ΚΟΥΛΤΟΥΡΑ ΚΑΙ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ

Δέκα από τα πιο Παράξενα Μουσεία του Κόσμου

Σας αρέσει να συνδυάζετε τα ταξίδια σας στο εξωτερικό με επισκέψεις σε μουσεία. Είστε όμως έτοιμοι για τα μουσεία που ακολουθούν; Συγκεντρώσαμε δέκα από τα πιο «ιδιαίτερα» μουσεία του κόσμου, σε μια λίστα που περιλαμβάνει τα πιο παράξενα, μακάβρια ή ανούσια μουσεία που υπάρχουν και η ερώτηση που κάνουμε εμείς είναι: «Μα καλά, θα πήγαινες ποτέ εκεί;»

1. Μουσείο Ισλανδικής Μαγείας και Μαγγανείας, Hólmavík – Ισλανδία
Αυτό το μικροσκοπικό, ενδιαφέρον, διασκεδαστικό και συναρπαστικό μουσείο,  βρίσκεται στο μικρό και ήσυχο χωριό Hólmavík της Ισλανδίας. Το μουσείο συγκεντρώνει ιστορικά στοιχεία για τη μαγεία στην Ισλανδία κατά τη διάρκεια του 17ου αιώνα, όπου πάνω από εκατό μάγοι και μάγισσες – οι πλειοψηφία άντρες – είχαν καταδικαστεί σε θάνατο. Δημοφιλές έκθεμα του μουσείου αποτελεί ένα ζευγάρι «νεκροπαντέλονα», δηλαδή εσώρουχα φτιαγμένα από ανθρώπινο δέρμα καθώς και αντικείμενα που περιλαμβάνουν ρούνους, ξόρκια και νεκροκεφαλές. Αυτό το μουσείο δίνει μια πραγματική εικόνα για το πόσο σημαντική θέση είχαν η μαγεία και τα ξόρκια μέσα στα έπη και τους μύθους της Ισλανδίας, ενώ ταυτόχρονα δείχνει πολλά για την ανθρώπινη φύση και την κλίση της να διώκει αυτούς που κρίνει ως «διαφορετικούς».

2. Μουσείο Κακής Τέχνης, Μασσαχουσέτη – Η.Π.Α
Σε ένα ετοιμόρροπο υπόγειο κάτω από ένα θέατρο, στεγάζεται αυτό το φημισμένο μουσείο που αποτελεί έναν ύμνο στην κακή τέχνη – σε συνδυασμό με την ειλικρίνεια και τον ενθουσιασμό αυτών «που επέμειναν παρ’ ότι τα πράγματα δεν πήγαν καθόλου καλά». Το εγχείρημα ξεκίνησε από έναν πίνακα που βρέθηκε στα σκουπίδια και το μουσείο άρχισε να γίνεται παγκοσμίως γνωστό, σε σημείο να έχουν υπάρξει δύο κλοπές! Οι ιδρυτές υποστηρίζουν πως δεν είναι εύκολο για τους περισσότερους «καλλιτέχνες» να γίνουν δεκτοί από το μουσείο, καθώς γι’ αυτούς δεν αρκεί μόνο η έλλειψη ταλέντου, αλλά πρέπει το έκθεμα να είναι πραγματικά συναρπαστικό. Ακόμα και αν αυτό συμβαίνει για όλους τους λάθος λόγους.

3.  Ιατρικό Μουσείο «Siriraj», Μπανγκογκ – Ταϊλάνδη
Ονομαζόμενο και «Μουσείο του Θανάτου», αυτή η μακάβρια συλλογή που αποτελείται από πέντε μικρά μουσεία, δεν είναι για όσους έχουν ευαίσθητη καρδιά. Το πρώτο πράγμα που αντικρίζει κανείς μπαίνοντας σε αυτό το μουσείο είναι ο σκελετός του ιδρυτή του. Και αυτή είναι μόνο η αρχή… Τα εκθέματα περιλαμβάνουν έμβρυα με γενετικές ανωμαλίες, διάφορα παράσιτα (συμπεριλαμβανομένης και μιας ταινίας παρασιτικών σκουληκιών μήκους ενός μέτρου), πτώματα ανθρώπων που πέθαναν με βίαιο τρόπο και το τρομερό έκθεμα με τα –εκπληκτικά – μουμιοποιημένα απομεινάρια ενός μανιακού δολοφόνου που τρεφόταν με παιδιά την δεκαετία του ’50. Στα θετικά, το μουσείο έχει θέσει σοβαρούς στόχους όσον αφορά στη λειτουργία του, αποτελώντας σημαντική πηγή γνώσης για επαγγελματίες γιατρούς και φοιτητές ιατρικής.

4. Moυσείο Μαλλιών «Avanos», Avanos – Τουρκία
Μπορεί να ακουστεί παράξενο… και είναι! Μια σπηλιά στην αγροτική Τουρκία κοσμούν τούφες μαλλιών από περισσοτέρες από δεκαέξι χιλιάδες γυναικές, με το όνομα και τη διεύθυνσή τους. Το Μουσείο αυτό ξεκίνησε σαν κόλπο που σκέφτηκε ένας αγγειοπλάστης για να προωθήσει τη δουλειά του και οι επισκέπτες είναι παραπάνω από ευπρόσδεκτοι να αφήσουν και αυτοί μια τούφα από τα μαλλιά τους. Δύο φορές το χρόνο ένας «τυχερός» επισκέπτης κερδίζει δωρεάν διαμονή στο συστεγασμένο ξενώνα του μουσείου, μαζί με ένα μάθημα κεραμεικής – μέχρι στιγμής αρκετά ανατριχιαστικό – αλλά ο νικητής επιλέγεται από έναν τυχαίο επισκέπτη, όποτε ίσως και να μην είναι τόσο ανατριχιαστικό… Εσείς αποφασίζετε.

5.  Μουσείο «KunstKamera», Αγία Πετρούπολη – Ρωσία
Ιδρύθηκε από τον τσάρο Πέτρο τον Α’ το 1714, είναι ένα από τα παλαιότερα μουσεία του κόσμου και σίγουρα ένα από τα πιο περίεργα. Παρότι η μεγάλη συλλογή του Πέτρου του Α’, αποτελούμενη από δύσμορφα βρέφη και μολυσμένα μέλη του σώματος διατηρημένα σε φορμαλδεΰδη, είχε επιμορφωτικούς σκοπούς σχετικά με τις γενετικές ανωμαλίες, οι οποίες προκαλούνται από τη φύση και όχι από κάποιο δαίμονα, όπως πίστευαν τότε, οι σύγχρονοι επισκέπτες μπορεί να βρούνε το θέαμα απεχθές. Αυτά, σε συνδυασμό με όργανα βασανιστηρίων και περίεργους πίνακες ζωγραφικής, έχουν δώσει στο «KunstKamera» τον τίτλο του «τρομακτικού μουσείου». Στο ίδιο κτίριο συστεγάζεται και το Μουσείο Ανθρωπολογίας και Εθνογραφίας, η συλλογή του οποίου αποτελείται από είδη ένδυσης και αντικείμενα που λένε την ιστορία των διαφορετικών πολιτισμών του κόσμου.

6. Το Μουσείων των Διαλυμένων Σχέσεων, Ζαγκρεμπ – Κροατία
Το εγχείρημα ξεκίνησε από δύο καλλιτέχνες και η συλλογή αυτού του μουσείου αποτελείται από αντικείμενα συναισθηματικά φορτισμένα, απομεινάρια διαλυμένων σχέσεων, συνοδευόμενα από ιστορίες προδοσίας ή απώλειας που περιγράφουν τη σχέση. Κάποια τετριμμένα και άλλα σπαραξικάρδια, τα εκθέματα μπορεί να διαφέρουν από το πιο κοινό στο πιο παράξενο: Μια κάλτσα, ένα προσθετικό μέλος ή ακόμα και ένα διαμαντένιο δαχτυλίδι αρραβώνων με τον τίτλο «S(he) be(lie)ve(d)». Το Μουσείο άνοιξε παράρτημα και στο Λος Αντζελες, δίπλα στο Χόλιγουντ, το μέρος που φημίζεται για τα διαλυμένα όνειρα.

