Νέα

14.01.2011

Siountri School: Ανακαλύψτε τη δύναμη των ιδεογραμμάτων μέσα από την τέχνη της Ιαπωνικής καλλιγραφίας

Αν έχετε θαυμάσει την ομορφιά και την πολυπλοκότητα των ιαπωνικών ιδεογραμμάτων (kanji) και θέλετε να εξασκηθείτε στην Ιαπωνική Καλλιγραφία (Shodo), το Siountri School σας δίνει την ευκαιρία να γνωρίσετε από κοντά την ιδιαίτερη αυτή τέχνη. Τα μαθήματα παραδίδει Ιαπωνέζα δασκάλα ιαπωνικής καλλιγραφίας και μπορούν να τα παρακολουθήσουν όχι μόνο οι σπουδαστές των Ιαπωνικών μαθημάτων του φροντιστηρίου μας, αλλά και όσοι από τους μαθητές μας επιθυμούν να γνωρίσουν από κοντά αυτή την υπέροχη μορφή γραφής και έκφρασης.

Τα σπουδαιότερα είδη καλλιγραφίας είναι: το Tensho (που χρησιμοποιείται στις σφραγίδες), το Reisho (για χρήση σε επίσημα έγγραφα), το Kaisho (για γενική χρήση), το Gyosho (όπου το ένα ιδεόγραμμα μπορεί να πέφτει πάνω στο άλλο) και το Sosho (όπου το πινέλο δε σηκώνεται καθόλου από το χαρτί, γράφοντας την αλληλουχία ιδεογραμμάτων). Υπάρχουν όμως και είδη καλλιγραφίας όπως το Edomoji, Sumimoji, Kanteiryu, Higemoji κ.ά. που είναι αμιγώς Ιαπωνικά. Στην ιαπωνική καλλιγραφία μεγάλη σημασία έχει η σειρά γραφής των επιμέρους γραμμών του ιδεογράμματος (kanji), η ισορροπία και ο τρόπος που κρατά κανείς το πινέλο, η ταχύτητα και ο ρυθμός γραφής, καθώς και το βάρος του χαρτιού, το είδος της μελάνης, το πάχος και η πίεση στο πινέλο ακόμη και η στάση του σώματος του γράφοντος.

Το σημαντικότερο, όμως, που χρειάζεται να γνωρίζει κανείς για την ιαπωνική καλλιγραφία είναι ότι αποτελεί το Άλφα και το Ωμέγα στην προσπάθεια για αυτοσυγκέντρωση και αυτοέλεγχο. Δεν είναι τυχαίο το γεγονός ότι πολλοί γιατροί αλλά και μαχητές πολεμικών τεχνών, όπως Tai Chi και Aikido, καθώς επίσης και αθλητές της ξιφασκίας καταφεύγουν στην εκμάθηση της ιαπωνικής καλλιγραφίας ώστε να επιτύχουν την απόλυτη αυτοσυγκέντρωση, τόσο πνευματικά όσο και σωματικά.

Share: