Νέα

25.11.2016

Οι μπακαλιάροι μιλούν τοπικές διαλέκτους

Kι όμως, είναι αλήθεια! Άλλη γλώσσα μιλάει ένα ψάρι του Ατλαντικού και άλλη εκείνο που βρίσκεται στα παράλια της Βρετανίας. Ένας μπακαλιάρος από την Αμερική δύσκολα θα συνεννοηθεί – πόσο μάλλον να ζευγαρώσει – με ένα μπακαλιάρο των βρετανικών υδάτων, επειδή οι ήχοι που βγάζουν είναι αρκετά διαφορετικοί, όπως συμβαίνει με τις τοπικές διαλέκτους στην ανθρώπινη γλώσσα, σύμφωνα με μια νέα βρετανική επιστημονική έρευνα.

Οι ερευνητές, με επικεφαλής τον καθηγητή θαλάσσιας βιολογίας Στιβ Σίμπσον του Πανεπιστημίου του Έξετερ, ειδικό στο πεδίο της βιοακουστικής, έκαναν υποθαλάσσιες ηχογραφήσεις μπακαλιάρων που προέρχονταν από διαφορετικά ύδατα. Όπως αποδείχθηκε, αν και πρόκειται ουσιαστικά για τα ίδια ψάρια, οι ήχοι τους είναι αρκετά διακριτοί, πιο «στακάτοι» και ρυθμικοί στην αμερικανική πλευρά, αλλά πιο βαθιοί και σαν γρύλισμα στην ευρωπαϊκή.

Οι ήχοι αυτοί που βγάζουν τους επιτρέπουν να ορίζουν την περιοχή τους, να βρίσκουν το ταίρι τους και να απομονώνονται κατά την περίοδο της αναπαραγωγής. Σύμφωνα με τον Σίμπσον «τα ψάρια, με τον τρόπο τους, αναπτύσσουν τη δική τους «προφορά» όταν μεγαλώνουν σε διαφορετικές περιοχές. Έρευνες έχουν δείξει παρόμοιες διαφορές - σαν τοπικές διαλέκτους - και σε πουλιά».

Οι βιολόγοι δεν αποκλείουν ότι εξαιτίας της κλιματικής αλλαγής και της ευαισθησίας των ψαριών στην ηχορύπανση, που σπρώχνει τους μπακαλιάρους να μεταναστεύσουν σε πιο βόρεια και κρύα μέρη, τα ψάρια με τη διαφορετική «προφορά» μπορεί να δυσκολευθούν να βρουν συντρόφους  για αναπαραγωγή καθώς  «μιλάνε» σε άλλη διάλεκτο. Αναλογικά, έχουν το ίδιο πρόβλημα προσαρμογής στο νέο περιβάλλον, όπως ακριβώς και οι άνθρωποι μετανάστες..

Για να μην την πατήσετε λοιπόν σαν αμερικανός μπακαλιάρος στα ευρωπαϊκά ύδατα, στο Siountri School μπορείτε να μάθετε δώδεκα γλώσσες με τους native speaking καθηγητές μας, ώστε να είστε σίγουροι πως θα γίνετε απολύτως κατανοητοί σε οποιοδήποτε μέρος του πλανήτη και αν ταξιδέψετε!

(πηγή: http://www.telegraph.co.uk/news/2016/10/04/cod-speak-with-regional-accents-scientists-believe/)

Share: