Νέα

08.02.2018

14 Σουηδικές Καινοτομίες που άλλαξαν τον κόσμο

Η Σουηδία είναι μια χώρα ξεχωριστή, όχι μόνο από άποψη ομορφιάς, αλλά και λόγω της άψογης λειτουργίας του κρατικού μηχανισμού και της οικονομίας της.

Σε αυτά έρχονται να προστεθούν και παγκόσμιες καινοτομίες στην τεχνολογία, το περιβάλλον, την υγεία, τις διαδικτυακές υπηρεσίες, που έχουν συμβάλλει στην ανάπτυξη και την πρόοδο της διεθνούς κοινότητας.

1. Βαθμοί Κελσίου – Κλίμακα Μέτρησης
Φυσικός και αστρονόμος, ο Anders Celsius επινόησε την εκατονταβάθμια κλίμακα θερμοκρασιών. Πιο συγκεκριμένα, η κλίμακα που πρότεινε για τη μέτρηση της θερμοκρασίας έχει εκατό βαθμούς, με το σημείο πήξης του νερού στους 100 βαθμούς και το σημείο ζέσης στους μηδέν. Η θερμοκρασιακή κλίμακα του Κελσίου, αντεστραμμένη το 1745 από τον συμπατριώτη του βοτανολόγο Carl Linnaeus, επικράτησε με την πάροδο του χρόνου στα περισσότερα μέρη του κόσμου, χαρίζοντας στον Anders την «αθανασία»!

2. Hövding – Εναλλακτικό Κράνος Ποδηλάτου
Για να βοηθήσει στην καταπολέμηση του προβλήματος των ατόμων που δεν χρησιμοποιούν κράνος, η σουηδική εταιρεία Hövding έχει δημιουργήσει ένα κράνος – αερόσακο στα μέτρα ενός ποδηλάτη: ένα «αόρατο» κράνος που φουσκώνει μέσα σε 0,1 δευτερόλεπτα και προστατεύει το κεφάλι πριν από την πρόσκρουση. Το κράνος αυτό, φοριέται γύρω από τον λαιμό σαν κολάρο, έχει αισθητήρες που ανιχνεύουν τυχόν ασταθείς κινήσεις του ποδηλάτη και ενεργοποιούν τον αερόσακο αμέσως όταν «αισθανθούν» ένα ατύχημα.

3. Spotify – Online υπηρεσία μουσικής
Το «Spotify» είναι μια online μουσική υπηρεσία που επιτρέπει στους χρήστες να μεταδίδουν εκατομμύρια δημοφιλή κομμάτια στον υπολογιστή ή την κινητή συσκευή τους. Προσφέρει μια μηνιαία υπηρεσία συνδρομής ή μια δωρεάν έκδοση που υποστηρίζεται από τη διαφήμιση. Ιδρύθηκε το 2006 από τους Daniel Ek και Martin Lorentzon και η εταιρεία είναι πλέον πολυεθνική!

4. Skype – Δωρεάν κλήσεις
Το γνωστό πλέον σε όλους «Skype» είναι μια εφαρμογή λογισμικού που επιτρέπει στους χρήστες να κάνουν δωρεάν κλήσεις φωνής και βίντεο μέσω του διαδικτύου. Το Skype ιδρύθηκε το 2003 από δύο επιχειρηματίες, τον Niklas Zennström από τη Σουηδία και τον Janus Friis από τη Δανία. Αποκτήθηκε από το eBay το 2005 και πωλήθηκε στη Microsoft το 2011.

5. TetraPak – Χάρτινη Συσκευασία
Χάρη στο επαναστατικό σύστημα συσκευασίας σε χαρτί που ονομάζεται TetraPak, μπορούμε τώρα να μεταφέρουμε το γάλα ή το χυμό σε χάρτινες πρακτικές συσκευασίες αντί για γυάλινες φιάλες. Σχεδιασμένο το 1946 από τον Erik Wallenberg και παραγόμενο από τον Ruben Rausing, η τεχνολογία της Tetra Pak χρησιμοποιείται για την αποθήκευση και τη διανομή υγρών και κυρίως γαλακτοκομικών προϊόντων και αποτελεί παγκόσμια (σουηδική) καινοτομία!

6. Φελιζόλ – Αφρώδες Πλαστικό
Μπορεί η Dow Chemical Company να ονόμασε το προϊόν Styrofoam και να πατεντάρισε την ονομασία του, όμως πολύ πιο πριν ο σουηδός Carl Georg Munters είχε εφεύρει και κατοχυρώσει με δίπλωμα ευρεσιτεχνίας μια μέθοδο παραγωγής αφρώδους πλαστικού, πάνω στην οποία και πάτησε η Dow, για να προκύψει τελικά το γνωστό σε όλους μας φελιζόλ!