7. Μουσείο Κουνελιών, Πασαντίνα – Η.Π.Α
Χοπ! Χοπ! Χοπ! Καλείστε να μπείτε πηδώντας σε αυτό το μουσείο που έχει πάνω από 30.000 συλλεκτικά αντικείμενα αλλά και αληθινά κουνέλια! Ένα ζευγάρι αποφάσισε να εκφράσει την αγάπη του δωρίζοντας κουνελάκια ο ένας στον άλλο και αυτό το Μουσείο φτιάχτηκε όταν το σπίτι τους δεν είχε άλλο χώρο για τη συλλογή τους. Εδώ θα ανακαλύψετε πως υπάρχουν πολλά λαγουδάκια, πέρα από τον Μπαγκς Μπάνυ, τον Θάμπερ και Πήτερ Ράμπιτ. Οι ιδιοκτήτες του, το χαρακτηρίζουν ως το πιο «χοροπηδηχτό μέρος στον κόσμο». Αυτό που μπορούμε να πούμε εμείς είναι πως κινητήριος δύναμη στο συγκεκριμένο εγχείρημα αποτελεί σίγουρα η αγάπη και όχι το κέρδος.

8. Υποβρύχιο Μουσείο Κανκουν, Κανκούν – Μεξικό
Καταδυθείτε σε ένα μυστηριώδη κόσμο, όπου 500 αγάλματα καλυμένα από φύκια, από τις προτομές και τα αγάλματα ντόπιων ψαράδων μέχρι γλυπτά αυτοκινήτων και επίπλων, σχηματίζουν με αργούς αλλά σταθερούς ρυθμούς αυτό που μέλλει να γίνει ο μεγαλύτερος τεχνητός ύφαλος του κόσμου. Σχεδιάστηκε για να προσελκύσει δύτες από ήδη υπάρχοντες κοραλλογενείς υφάλλους που καταστράφηκαν και τα αγάλματα είναι κυρίως έργα του Βρετανού γλύπτη Jason deCaires Taylor με θέμα τη σχέση του ανθρώπου με τη φύση.

9. Sulabh Διεθνές Μουσείο Τουαλέτας, Νέο Δελχί – Ινδία
Αρπάξτε την ευκαιρία να περιηγηθείτε στον μαγικό κόσμο και την ιστορία της…τουαλέτας, σε ένα δωμάτιο με τα πιο περίεργα καπάκια λεκάνης, δοχεία νυκτός και τουαλέτες που έχουν βρεθεί σε όλο τον κόσμο, από αρχαιοτάτων χρόνων μέχρι προσφάτως. Εντυπωσιακά εκθέματα του μουσείου αποτελούν μια τουαλέτα – θρόνος (με διπλή χρηστική αξία) καθώς και μεταμφιεσμένες τουαλέτες – σε βιβλιοθήκη ή σε μπαούλο με θησαυρό. Οι πρώτες τουαλέτες δημιουργήθηκαν το 2500 π.Χ και σκοπός του Μουσείου είναι να ενημερώσει τους επισκέπτες του σχετικά με την υγιεινή και την καθαριότητα, αλλά και τις κοινωνικές πτυχές της χρήσης της τουαλέτας.

10. Μουσείο Κλόουν και Ερευνητικό Κέντρο, Ουισκόνσιν – Η.Π.Α
Αν φοβάστε τους κλόουν (κουλροφοβία) σίγουρα δε θέλετε να πλησιάσετε αυτό το Μουσείο στο Μπαραμπού του Ουισκόνσιν, περιοχή γνωστή για το διάσημο τσίρκο της. Το «Μουσείο και Ερευνητικό κέντρο Κλόουν» προσφέρει πολλές γνώσεις και σεμινάρια για όποιον ενδιαφέρεται να δει τι κρύβεται κάτω από τα πολύχρωμα ρούχα και τις πολλές στρώσεις μέικ-απ. Τα αναμνηστικά που μπορεί κανείς να βρει στο πωλητήριο του μουσείου είναι επίσης αξιοθαύμαστα: κουστούμια κλόουν, αντικείμενα, αφίσες και μουσικά όργανα, όπως και ένα αμάξι κλόουν.

Αυτά λοιπόν είναι δέκα από τα πιο περίεργα μουσεία στον κόσμο. Φυσικά υπάρχουν κι άλλα που τραβάνε την προσοχή μας, όπως το «Μουσείο για τις Μηχανές του Γκαζόν» ή το «Μουσείο Αλατιέρας», όμως ένα είναι το μόνο σίγουρο: Οι άνθρωποι είναι αυτοί που πάντα θα βρίσκουν έναν τρόπο να μας εκπλήσσουν!