ΑΓΓΛΙΚΑ ΓΙΑ ΠΑΙΔΙΑ ΓΙΑ ΠΑΙΔΙΑ ΔΡΑΣΤΗΡΙΟΤΗΤΕΣ ΕΚΜΑΘΗΣΗ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ ΣΕ ΠΡΩΤΟ ΠΡΟΣΩΠΟ

Αλέκα Θάνου: “Τα παιδιά πρέπει να έρχονται με χαρά και να φεύγουν πολίτες του κόσμου”

Σκέψεις με αφορμή το νέο πρόγραμμα σπουδών Αγγλικών

Η Αλέκα Θάνου (Ακαδημαϊκή Υπεύθυνη του Τμήματος των Αγγλικών) είναι αποφασισμένη να πάει τα πράγματα στο next level. Για το λόγο αυτό επιμορφώνεται διαρκώς και τώρα, μόλις ολοκλήρωσε ένα ενδιαφέρον online σεμινάριο από το University of Cambridge που επικεντρώνεται στη δημιουργία ενός ανανεωμένου και πρωτοποριακού προγράμματος σπουδών.

«Στο πλαίσιο του προγράμματος, είχαμε την ευκαιρία να συγκρίνουμε curricula, αλλά και να δούμε ποικίλες εκπαιδευτικές προσεγγίσεις που μπορούν να συμβάλλουν στον εμπλουτισμό του ήδη υπάρχοντος προγράμματος σπουδών μας» λέει η Αλέκα.

«Αποκλειστικός στόχος μας είναι να οικοδομήσουμε τις αρχές για τους νέους πολίτες του κόσμου, πώς δηλαδή τα παιδιά θα έρθουν σε επαφή με ερεθίσματα και ιδέες που δεν συναντούν συνήθως στο παραδοσιακό σχολείο. Το φροντιστήριο ως εκπαιδευτικός οργανισμός καίριας σημασίας, μπορεί να λειτουργήσει ως δεύτερο σχολείο που παράλληλα σε μαθαίνει όχι μόνο Αγγλικά, αλλά σε φέρνει σε επαφή με την ουσία του τι σημαίνει να γνωρίζεις Αγγλικά, ως ξένη γλώσσα, αλλά και ως νοοτροπία. Σε συστήνει στον τρόπο σκέψης και ζωής, σου ανοίγει μέσα από διάφορες θεματικές και δράσεις ένα παράθυρο στη γνώση» προσθέτει.

Δραστηριότητες που έχουμε εφαρμόσει όπως παιχνίδια, outdoor sports, επισκέψεις σε εκπαιδευτικά ιδρύματα τέχνης και πολιτισμού είναι βήματα προς αυτόν τον σκοπό. Για παράδειγμα, φέτος, στο Siountri School επισκεφθήκαμε το Ίδρυμα Μιχελή και με όχημα τη ναϊφ ζωγραφική στα Αγγλικά, αναζητήσαμε την ομορφιά και τις ιδιαιτερότητες της ελληνικής φύσης μέσα από διαδραστικά παιχνίδια και διασκεδάσαμε με χρώματα και εικόνες σε έναν υπέροχο, φωτεινό χώρο πλημμυρισμένο με μουσική.

Παράλληλα παίξαμε παιχνίδια στην αυλή του σχολείου μας, δοκιμάσαμε τις επιδόσεις μας στην μπάλα, το κουτσό, τη σκυταλοδρομία αλλά και την τοξοβολία, ενώ κλείσαμε την χρονιά με μια γεμάτη περιπέτεια αναρρίχηση στον Υμηττό!  Όταν οι μαθητές μπορούν να σκεφτούν στα Αγγλικά, ακόμα και όταν παίζουν ένα απλό επιτραπέζιο μέσα στην τάξη, θέτουν τις βάσεις για να μπορούν να επικοινωνούν ουσιαστικά, αλλά και για να προετοιμάζονται αθόρυβα να ζήσουν και να ενταχθούν χωρίς δυσκολία σε μια νέα ζωή στο εξωτερικό, επί ίσοις όροις, σαν να ζούσαν πάντα εκεί.

«Το όραμά μας είναι να συνεχίσουμε να διαμορφώνουμε έναν τέτοιο εκπαιδευτικό φορέα που θα ξεφεύγει από τα στενά όρια του φροντιστηρίου και που θα προσφέρει στα παιδιά όχι μόνο γνώσεις, αλλά και βιώματα και ιδέες»
— Αλέκα Θάνου, Ακαδημαϊκή Υπεύθυνη Αγγλικών

«Το όραμά μας είναι να συνεχίσουμε να διαμορφώνουμε έναν τέτοιο εκπαιδευτικό φορέα που θα ξεφεύγει από τα στενά όρια του φροντιστηρίου και που θα προσφέρει στα παιδιά όχι μόνο γνώσεις, αλλά και βιώματα και ιδέες. Θέλουμε οι μαθητές μας να γνωρίζουν και να μπορούν να μιλήσουν για ιδέες όπως η Ελευθερία, η Ισότητα, η Δικαιοσύνη αλλά και για τη μουσική, τον κινηματογράφο, την τέχνη, την ποίηση, τη λογοτεχνία σαν να είναι κομμάτι του εαυτού τους. Να έρθουν σε επαφή τα παιδιά με όλα αυτά που θα συμβάλλουν στο να γίνει κανείς ολοκληρωμένη προσωπικότητα. Να έρχονται χαρούμενα και να φεύγουν πολίτες του κόσμου. Η παραδοσιακή εκπαίδευση είναι καλή αλλά ανεπαρκής και το πτυχίο δεν είναι το παν αν αυτό δεν μεταφράζεται σε γνώση που μπορεί να χρησιμοποιηθεί και να αξιοποιηθεί. Οι άνθρωποι είναι!» σχολιάζει η Αλέκα.

Και το καλό είναι πως δεν χρειάζεται να εφεύρουμε τον τροχό. «Μέσα από νέες ιδέες και πρακτικές, επιτυγχάνεται ο εμπλουτισμός ενός ήδη επιτυχημένου προγράμματος σπουδών!» επισημαίνει η Αλέκα. Έτσι, τώρα προετοιμαζόμαστε για μία ακόμα πιο δυναμική χρονιά με έξτρα δραστηριότητες όπως STEAM και σεμινάρια δημιουργικής γραφής στα Αγγλικά.