7. Solvatten – Ηλιακό σύστημα ασφαλείας νερού
Ένα παιδί πεθαίνει κάθε 15 δευτερόλεπτα ως αποτέλεσμα μολυσμένου νερού. Το πρόβλημα ήρθε να λύσει μια μονάδα οικιακής επεξεργασίας νερού, το «Solvatten», που καθαρίζει το οργανικά μολυσμένο νερό με τη βοήθεια του ήλιου. Το φορητό δοχείο 10 λίτρων είναι μια πατενταρισμένη και επιστημονικά αποδεδειγμένη σουηδική καινοτομία. Αρκεί να βάλει κανείς το «Solvatten» σε ένα ηλιόλουστο μέρος και μετά από 2-6 ώρες το νερό θα είναι πόσιμο! Το σύστημα διαθέτει ένδειξη που δείχνει πότε είναι ασφαλές να πιείτε το νερό. Το Solvatten μπορεί επίσης να χρησιμοποιηθεί ως ηλιακός θερμοσίφωνας, παρέχοντας ζεστό νερό για το μαγείρεμα και την υγιεινή.

8. Peepoo – Ασφαλής λύση της ατομικής υγιεινής
Σήμερα, πάνω από 2,6 δισεκατομμύρια άνθρωποι στερούνται συνθήκες βασικής υγιεινής. Αυτή τη στιγμή, το 40% του παγκόσμιου πληθυσμού δεν έχει πρόσβαση ούτε καν στην απλούστερη τουαλέτα. Το «Peepoo» είναι μια προσωπική, απολυμαντική, πλήρως βιοδιασπώμενη τουαλέτα μιας χρήσης, που αποτρέπει τη μόλυνση της γύρω περιοχής από τα περιττώματα καθώς και του οικοσυστήματος που την περιβάλλει. Μετά τη χρήση, το Peepoo μετατρέπεται σε πολύτιμο λίπασμα που μπορεί να βελτιώσει τα μέσα διαβίωσης και να αυξήσει την ασφάλεια των τροφίμων.

9. Σύστημα ανίχνευσης του HIV
Η νέα αυτή τεχνολογία πάνω στην οποία εργάζονται εδώ και 20 χρόνια οι ερευνητές της Σουηδίας, έρχεται να δώσει λύση στη μάστιγα του 21 αιώνα. Πρόκειται για μία ευαίσθητη συσκευή που χρησιμοποιείται για ανίχνευση της εξάπλωσης του HIV, καθώς και άλλων ιών. Η συσκευή δημιουργήθηκε από τον Martin Hedström και την ομάδα του Lund University και μπορεί να ανιχνεύσει εξαιρετικά χαμηλή ποσότητα δηλητηρίων, ιών ή άλλων ουσιών σε υγρά. Τα αποτελέσματα των δειγμάτων, τα οποία μπορεί να διαρκούσαν μήνες, τώρα μπορούν να είναι έτοιμα εντός λίγων εβδομάδων, ενώ άλλες δοκιμές μπορεί να διαρκέσουν από μία ημέρα σε μόλις 15 λεπτά για να δώσουν αποτέλεσμα! Με πιο έγκαιρες διαγνώσεις, η θεραπεία μπορεί να ξεκινήσει νωρίτερα και να σωθούν περισσότερες ζωές.

10. Υπερηχογράφος – Ηλεκτροκαρδιογράφημα
Ο υπερηχογράφος αποτελεί σήμερα αναπόσπαστο κομμάτι της υγειονομικής περίθαλψης. Μαζί με τον Γερμανό ερευνητή Carl Hellmuth Hertz, ο Σουηδός γιατρός Inge Edler επινόησε το σύγχρονο ηλεκτροκαρδιογράφημα – το υπερηχογράφημα καρδιάς Doppler – που χρησιμοποιείται στην παρακολούθηση της καρδιαγγειακής υγείας. Αυτή η εφεύρεση αξίωσε τον Hertz και τον Edler με το εξαιρετικά πολυπόθητο «Albert Lasker Clinical Medical Research Award» το 1977.

