ΤΑΞΙΔΙ ΚΟΥΛΤΟΥΡΑ ΚΑΙ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ

Δέκα ξεχωριστοί προορισμοί για να γιορτάσετε την Ημέρα του Αγίου Βαλεντίνου!

«Will you be my Valentine?» Υπάρχουν δυο εκδοχές για την προέλευση της γιορτής των ερωτευμένων. Η μία τοποθετείται χρονολογικά στη ρωμαϊκή περίοδο, ενώ η άλλη το 17ο αιώνα. Η ιστορία αφορά σε έναν ιερέα, ο οποίος πάντρευε κρυφά, τα νεαρά ερωτευμένα ζευγάρια, παρακούοντας τις εντολές του αυτοκράτορα. Οι αρχές τον συνέλαβαν και εκείνος λίγο πριν πεθάνει έγραψε ένα γράμμα με υπογραφή «Με αγάπη από τον Βαλεντίνο σου», στις 14 Φεβρουαρίου 269 μ.Χ., για την αγαπημένη του. Έτσι, ο ιερέας Βαλεντίνος έγινε ένα σύμβολο του έρωτα και της ακατανίκητης δύναμής του.

Όποια και αν είναι η αληθινή ιστορία πίσω από αυτή τη γιορτή, ο έρωτας αποτελεί παγκόσμιο φαινόμενο και γιορτάζεται σε όλο τον κόσμο, με αρκετές παραλλαγές, στις 14 Φλεβάρη. Συγκεντρώσαμε για εσάς μια λίστα με δέκα προορισμούς, έαν θέλετε φέτος να γιορτάσετε τον έρωτα σας, ακολουθώντας τα παραδοσιακά έθιμα άλλων χωρών.

10. Κίνα
Μπορεί τον 21ο αιώνα οι Κινέζοι να γιορτάζουν την ημέρα του Αγίου Βαλεντίνου βάσει των δυτικών προτύπων, ανταλλάσσοντας δώρα και βγαίνοντας ραντεβού, όμως για πολλούς αιώνες γιόρταζαν την «Ημέρα της Αγάπης» με το δικό τους, ξεχωριστό τρόπο. Στην Κίνα, η γιορτή που αντιστοιχεί στον «Άγιο Βαλεντίνο» ονομάζεται «Qixi Festival», που σημαίνει «η νύχτα των Εφτά» και γιορτάζεται συνήθως αρχές Αυγούστου (την έβδομη ημέρα, του έβδομου σεληνιακού μήνα). Η παράδοση αυτή αφορά σε ένα μύθο που πέρναγε από γενιά σε γενιά ανά τους αιώνες. Ο μύθος μιλάει για δύο αστέρια στον ουρανό, μια νεράιδα με το όνομα Zhinu (υπηρέτρια της Θεάς του Ουρανού), που παντρεύτηκε έναν θνητό άνδρα, που τον έλεγαν Niulang.

Ερωτεύτηκαν με την πρώτη ματιά και όταν παντρεύτηκαν, η Θεά του Ουρανού θύμωσε τόσο, που δημιούργησε το Γαλαξία για να τους χωρίσει. Σύμφωνα με το μύθο, στην ανατολική πλευρά του Γαλαξία υπάρχει ένα αστέρι η «Βέγκα», που αντιπροσωπεύει το κορίτσι, και στη δυτική βρίσκεται ο νεαρός άντρας που κλαίει για το χωρισμό τους. Μπορούν να δουν ο ένας τον άλλο μόνο μια φορά το χρόνο, κατά τη διάρκεια του «Qixi». Εκείνη την ημέρα, τα κορίτσια προσεύχονται για να βρουν έναν καλό σύζυγο, προσφέροντας στους θεούς φρούτα και χαράζοντας πεπόνια προς τιμήν της θεάς  Zhinu, της αρχαίας προστάτιδας του έρωτα και των σχέσεων, ώστε να ακουστούν οι προσευχές τους.

9. Ιαπωνία
Στην Ιαπωνία, η γιορτή του Αγίου Βαλεντίνου είναι τόσο γλυκιά όσο η σοκολάτα! Τα κορίτσια προσφέρουν τις παραδοσιακές σοκολάτες «Giri» – που δεν έχουν τόσο ρομαντική χροιά αλλά πιο πολύ μορφή κοινωνικής υποχρέωσης – σε άντρες φίλους τους, συναδέλφους, ακόμα και στους εργοδότες τους. Εάν όμως θέλουν να δείξουν τα ιδιαίτερα αισθήματά τους για κάποιον, θα πρέπει να προσφέρουν ένα χειροποίητο δώρο καθώς και μια σοκολάτα «Honmei». Μη νομίζετε όμως πως η ζωή για τα αγόρια είναι τόσο εύκολη. Στις 14 Μαρτίου, θα πρέπει να ανταποδώσουν τα δώρα και τις σοκολάτες που πήραν τη «Λευκή Ημέρα».

