P

Pain d’épices (πεν ντ’επίς): μελόπιτα ή μελόψωμο με μπαχαρικά, είναι ένας τύπος γλυκού ψωμιού της Γαλλίας. Χαρακτηρίζεται ουσιαστικά από το ότι περιέχει πολύ μέλι και μπαχαρικά, συμπεριλαμβανομένου του γλυκάνισου και του τζίντζερ. To πιο διάσημο σήμερα είναι της Ντιζόν και της πόλης Gertwiller (Αλσατία), όπου υπάρχει ένα μουσείο Musée du Pain d’Epices et de l’Art Populaire Alsacien.

Palette (Παλέτ): φαρδύ μαχαίρι ζαχαροπλαστικής με στρογγυλή μύτη που χρησιμεύει για να ισιώνει τις κρεμώδεις ή γλασαρισμένες επιφάνειες από τις τούρτες.

Palmiers (Παλμιέ): χαρακτηριστικά γαλλικά μπισκότα με ζύμη σφολιάτα που σχηματικά μοιάζουν με τα φύλλα φοινικιάς.

Panade: αποξηραμένη ζύμη για σου πριν να ενσωματωθούν τα αυγά.

Paris-Brest: Παρί – Μπρεστ, χαρακτηριστικό γαλλικό γλυκό που αποτελείται από τρία δαχτυλίδια ζύμης σου, πασπαλισμένα πριν το ψήσιμο με αμύγδαλα φιλέ. Όταν κρυώσει, χωρίζεται στη μέση και γεμίζεται με κρέμα ζαχαροπλαστικής και καραμελωμένα αμύγδαλα.

Pâte feuilletée: ζύμη σφολιάτα

Pâte levée: ζύμη “ανεβασμένη”, που χρειάζεται να ξεκουραστεί για να φουσκώσει με τη βοήθεια βιολογικής μαγιάς ή άλλου διογκωτικού υλικού.

Pâte Sablée (πατ σαμπλέ): βασική ζύμη ζαχαροπλαστικής με υλικά όμοια με αυτά των σαμπλέ που χρησιμοποιείται κυρίως σαν βάση για τάρτες.

Pâtissière (crème): βασική ζύμη ζαχαροπλαστικής που αποτελείται από αυγά, καλαμποκάλευρο και γάλα.

Pétrir (πετρίρ): ζυμώνω

Poche à douille: κορνέ με μύτη

Praline (Πραλίνα): καραμελωμένα και ψιλοκοπανισμένα αμύγδαλα που χρησιμοποιούνται σαν αρωματικό σε παγωτά, γλυκά και κρέμες.

Praliné: μείγμα πολτοποιημένων αποξηραμένων καραμελωμένων φρούτων σε μορφή λείας ζύμης στην οποία μερικές φορές προστίθεται σοκολάτα.