ΕΚΜΑΘΗΣΗ ΓΛΩΣΣΑ ΚΟΥΛΤΟΥΡΑ ΚΑΙ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ

Ένα παράθυρο σε έναν κόσμο που σε περιμένει να τον ανακαλύψεις

Ισπανική Γλώσσα

Η ισπανική γλώσσα θα σας ανοίξει ένα παράθυρο στον κόσμο, είτε τη μάθετε γιατί σας αρέσει απλά η γλώσσα, είτε σας ενδιαφέρει κάποιο πρόγραμμα Erasmus!

Η ισπανική ανήκει στην οικογένεια των ινδοευρωπαϊκών γλωσσών. Οι ισπανοί την αποκαλούν español αλλά και Καστιλιάνικα (Castellano) από την περιοχή της Καστίλλης, όπου και γεννήθηκε. Μέσω του ισπανικού αποικισμού, η ισπανική γλώσσα διαδόθηκε σε πολλές περιοχές ανά την υφήλιο. Σήμερα είναι η επίσημη γλώσσα σε πάνω από 20 χώρες, ομιλείται από περίπου 410 εκατομμύρια ανθρώπους και μετά τα Κινέζικα είναι η 2η πιο ομιλούμενη γλώσσα στον κόσμο ως μητρική. Επιπλέον, αποτελεί μία από τις επίσημες γλώσσες τόσο των Ηνωμένων Πολιτειών όσο και της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Άλλες επίσημες γλώσσες της Ισπανίας είναι η γαλικιανή, η βασκική και η καταλανική / βαλενθιακή.

Η εκμάθηση της ισπανική γλώσσας δεν είναι ιδιαίτερα δύσκολη για τους Έλληνες, διότι παρουσιάζει πολλές ομοιότητες με τα Ελληνικά αλλά και εμπεριέχει πολλές ελληνικές «δανεικές» λέξεις. Η βασική σύνταξη, όπως και στη γλώσσα μας, είναι Υποκείμενο – Ρήμα – Αντικείμενο. Μία αξιοσημείωτη ιδιομορφία που παρουσιάζει η ισπανική γλώσσα είναι το γράμμα ñ (ένιε), το οποίο προήλθε από δύο n (nn) και αποτελεί ένα παραπάνω γράμμα στο αλφάβητο (σύνολο 27 γράμματα). Κάτι άλλο ενδιαφέρον στην ισπανική γλώσσα, είναι η χρήση του ερωτηματικού (?) και του θαυμαστικού (!). Εκτός από το τέλος της πρότασης τοποθετούνται και στην αρχή της, αντίστοιχα, αλλά ανάποδα (¿ και ¡).

Τα τελευταία χρόνια η ισπανική γλώσσα γίνεται όλο και πιο δημοφιλής στις προτιμήσεις των γλωσσομαθών, ως αποτέλεσμα της ανάπτυξης των ισπανόφωνων χωρών σε διάφορους τομείς, όπως τις εξαγωγές αλλά και τον τουρισμό. Εντυπωσιακό είναι, επίσης, το γεγονός ότι στα προγράμματα ERASMUS πρώτη επιλογή των Ελλήνων φοιτητών αποτελεί η Ισπανία!