8. Κορέα
Η Νότια Κορέα, τα τελευταία χρόνια, έχει ενστερνιστεί με πολλούς τρόπους τα ήθη και τα έθιμα της Δύσης, και η συγκεκριμένη γιορτή δεν αποτελεί εξαίρεση, με πολλά νεαρά ζευγάρια να γιορτάζουν τον Άγιο Βαλεντίνο, όπως στις Η.Π.Α, στον Καναδά ή στη Βρετάνια. Παρ’όλα αυτά, έχουν κι εκείνοι «Λευκή Ημέρα», όπως ακριβώς και οι Ιάπωνες. Αφού οι γυναίκες χαρίσουν λουλούδια, κεριά και σοκολάτες στους άνδρες τους την ημέρα του Αγίου Βαλεντίνου, εκείνοι πρέπει να ανταποδώσουν τη χάρη, στις 14 Μαρτίου.

Και για όσους δεν έχουν σταθεί τόσο τυχεροί… στον έρωτα, οι Κορεάτες έχουν θεσπίσει και τη «Μαύρη Ημέρα», που γιορτάζεται στις 14 Απριλίου. Τότε, όσοι δεν έχουν σχέση, μαζεύονται και τρώνε «jajangmyeon noodles» (τα οποία έχουν μαύρο χρώμα) και μοιράζονται τον πόνο τους. Καποιοί φοράνε ακόμα και μαύρα ρούχα, για να δηλώσουν το «πένθος» τους. Πάντως, σε περίπτωση που βρεθείτε στην Κορέα και είστε σε σχέση, ετοιμαστείτε να τα ζήσετε όλα, μιας και η 14η μέρα κάθε μήνα, γιορτάζεται από τους ερωτευμένους, με διαφορετικό «θέμα» κάθε φορά.

7. Αργεντινή
Μια μέρα μόνο δεν είναι αρκετή για να γιορτάσουν την ημέρα του Αγίου Βαλεντίνου στην Αργεντινή. Οι παθιασμένοι κάτοικοι της χώρας που γέννησε το Tango, γιορτάζουν τη γιορτή των ερωτευμένων για μια ολόκληρη εβδομάδα! Εκτός από τις 14 Φλεβάρη, οι Αργεντίνοι έχουν μια βδομάδα το Ιούλιο που αποκαλείται «Γλυκιά Εβδομάδα». Από τις 13 εως τις 20 Ιουλίου, φίλοι και εραστές ανταλλάσσουν γλυκά, δώρα και φιλιά. Η εβδομάδα αυτή τελειώνει με τον εορτασμό της «Ημέρας Φιλίας».

6. Γερμανία
Οι εορτασμοί για την ημέρα του Αγίου Βαλεντίνου στη Γερμανία, είναι αρκετά δημοφιλείς αλλά όχι τόσο εμπορικοί, όσο σε άλλα μέρη του κόσμου. Οι εραστές, εκτός από το να ανταλλάσσουν τα καθιερωμένα δώρα (σοκολατες, λουλούδια και καρδούλες), χαρίζουν επίσης κάτι πολύ ξεχωριστό: ένα γουρούνι! Το γουρούνι αντιπροσωπεύει  την τύχη και τον πόθο και μπορείτε να το βρείτε και να το χαρίσετε σε διάφορες μορφές, όπως φωτογραφίες, μινιατούρες, σοκολάτες κ.α. Επίσης, οι Γερμανοί ψήνουν εκείνη την ημέρα μεγάλα μπισκότα σε σχήμα καρδιάς, που γράφουν πάνω ρομαντικά μηνύματα όπως: «Ich liebe dich» (Σ’αγαπώ).

5.  Ιταλία
Πως αλλιώς θα μπορούσε να γιορτάζεται η «Ημέρα της Αγάπης» στην Ιταλία, αν όχι με ένα ανοιξιάτικο φεστιβάλ; Την ημέρα του Αγιού Βαλεντίνου τα ζευγάρια βρίσκονται και απολαμβάνουν μαζί μουσική, ποίηση και ανταλλάσσουν δώρα όπως τα «baci perugina», ένα κουτί από μικρά «φιλιά» από πραλίνα φουντουκιού (baci σημαίνει «φιλί» στα Ιταλικά). Το κουτί περιλαμβάνει και ένα ρομαντικό μήνυμα, τυπωμένο σε τέσσερις γλώσσες. Επίσης, σύμφωνα με μια παλιά ιταλική παράδοση, ο πρώτος άντρας που θα δει ένα κορίτσι εκείνη την ημέρα, θα γίνει σύζυγός της και θα παντρευτούν μέσα σε ένα χρόνο.

