνια η Τουρκία καταβάλει μεγάλη προσπάθεια για οικονομική ανάπτυξη, και κατ’ επέκταση για να αναβαθμίσει την υπόσταση της χώρας σε ευρωπαϊκό και διεθνές επίπεδο. Με αυτό τον τρόπο έχει μετατραπεί σε έναν ελκυστικό προορισμό για ξένες επενδύσεις, ενώ η αύξηση των εισαγωγών και εξαγωγών της είναι συνεχής. Οι τελευταίες κατευθύνονται κατά 46% στην Ευρωπαϊκή Ένωση, από την οποία προέρχεται και το 75% του τουρισμού της Τουρκίας. Η χώρα θεωρείται πλέον μία από τις 7 αναδυόμενες οικονομικές δυνάμεις του κόσμου.

Εκτός από τον τουρισμό, ένας από τους κλάδους  που έχει αναπτύξει η χώρα τα τελευταία χρόνια είναι ο τομέας της βιομηχανικής παραγωγής, καθώς η χώρα είναι πλούσια σε κοιτάσματα σιδηρομεταλλεύματος και λιγνίτη, ενώ διαθέτει πολλές βιομηχανίες όπως οι καπνοβιομηχανίες, η υφαντουργία, η χαρτοβιομηχανία και οι μηχανοκατασκευές. Δεν αποτελεί έκπληξη λοιπόν ότι η εκμάθηση Τουρκικών είναι ιδιαίτερα ελκυστική και σε επίπεδο ενηλίκων.

Τέλος, το Μεσογειακό κλίμα που επικρατεί στην παραλία του Αιγαίου αποτελεί καθοριστικό παράγοντα για την ανάπτυξη της περιοχής. Διαθέτει τις κατάλληλες προϋποθέσεις για την καλλιέργεια δημητριακών, ρυζιού, καπνού, σταφίδας, ελιών, βαμβακιού, ηλιόσπορου, γλυκόριζας και τριανταφυλλιών, ενώ η παραλιακή ζώνη του Ευξείνου Πόντου ευνοεί την καλλιέργεια του καπνού, του τσαγιού, των λαχανικών, φουντουκιών, αμυγδαλιών, καρυδιών, και οπωροφόρων.