ΠΙΣΤΟΠΟΙΗΣΗ

Απαντάμε στις 9 πιο δημοφιλείς ερωτήσεις που λαμβάνουμε

Ο απόλυτος οδηγός των εξετάσεων της κινεζικής

Αναζητάς πληροφορίες για τις εξετάσεις Κινέζικων και νιώθεις χαμένος στο Πεκίνο; Μάθε όλες τις λεπτομέρειες που χρειάζεται να γνωρίζεις μέσα από τις 9 πιο συχνές ερωτήσεις που λαμβάνουμε:

1. Ποιοι είναι οι επίσημοι εξεταστικοί φορείς στην Ελλάδα;

Στην Ελλάδα, τα τρία (3) μεγάλα κέντρα που αποτελούν και επίσημους φορείς των εξετάσεων είναι:

► το Ινστιτούτο Κομφούκιος, με έδρα το Οικονομικό Πανεπιστήμιο Αθηνών, σε συνεργασία με το University of International Business and Economics του Πεκίνου και το HANBAN (Εθνική Επιτροπή Πιστοποίησης της Κινεζικής Γλώσσας).
► Το Hong Long στην Αθήνα, που αποτελεί νεώτερο εξεταστικό κέντρο, το οποίο είναι αναγνωρισμένο από το HANBAN και διεξάγει τις εξετάσεις αποκλειστικά μέσω του υπολογιστή με φυσική παρουσία.
► Ο Σύνδεσμος Ελλάδας-Κίνας, που αποτελεί τον παλαιότερο φορέα εξέτασης, ο οποίος τελεί υπό την αιγίδα του Υπουργείου Παιδείας της Κίνας και του Εθνικού Οργανισμού Διδασκαλίας της Κινέζικης ως Ξένης Γλώσσας (NOCFL).

2. Πόσα πτυχία υπάρχουν στα Κινέζικα και πως μπορώ να επιλέξω το σωστό;

Υπάρχουν 4 βασικές κατηγορίες διπλωμάτων στα Κινέζικα. Η επιλογή είναι καθαρά θέμα ηλικίας και στόχου.

Αν είσαι ενήλικoς ή έφηβος:
Οι γραπτές εξετάσεις HSK (Hanyu Shuiping Kaoshi), αποτελούν την πιο δημοφιλή επιλογή! Απευθύνονται κυρίως σε ενήλικες, με στόχο να αποκτήσουν ένα ανταγωνιστικό πλεονέκτημα στην αγορά εργασίας αλλά και για ακαδημαϊκούς σκοπούς.

Για τους ενήλικες, υπάρχει επίσης η λιγότερο διαδεδομένη επιλογή του HSKK (Hanyu Shuiping Kouyu Kaoshi), όπου εξετάζεται η ικανότητα παραγωγής προφορικού λόγου από τον υποψήφιο και δεν περιλαμβάνεται γραπτή εξέταση. Συνήθως τα πτυχία αυτά χρησιμοποιούνται για αιτήσεις σε ιδρύματα της τριτοβάθμιας εκπαίδευσης στην Κίνα ή ως πιστοποίηση της προφορικής ικανότητας των υποψηφίων σε εργοδότες. Μπορούν πάντα βέβαια να χρησιμοποιηθούν συνδυαστικά με το HSK, για την απόδειξη γραπτής και προφορικής ικανότητας.

Αν είσαι επαγγελματίας:
Το BCT (Business Chinese Test) αποτελεί για εσένα μία πιο εξειδικευμένη επιλογή. Σε αντίθεση με το HSK, εκτός από καθημερινή & κοινωνική ζωή, εδώ εξετάζονται θέματα που σχετίζονται με την επιχειρηματικότητα. Αυτός είναι και ο λόγος που το συγκεκριμένο πτυχίο δεν φαίνεται να δέχεται μεγάλης υποστήριξης, μιας και οι περισσότεροι στρέφονται στο πτυχίο HSK, το οποίο μπορεί να χρησιμοποιηθεί ως πιστοποιητικό σε περισσότερους τομείς. Η εξέταση περιορίζεται και εδώ αποκλειστικά στο γραπτό λόγο.

Αν είσαι παιδί:
Οι εξετάσεις YCT (Youth Chinese Test) είναι μονόδρομος. Απευθύνονται σε παιδιά ηλικίας κάτω των 16 ετών. Είναι πολύ πιο φιλικές για τις ηλικίες αυτές και αποτελούν σημείο αναφοράς για τους μαθητές που αργότερα επιθυμούν να συμμετέχουν στις εξετάσεις HSK.

3. Με βάση το Κοινό Ευρωπαϊκό Πλαίσιο Αναφοράς για τις ξένες Γλώσσες, σε ποιο επίπεδο αντιστοιχεί καθένα από τα διπλώματα HSK;

Δεν υπάρχει επίσημη αντιστοιχία των κινέζικων πτυχίων με βάση το Κοινό Ευρωπαϊκό Πλαίσιο Αναφοράς για τις ξένες γλώσσες. Παρόλα αυτά, εκτιμάται, ότι το επίπεδο HSK4 βρίσκεται μεταξύ των επιπέδων B1 προς Β2 (Lower). Το συγκεκριμένο δίπλωμα στην κινέζικη γλώσσα (HSK4) κατακτάται μετά από 5 έτη διδασκαλίας.

4. Γιατί να δώσω εξετάσεις κινέζικων;

Το HSK αποτελεί ένα έγκυρο εργαλείο πιστοποίησης του βαθμού γνώσης και ικανότητας χρήσης της κινεζικής ως ξένης γλώσσας, όχι μόνο σε περιβάλλοντα καθημερινότητας, αλλά και σε ακαδημαϊκό και κυρίως σε εργασιακό πλαίσιο. Τελευταία μάλιστα αποτελεί προνόμιο για όσους φλερτάρουν με τη σχολή ξεναγών και το διπλωματικό σώμα!

5. Οι εξετάσεις Κινέζικων πραγματοποιούνται μόνο με φυσική παρουσία;

Οι εξετάσεις Κινέζικων συνήθως πραγματοποιούνται με φυσική παρουσία, ενώ κάποια εξεταστικά κέντρα – όπως το Hong Long στην Αθήνα – προσφέρουν και τη δυνατότητα για διαδικτυακές εξετάσεις, οι οποίες διεξάγονται μέσω ηλεκτρονικού υπολογιστή στο χώρο του κέντρου, κατόπιν ραντεβού. Το γεγονός αυτό, για τα υψηλότερα επίπεδα (HSK3 – HSK6), όπου εξετάζεται ο γραπτός λόγος, σίγουρα αποτελεί πλεονέκτημα, μιας και κάνει ευκολότερη την εξέταση.

6. Πότε διεξάγονται οι εξετάσεις και σε πόσο χρόνο βγαίνουν τα αποτελέσματα;

Ημερομηνίες εξετάσεων:
Παρόλο που οι ημερομηνίες εξετάσεων είναι κοινές παντού στον κόσμο και πραγματοποιούνται κάθε μήνα, στην Ελλάδα, δεν επιλέγουν όλα τα εξεταστικά κέντρα να διεξάγουν την εξέταση HSK μηνιαίως. Εξαρτάται από το φορέα εξέτασης. Ο μοναδικός φορέας που μέχρι στιγμής διεξάγει τις εξετάσεις κάθε μήνα, είναι το Hong Long και αυτό πραγματοποιείται με φυσική παρουσία στο χώρο του κέντρου, αλλά η εξέταση γίνεται μέσω υπολογιστή. Τα υπόλοιπα εξεταστικά κέντρα, διοργανώνουν εξετάσεις κάθε 3 μήνες για το HSK και λιγότερες φορές για τα υπόλοιπα διπλώματα. Λόγω περιορισμού τoυ COVID-19, για τις ακριβείς ημερομηνίες εξετάσεων HSK, HSKK, BCT, YCT, προτείνουμε να επισκεφτείτε το site του εκάστοτε φορέα.

Αποτελέσματα:
Ένα (1) μήνα μετά την ημερομηνία εξέτασης, χρησιμοποιώντας το όνομα χρήστη και τον κωδικό πρόσβασης, μπορείς με μια απλή σύνδεση στο www.chinesetest.cn να δεις online τα αποτελέσματα της εξέτασης και την αναλυτική βαθμολογία σου (score reports). Το επίσημο πιστοποιητικό των αποτελεσμάτων μπορείς να το παραλάβεις 2 μήνες μετά την ημερομηνία εξέτασης από το φορέα εξέτασης όπου συμμετείχες.

7. Έχουν απεριόριστη ισχύ τα πτυχία;

Τα διπλώματα κινέζικων έχουν απεριόριστη χρονική ισχύ. Παρόλ’αυτά, για ακαδημαϊκή χρήση (π.χ αιτήσεις σε πανεπιστήμια, υποτροφίες κλπ) η ισχύς τους περιορίζεται σε 2 χρόνια.

8. Πώς να κάνω εγγραφή;

Διαδικασία:
Η διαδικασία εγγραφής στις εξετάσεις Κινέζικων είναι σχετικά απλή, αφού αρκεί η δημιουργία ενός λογαριασμού στην ιστοσελίδα www.chinesetest.cn. Εκεί, αφού επιλέξεις επίπεδο εξέτασης και το εξεταστικό κέντρο, συμπληρώνεις τα προσωπικά σου στοιχεία καταβάλλεις το ποσό της εξέτασης (από 50€ έως 130€ ανάλογα με το επίπεδο) και επιβεβαιώνεις την εγγραφή σου. Για τα επίπεδα HSK 3 – HSK6, HSKK & YCT, θα χρειαστείς υποχρεωτικά και μία (1) φωτογραφία.

Προθεσμία εγγραφών:
Καταληκτική ημερομηνία πληρωμής και εγγραφής είναι περίπου 10 ημέρες πριν την εξέταση για τα κέντρα που διενεργούν εξετάσεις κάθε μήνα (Hong Long) και περίπου 1 μήνα πριν την εξέταση για τα υπόλοιπα.

9. Πότε θα είμαι έτοιμος / η να δώσω εξετάσεις;

Μπορείς ανά πάσα στιγμή να κάνεις το πρώτο βήμα, διερευνώντας το ακριβές επίπεδο που βρίσκεσαι με ένα σύντομο online τεστ κινέζικων «Instalevel» μόλις 20 λεπτών και 30 ερωτήσεων! Συμπλήρωσε τα στοιχεία σου στη φόρμα που θα βρεις εδώ και κέρδισε ένα δωρεάν κουπόνι, αξίας 39 ευρώ, για να πραγματοποιήσεις άμεσα το τεστ.

Τα μαθήματα κινέζικων στο Siountri School ξεκινούν τον Οκτώβριο, αλλά μπορείς οποιαδήποτε στιγμή να δηλώσεις συμμετοχή, καθώς νέα τμήματα δημιουργούνται συνεχώς κατά τη διάρκεια της χρονιάς. Ωστόσο για να κατακτήσεις τη κινέζικη γλώσσα, δεν χρειάζεται άλλη αναβολή. Άλλωστε, σύμφωνα με την κινέζικη παροιμία «Αυτό που είναι να κάνεις αύριο κάνε το σήμερα και αυτό που είναι να κάνεις σήμερα κάνε το Τώρα!».