4. Χιλή
Η Χιλή, γνωστή και ως «η χώρα των ποιητών» δε θα μπορούσε να μην έχει ρομαντικούς κατοίκους. Η «Dia de San Valentin» δοξάζεται από τους νεαρούς χιλιανούς εραστές, με πραγματικό ενθουσιασμό. Μια βόλτα στη διακοσμημένη πόλη, γεμάτη από λουλούδια, μπαλόνια και γιρλάντες σε σχήμα καρδιάς, είναι η απόδειξη! Τα μαγαζιά, τα εστιατόρια, τα μπαρ, τα ταξιδιωτικά πρακτορεία και τα ξενοδοχεία, κάνουν απίστευτες προσφορές στα ερωτευμένα ζευγάρια, ώστε να τα παρακινήσουν να κάνουν κάτι πραγματικά ξεχωριστό, με αφορμή τη συγκεκριμένη ημέρα. Τα λουλούδια, οι σοκολάτες και τα ερωτικά ραβασάκια είναι τυπικά, παραδοσιακά δώρα, όπως επίσης δε λείπουν και τα ρομαντικά δείπνα. Την ημέρα εκείνη διοργανώνονται και πολλές δημόσιες συναυλίες, σε πλατείες και δρόμους, ώστε να εξαπλωθεί η ρομαντική διάθεση σε όλη τη χώρα.

3. Βραζιλία
Αν ψάχνετε για ένα τεράστιο πάρτυ, τότε η Βραζιλία δε μπορεί να σας απογοητεύσει! Το διάσημο καρναβάλι της «τρέχει» όλο το Φλεβάρη ή το Μάρτη, με αποτέλεσμα συχνά να συμπεριλαμβάνει και την ημέρα του Αγίου Βαλεντίνου. Η τοπική αντίστοιχη γιορτή είναι η «Dia dos Νamorados» ή «Ημέρα των εραστών» και γιορτάζεται στις 12 Ιουνίου. Οι Βραζιλιάνοι ανταλλάσσουν σοκολάτες, λουλούδια, κάρτες κ.α. ενώ ταυτόχρονα σε όλη τη χώρα διοργανώνονται μουσικά δρώμενα που συσφίγγουν τις σχέσεις ζευγαριών και οικογενειών, απ’ όλα τα κοινωνικά στρώματα. Στη Βραζιλία επίσης, γιορτάζουν και την ημέρα «του Αγίου Αντωνίου», προς τιμήν του Προστάτη του Γάμου. Εκείνη την ημέρα, όσοι δεν έχουν σχέση, πραγματοποιούν διάφορες τελετές ώστε να αυξήσουν τις πιθανότητες τους να βρούν μια καλή ή έναν καλό σύζυγο, αντίστοιχα.

2. Tαϊβάν
Αν τα λουλούδια θεωρούνται ρομαντικά, τότε στην Ταϊβάν, που είναι κυρίως γνωστή για τα άνθη της, μπορούν να περηφανεύονται για την πιο ρομαντική γιορτή του κόσμου! Και μάλιστα τη γιορτάζουν δύο φορές: Μία στις 14 Φλεβάρη και μία στις 7 του Ιούλη. Εδώ, οι άντρες δίνουν μπουκέτα με λουλούδια στις αγαπημένες τους και σύμφωνα με την ταϊβανέζικη παράδοση, το χρώμα και ο αριθμός των λουλουδιών, μεταφέρει ένα σημαντικό μήνυμα: Τα κόκκινα τριαντάφυλλα αντιπροσωπεύουν τη «μοναδική αγάπη», ενενηνταεννέα τριαντάφυλλα εκφράζουν την «αιώνια αγάπη», ενώ τα εκατόν οκτώ τριαντάφυλλα κρύβουν την απόλυτη ερώτηση των ερωτευμένων: «Θες να με παντρευτείς;»

1. Γαλλία
Το Παρίσι, «η πόλη του Έρωτα», είναι ο νούμερο ένα προορισμός, εαν θέλετε να γιορτάσετε ρομαντικά την ημέρα του Αγίου Βαλεντίνου. Τα ερωτευμένα ζευγάρια ανταλλάσσουν ερωτικά γράμματα και κάρτες, μια παράδοση που φημολογείται ότι ξεκίνησε από τη Γαλλία. Σύμφωνα με την ιστορία, ο δούκας της Ορλεάνης, Τσάρλς, έγραψε την πρώτη «κάρτα του Αγίου Βαλεντίνου» καθώς υπέγραψε το ερωτικό του ποιήμα ως: «Ο Βαλεντίνος σου».

Όποιον προορισμό και να διαλέξετε, ελπίζουμε να περάσετε όμορφα και να γιορτάσετε με τον δικό σας, ξεχωριστό τρόπο, την ημέρα των ερωτευμένων!