11. STDMA – Ακριβής έλεγχος στην εναέρια κυκλοφορία
Το σύστημα σύνδεσης δεδομένων STDMA αποτελεί εφεύρεση του Håkan Lans, η οποία έφερε την επανάσταση στις ναυτιλιακές και αεροπορικές βιομηχανίες προσφέροντας νέα επίπεδα ακρίβειας – ξεπερνώντας κατά πολύ αυτά των ραντάρ – και κατά συνέπεια μεγαλύτερη ασφάλεια. Επηρεασμένος από το Global Positioning System (GPS) των ΗΠΑ το 1981, ο Lans συνέλαβε την ιδέα της γνωστοποίησης της θέσης ενός αεροπλάνου μέσω GPS, όχι μόνο στον πιλότο του αεροπλάνου αυτού και σε άλλους πιλότους αεροσπλάνων κοντά σε αυτό. Επιπλέον, οι πιλότοι θα μπορούσαν να ενημερωθούν για κλήσεις, προγραμματισμένες διαδρομές και ταχύτητες άλλων αεροσκαφών. Αυτή η σουηδική καινοτομία – ορόσημο εφαρμόστηκε ύστερα και στη ναυτιλία και άλλαξε τα δεδομένα στην εναέρια και θαλάσσια κυκλοφορία.

12. «Ocean Search» – Πρόγραμμα μέτρησης ποιότητας υδάτων
Το πρόγραμμα «Ocean Search» συνδέει την προηγμένη τεχνολογία αισθητήρων με τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης και απευθύνεται στην κοινότητα ιστιοπλοΐας. Η ιδέα είναι να δημιουργηθεί ένας στόλος σκαφών εξοπλισμένων με αισθητήρες που μετρούν την ποιότητα του νερού. Μαζί, οι συμμετέχοντες δημιουργούν μια καλύτερη εικόνα της κατάστασης των ωκεανών μας συλλέγοντας δεδομένα όπως επίπεδα διοξειδίου του άνθρακα και τιμές pH. Το πρώτο πρωτότυπο για ιδιωτικά σκάφη τοποθετήθηκε στο σκάφος Journeyman το καλοκαίρι του 2011.

13. Ρυθμιζόμενος Υδραυλικός Κάβουρας
Στο εργαστήριο του Johan Petter Johansson υπήρχε πάντα ένα σετ από υδραυλικούς κάβουρες. Καθώς κάθε ένας από αυτούς είχε διαφορετικό μέγεθος για κάθε εργασία, ο υδραυλικός έπρεπε να κουβαλάει μαζί του όλους τους κάβουρες, κάτι ασύμφορο και καθόλου πρακτικό. Έτσι, προέκυψε και η εφεύρεση του Johan Petter, ο οποίος το 1888 πήρε δίπλωμα ευρεσιτεχνίας για τον ρυθμιζόμενο υδραυλικό κάβουρα. Το εργαλείο αυτό, έχει κατασκευαστεί έτσι ώστε να ταιριάζει σε όλους τους σωλήνες, ανεξάρτητα από το μέγεθός τους. Ο υδραυλικός κάβουρας δεν άργησε να γίνει γνωστός και χρησιμοποιείται πλέον σε όλο τον κόσμο!

14. Φερμουάρ – Διαχωριστικό Κούμπωμα
Το 1917, ο Gideon Sundback κατέθεσε επίσημα την πατέντα του με το όνομα «Separable Fastener» (διαχωριστικό κούμπωμα) και σε καμία περίπτωση δεν υποψιαζόταν την επανάσταση που θα δημιουργούσε στη βιομηχανία ενδυμάτων. Η ιδέα του Sundback για ένα «συνδετήρα με δόντια» υπήρχε μεταξύ των μηχανικών για περισσότερα από 20 χρόνια, αλλά κανείς δεν το είχε υλοποιήσει. Η βασική καινοτομία του ήταν ένα λακκάκι στο κάτω μέρος του κάθε δοντιού και μιας «μύτης» στην κορυφή ώστε να κινείται ο «οδηγός» πάνω σε αυτά. Ως αποτέλεσμα, η σύνδεση μεταξύ των δύο σειρών ήταν εξαιρετικά ισχυρή. Φυσικά, η εταιρεία BF Goodrich δεν άφησε ανεκμετάλλευτη την πατέντα αυτή, κάνοντάς τη δημοφιλή παγκοσμίως με το όνομα «φερμουάρ».

Δε μας κάνει εντύπωση που η Σουηδία τα έχει καταφέρει τόσο καλά σε όλους τους τομείς και η ανάπτυξή της είναι συνεχώς αυξανόμενη. Για το λόγο αυτό, όλο και περισσότερος κόσμος επιλέγει να πάει για σπουδές στη Σουηδία ή να μετοικίσει μόνιμα εκεί για εργασία!

Αν θες και συ να γνωρίσεις καλύτερα τη Σουηδία και να μάθεις τη γλώσσα της, έλα στο Siountri School και μίλησε με τους καθηγητές μας, οι οποίοι είναι οι κατάλληλοι άνθρωποι για να σε κατατοπίσουν, να σου λύσουν οποιαδήποτε απορία σχετικά με τα μαθήματα σουηδικών και όχι μόνο!

Share: