ΚΟΥΛΤΟΥΡΑ ΚΑΙ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ

Μια λίστα από δώρα που δεν πρέπει να κάνετε ποτέ σε έναν Κινέζο!

Για το καλό σας!

Έχετε κάποιον κινέζο φίλο ή καλεσμένο και σκέφτεστε να του κάνετε κάποιο δώρο; Οι Kινέζοι είναι ένας αρχαίος λαός, που πιστεύει πολύ στις προλήψεις. Για το λόγο αυτό, συγκεντρώσαμε μια λίστα με δώρα που πρέπει να αποφύγετε, για να συνεχίσετε να έχετε καλές σχέσεις μαζί του:

Τα ρολόγια τοίχου

Στο δυτικό κόσμο, το ρολόι θεωρείται σημαντικό δώρο και είναι κάτι που συχνά δωρίζουμε σε συνεπείς αλλά και… αργοπορημένους φίλους μας. Δεν ισχύει όμως το ίδιο και για την Κίνα. Το να δωρίσεις σε κάποιον ένα ρολόι τοίχου είναι αρκετά δυσοίωνο, καθώς σημαίνει ότι του «προετοιμάζεις την επικήδεια τελετή». Αυτό συμβαίνει γιατί η λέξη «ρολόι τοίχου» και η λέξη «τέλος» προφέρονται και οι δύο «zhōng». Έτσι, καθόλου ρολόγια τοίχου, για όσους μιλάνε την κινέζικη γλώσσα, μιας και το δώρο σας καθώς και οι προθέσεις σας σε μια τέτοια περίπτωση, εύκολα μπορούν να παρεξηγηθούν!

Οι ομπρέλες

Ποτέ, ποτέ, ΠΟΤΕ μην δωρίσετε σε κάποιον που μιλάει κινέζικα μια ομπρέλα, όσο όμορφο και πρακτικό και αν σας φαίνεται ως δώρο. Η ομπρέλα στα κινέζικα προφέρεται «sǎn» και ακούγεται ακριβώς όπως οι λέξεις «χωρισμός» και «αναχώρηση».

Τα αχλάδια

Τι πιο όμορφο και υγιεινό από ένα καλάθι γεμάτο φρούτα, σωστά; Ναι, εκτός και αν προορίζεται για τον κινέζο φίλο σας, οπότε καλό θα ήταν να βγάλετε από μέσα τα αχλάδια. Όσο νόστιμα και θρεπτικά κι αν είναι αυτά τα φρούτα, προφέρονται «lí», δηλαδή με τον ίδιο τρόπο όπως και η λέξη «χωρισμός».

Ο αριθμός «4»

Οποιοδήποτε δώρο με τον αριθμό τέσσερα (4) θεωρείται κακοτυχία για τους Κινέζους, καθώς το «τέσσερα» (四 sì) ακούγεται ακριβώς όπως η λέξη «θάνατος». Είστε σίγουροι ότι αυτό θέλετε για τους φίλους σας;

Τα παπούτσια

Αν σκέφτεστε να χαρίσετε στον κινέζο φίλο σας ένα ζευγάρι παπούτσια, καλό είναι να το ξανασκεφτείτε. Η λέξη «παπούτσια» (鞋 xiéακούγεται όπως η λέξη «γρουσουζιά» (邪 xié). Για τους προληπτικούς Κινέζους, ποτέ ένα τέτοιο δώρο δε θα μπορούσε να θεωρηθεί «καλό».

 

Οι καθρέφτες

Ο καθρέφτης είναι ένα δώρο που σπάει εύκολα, άρα καλό είναι να το αποφύγετε. Αν θέλετε να κάνετε ένα δώρο, προτιμήστε κάτι που θα διαρκέσει μια ζωή.

Αν παρ’όλα αυτά θέλετε να δωρίσετε κάτι από τα παραπάνω στους Κινέζους φίλους σας, η κακή τύχη «αποφεύγεται» αν σας δώσουν πίσω ένα κέρμα. Έτσι, θεωρείται ότι ο παραλήπτης έχει «πληρώσει» για το δώρο του. Επίσης καλό είναι να θυμάστε: Ό,τι δώρο και αν διαλέξετε, ακόμα και χρήματα, το περιτύλιγμα ή ο φάκελος του δεν πρέπει να είναι, σε καμία περίπτωση, σε χρώμα λευκό. Το λευκό είναι ένα χρώμα που στην Κίνα σχετίζεται με τις κηδείες. Καλό είναι να προτιμήσετε έναν κόκκινο φάκελο ή κόκκινο περιτύλιγμα, που αντιπροσωπεύει την καλή τύχη και την ευημερία.

Εαν έχετε κι άλλες ερωτήσεις σχετικά με το ποια δώρα θα πρέπει να αποφύγετε αν δε θέλετε να προσβάλετε τον παραλήπτη τους ή ποιες άλλες ομόηχες λέξεις έχουν τόσο διαφορετική σημασία, μπορείτε να έρθετε στα μαθήματα κινέζικων και να λύσετε όλες τις απορίες σας. Οι καθηγητές κινέζικων του σχολείου μας είναι πάντα στη διάθεσή σας, ώστε να είστε έτοιμοι ανα πάσα στιγμή να κάνετε το σωστό δώρο στους κινέζους φίλους ή καλεσμένους σας, αλλά και να ξέρετε τι σημαίνει γι’ αυτούς.