PROFICIENCY ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ ΕΡΓΑΣΙΑ ΠΙΣΤΟΠΟΙΗΣΗ

Ποιο πτυχίο Αγγλικών είναι καλύτερο;

Εξετάσεις Αγγλικών

Θέλετε να τελειοποιήσετε την εκμάθηση Αγγλικών και να αποκτήσετε ένα πτυχίο που να πιστοποιεί τις γνώσεις σας; Μια γρήγορη αναζήτηση στο διαδίκτυο σας μπερδεύει ακόμα περισσότερο: πλήθος πιστοποιητικών, άγνωστες ονομασίες και συγκεχυμένες πληροφορίες για τη βαρύτητα του εκάστοτε «χαρτιού». Εδώ είμαστε, λοιπόν, για να ξεδιαλύνουμε τα πράγματα, ώστε να επιλέξετε ένα έγκυρο πτυχίο Αγγλικών που θα καλύψει τις δικές σας ανάγκες. Αναλογιστείτε, πρώτα απ’ όλα, για ποιον σκοπό θέλετε το πτυχίο γλωσσομάθειας. Για εργασιακή απασχόληση στον ιδιωτικό τομέα, διορισμό στο δημόσιο ή σπουδές στο εξωτερικό;

Εργασιακή απασχόληση στον ιδιωτικό τομέα στην Ελλάδα και το εξωτερικό

► University of Cambridge
Διενεργώντας εξετάσεις αγγλικών στην Ελλάδα από το 1948, προσφέρει μια ευρεία γκάμα πιστοποιητικών από το επίπεδο των αρχάριων έως το CPE (Certificate of Proficiency in English). Αναγνωρισμένο σε πάνω από 20.000 πανεπιστήμια, εταιρείες και κυβερνήσεις παγκοσμίως, το CPE πιστοποιεί το ανώτατο επίπεδο γνώσης της αγγλικής γλώσσας (C2). Το τελευταίο υπερτερεί συγκριτικά με τα πτυχία Αγγλικών των υπόλοιπων εκπαιδευτικών φορέων, αποτελώντας ένα «δυνατό» διαβατήριο για τα πανεπιστήμια στην Ευρώπη. Ένα βήμα πιο χαμηλά η κατάκτηση του CAE (Certificate in Advanced English), που αντιστοιχεί σε επίπεδο C1 στα Αγγλικά, είναι σημαντική, αφού σε χώρες όπως η Αυστραλία παρέχει φοιτητική βίζα!.

► University of Michigan
Από το 1957 ως σήμερα, η Ελληνοαμερικάνικη Ένωση διεξάγει στην Ελλάδα (και σε άλλες χώρες του εξωτερικού) εξετάσεις αγγλικών για την απόκτηση των πτυχίων Michigan. Το ομώνυμο πανεπιστήμιο είναι ένα από τα κορυφαία των Η.Π.Α. στον τομέα της γλωσσικής έρευνας, με μακρά πείρα στη δημιουργία και ανάπτυξη εξετάσεων γλωσσομάθειας της αγγλικής. Το επίπεδο Β2 Lower αντιστοιχεί στο ECCE (Examination for the Certificate of Competency in English) και το C2 Proficiency στο ECPE (Examination for the Certificate of Proficiency in English).Το ECPE μπορεί να χρησιμοποιηθεί για επαγγελματικούς και ακαδημαϊκούς σκοπούς.

Aν σκέφτεστε την απασχόληση στον ελληνικό ιδιωτικό τομέα, τα ανώτατα πτυχία (επιπέδου C2) Cambridge (CPE) και Michigan (ECPE) μπορούν άνετα να επισυναφθούν σε μια αίτηση εργασίας, μιας και έχουν το μεγαλύτερο κύρος. Ωστόσο έχουν δημιουργηθεί επιπλέον πτυχία «κομμένα και ραμμένα» στις απαιτήσεις της αγοράς εργασίας. Με ισχύ εφ’ όρου ζωής και ευθυγραμμισμένα με το CEFR, πιστοποιούν τις γλωσσικές δεξιότητες των υποψηφίων «εδώ και τώρα»:

► BULATS | Business Language Testing Service
Δίνεται από το Πανεπιστήμιο του Cambridge και πιστοποιεί τις γνώσεις του υποψηφίου στις ενότητες Reading, Language Use και Listening, από το επίπεδο Α1 έως και το C2, με κλίμακα βαθμολογίας το 100. Η online εξέτασή του χρησιμοποιεί ένα σύστημα αυτοπροσαρμοζόμενης αξιολόγησης. Κατά τη διάρκεια του τεστ, δηλαδή, οι ερωτήσεις αναπροσαρμόζονται διαρκώς, κάνοντάς το ευκολότερο ή δυσκολότερο, ανάλογα με την επίδοση του εξεταζομένου. Τα αποτελέσματα διατίθενται αμέσως και οι υποψήφιοι λαμβάνουν μία αναλυτική αναφορά για τις δεξιότητες και τη βαθμολογία τους στις επιμέρους ενότητες.

► BEC | Business English Certificate
Άλλο ένα πτυχίο Αγγλικών που απευθύνεται σε όσους θέλουν να σταδιοδρομήσουν σε αγγλόφωνο επαγγελματικό περιβάλλον, που παρέχει το University of Cambridge. Πιστοποιεί τρία επίπεδα γλωσσομάθειας: Preliminary (Β1), Vantage (B2) και Higher (C1).

► TOEIC | Test of English for International Communication
Πρόκειται για ένα τεστ πολλαπλών επιλογών που υπολογίζει το επίπεδο γλωσσικής επίδοσης υποψηφίων, των οποίων η μητρική γλώσσα δεν είναι η αγγλική. Η βαθμολογία δηλώνει πόσο καλά μπορεί ο υποψήφιος να επικοινωνεί με άλλα άτομα στο εργασιακό και κοινωνικό περιβάλλον, με ανώτατο επίπεδο το C1 (βαθμολογία 785-900).

Δημόσιος διορισμός

► Κρατικό Πιστοποιητικό Γλωσσομάθειας
Αν ενδιαφέρεστε να διοριστείτε στο ελληνικό δημόσιο και θέλετε να αναγνωριστεί το επίπεδο γλωσσομάθειάς σας από τον ΑΣΕΠ, μπορείτε να πάρετε μέρος στις εξετάσεις αγγλικών που διεξάγει το Υπουργείο Παιδείας και να προσκομίσετε το Κρατικό Πιστοποιητικό Γλωσσομάθειας.

► Πλειάδα άλλων πτυχίων:
Παράλληλα, υπάρχει μια σειρά πιστοποιήσεων που παρέχουν άλλοι φορείς – ενδεικτικά παραθέτουμε: Trinity College London, London Tests of English, ISE, CITY & GUILDS, EDI, PEARSON, OCNW Certificate in ESOL International Level, Michigan State University, Test of Interactive English, NOCN, AIM Awards, LRN. Να σημειωθεί εδώ πως τα μόρια που παίρνει ο υποψήφιος στις παραπάνω εξετάσεις αγγλικών υπολογίζονται με βάση το επίπεδο του κάθε διπλώματος.

Προπτυχιακές ή μεταπτυχιακές σπουδές στο Εξωτερικό

Ενώ τα διπλώματα Αγγλικών Cambridge και Michigan έχουν τυπικά απεριόριστη χρονική ισχύ, αυτή θεωρείται δεδομένη μόνο στην Ελλάδα. Στο εξωτερικό, αυτό εξαρτάται από τη χώρα προορισμού και το εκάστοτε εκπαιδευτικό ίδρυμα, το οποίο θέτει τα δικά του κριτήρια για την αποδοχή ή όχι μιας πιστοποίησης αγγλικών.

Σε γενικές γραμμές, αν έχουν αποκτηθεί πρόσφατα, Cambridge και Michigan πιθανόν να γίνουν αποδεκτά, αν όμως έχει παρέλθει αρκετός χρόνος από την απόκτησή τους, προτιμώνται το IELTS ή το TOEFL στη θέση τους, με το πρώτο να έχει μεγαλύτερη απήχηση στα ευρωπαϊκά πανεπιστήμια και το δεύτερο να προκρίνεται περισσότερο σε Αμερική και Καναδά.

Εφόσον, λοιπόν, έχετε γίνει δεκτός σε κάποιο πανεπιστήμιο του εξωτερικού, ζητήστε γραπτώς να σας ενημερώσουν για τα πτυχία που αυτό αναγνωρίζει, ώστε να εγγραφείτε για τις αντίστοιχες εξετάσεις αγγλικών, κάνοντας την κατάλληλη προετοιμασία.

► IELTS | International English Language Testing System
Αναγνωρισμένο πτυχίο διετούς ισχύος σε Ευρώπη, ΗΠΑ, Καναδά, Αυστραλία και Νέα Ζηλανδία, αποτελεί την κύρια επιλογή όσων θέλουν να κάνουν μεταπτυχιακές σπουδές σε αγγλόφωνο πανεπιστήμιο. Η βαθμολογία των επιτυχόντων κλιμακώνεται από 1 ως 9, με αντιστοιχία 5,5 έως 6,5 σε Β2 και 8,5 έως 9 σε C2 (άριστη γνώση). Εδώ δεν υπάρχει κάποιο minimum σκορ επιτυχίας, απλώς κάθε πανεπιστήμιο θέτει τα δικά του στάνταρ. Συστήνεται να δίνουν τις συγκεκριμένες εξετάσεις αγγλικών μόνον όσοι βρίσκονται… μιαν ανάσα πριν την έναρξη των σπουδών τους και σε καμία περίπτωση μαθητές Γυμνασίου ή Λυκείου.

► TOEFL | Test of English as a Foreign Language
Επίσης διετούς διάρκειας, αποτέλεσε επί πολλά έτη μια από τις δημοφιλέστερες εξετάσεις αγγλικών στον κόσμο. Με περισσότερους από 9.000 φορείς σε 130 χώρες να το αναγνωρίζουν, μετρά την ικανότητα του εξεταζόμενου στην κατανόηση και χρήση της αγγλικής γλώσσας σε πανεπιστημιακό επίπεδο. Οι εξετάσεις διεξάγονται σε προκαθορισμένες ημερομηνίες, πλέον μόνο στη μορφή του TOEFL iBT (internet-based test). Το κάθε Πανεπιστήμιο θέτει τα δικά του κριτήρια, συνήθως όμως γίνονται δεκτές βαθμολογίες από 90 και πάνω.