ΕΡΓΑΣΙΑ

Αν είσαι επαγγελματίας στον τουρισμό, εδώ θα βρεις αυτό που ψάχνεις.

Πρακτική στη Γαλλία

Το καλοκαίρι σομελιέ στην Οία προτείνεις στους επισκέπτες ασύρτικο και τον χειμώνα στο Παρίσι ενορχηστρώνεις οινικές δοκιμές με σαρντοντέ και μερλό; Τον Ιούνιο ετοιμάζεις χταποδόπιτα στην Κεφαλονιά και τον Φεβρουάριο μπουγιαμπέσα στις όχθες του Σηκουάνα; Ακούγεται ειδυλλιακό, μπορεί ωστόσο να γίνει και απόλυτα εφικτό μέσω των νέων υπηρεσιών της innjobs.fr: της νέας διαδικτυακής πλατφόρμας – που αποτελεί νοητή συνέχεια του innjobs.net, της ιστοσελίδας που πριν από τέσσερα χρόνια εισήγαγε στην ξενοδοχειακή βιομηχανία ένα εργαλείο ευρέσεως ανθρώπινου δυναμικού – στην αγορά της Γαλλίας. Υπενθυμίζεται ότι η innjobs.net, στην οποία σήμερα είναι εγγεγραμμένοι πάνω από 6.500 εργαζόμενοι και 744 εργοδότες, περιλαμβάνει συνολικά 60 ειδικότητες και απευθύνεται σε όλη την Ελλάδα, ανά περιοχή, ηλικία, φύλο και την κλάση του κάθε ξενοδοχείου (αστέρια, πανσιόν, all inclusive ή πολυτελείας).

Η γαλλική έκδοση, λοιπόν, της πλατφόρμας περιλαμβάνει θέσεις εργασίας στην εστίαση και τον τουρισμό σε επιχειρήσεις που βρίσκονται στο Île-de-France, την ευρύτερη, δηλαδή, περιοχή γύρω από το Παρίσι. «Απευθυνόμαστε τόσο σε Γάλλους εργαζόμενους όσο και σε Έλληνες, που είναι γαλλομαθείς» εξηγεί ο Ελληνογάλλος, κ. Αργύρης Νταουλιάρης, ιδρυτής της ιστοσελίδας, με μεγάλη εμπειρία στα ξενοδοχειακά. Η σελίδα έρχεται να καλύψει μια πραγματική ανάγκη των Ελλήνων εργαζόμενων στον τουρισμό, καθώς συνηθώς εργάζονται «σαιζόν», δηλαδή από τον Απρίλιο έως τον Οκτώβριο, και τον υπόλοιπο χρόνο απουσία απασχόλησης, εγγράφονται στον ΟΑΕΔ και ζουν με το επίδομα και τις οικονομίες του καλοκαιριού.

Όμως, όσοι ανταποκρίνονται σε κάποια από τα job descriptions των χιλιάδων αγγελιών, που ανεβαίνουν καθημερινά, θα έχουν την δυνατότητα να κάνουν αίτηση για θέσεις που αμείβονται με μισθούς Γαλλίας και να εργάζονται στην ευρωπαϊκή χώρα από τον Νοέμβριο έως τον Απρίλιο ή και μεγαλύτερα διαστήματα. «Επιπλέον, θα συλλέξουν σημαντική προϋπηρεσία από τους κορυφαίους του κλάδου, γιατί ας μην ξεχνάμε ότι η Γαλλία πρωτοστατούσε ανέκαθεν στον χώρο της γαστρονομίας» τονίζει ο ίδιος, «Στο Παρίσι, εξάλλου, υπάρχει μια δυναμική κοινότητα 180 Ελλήνων μαγείρων». Η γκάμα των διαθέσιμων θέσεων εργασίας είναι πολύ ευρεία: chef, sous chef, α’ – β’ μάγειρας, σέρβις, σομελιέ, ρεσεψιόν, προϊστάμενος συντήρησης, διευθυντής ξενοδοχείου… «Στις αγγελίες, όπως θα δείτε, δεν υπάρχει κανένας προσδιορισμός φύλου, μπορούν άνδρες να δουλέψουν ως καθαριστές δωματίων και γυναίκες ως υπεύθυνες συντήρησης, είναι όλα ανοιχτά, αρκεί να έχουν τα προσόντα» προσθέτει ο ίδιος. Επισημαίνεται ότι οι ενδιαφερόμενοι δημιουργούν ένα προφίλ στην πλατφόρμα, αλλά δεν έχουν καμία χρέωση, το κόστος της διαδικασίας επιβαρύνει αποκλειστικά τους εργοδότες.

Προϋπόθεση για την κάλυψη των θέσεων για πρακτική στη Γαλλία είναι η ύπαρξη μιας ελάχιστης προϋπηρεσίας – έστω τριών ετών – στο αντικείμενο και η γνώση της γαλλικής γλώσσας. «Κατά κανόνα ζητείται το Β1 ή Β2 (βλέπε διπλώματα Γαλλικών), ανάλογα πάντα με το πόση επαφή έχει ο εργαζόμενος με τους πελάτες, καθώς άλλες ανάγκες έχει ο ρεσεψιονίστ και άλλές η καμαριέρα, η οποία καλείται να συνεννοηθεί για τα πολύ ουσιώδη». Εξυπακούεται, ωστόσο, ότι στη διάρκεια της εκεί παραμονής οι Έλληνες εργαζόμενοι θα έχουν την ευκαιρία να εξασκήσουν τις γνώσεις των γαλλικών τους αλλά και να παρακολουθήσουν, αν το επιθυμούν, κάποια μαθήματα γαλλικών υψηλού επιπέδου, στα ρεπό τους. Ως δεύτερη ξένη γλώσσα συνεκτιμάται η γνώση της αγγλικής αλλά και της ισπανικής γλώσσας, καθώς Γαλλία και Ισπανία είναι όμορες χώρες, οπότε υπάρχει μεγάλη κινητικότητα τόσο εργαζομένων όσο και επισκεπτών.

Η μετανάστευση στο εξωτερικό κατά τους χειμερινούς μήνες δεν είναι κάτι πρωτοφανές για τους επαγγελματίες στον τουρισμό, που είναι ιδιαίτερα εξοικειωμένοι στις μετακινήσεις και εντός Ελλάδας λόγω της φύσης του επαγγέλματος. «Έχει διαπιστωθεί ότι μέχρι τα σαράντα τους αλλάζουν δουλειά κατά μέσο όρο ανά 2,5 χρόνια, ενώ στα θέρετρα μόνο 55-60% των εργαζόμενων στα ξενοδοχεία και στα εστιατόρια προέρχονται από την τοπική κοινωνία, οι υπόλοιποι είναι… εσωτερικοί μετανάστες». Βέβαια, η ζωή του «πλανόδιου» έχει μοιραία ημερομηνία λήξης λόγω κόπωσης και οικογενειακών υποχρεώσεων. «Ωστόσο, μέχρι τα σαράντα οι περισσότεροι ακολουθούν αυτόν τον τρόπο ζωής, συνεκτιμώντας τα οφέλη που επιφέρει στο βιογραφικό τους» υπογραμμίζει ο κ. Νταουλιάρης.

«Απώτερος στόχος μας είναι η άμεση επέκταση της πλατφόρμας με αγγελίες από ολόκληρη τη Γαλλία, αλλά και τις γαλλόφωνες περιοχές της Κεντρικής Ευρώπης, όπως το Βέλγιο, το Λουξεμβούργο και την Ελβετία, πάντα με την ίδια φιλοσοφία» καταλήγει ο κ. Νταουλιάρης, «οι υποψήφιοι θα μπορούν να ενημερώνονται δωρεάν για τις διαθέσιμες θέσεις εργασίας και οι εργοδότες θα μπορούν να εντοπίζουν το κατάλληλο προσωπικό για τις ανάγκες της επιχείρησής τους».