ΕΡΓΑΣΙΑ ΚΟΥΛΤΟΥΡΑ ΚΑΙ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ ΣΠΟΥΔΕΣ

Η Απόλυτη Φοιτητική Εμπειρία

Πρόγραμμα Erasmus

Δεν είναι τυχαίο που οι περισσότεροι άνθρωποι θεωρούν τα φοιτητικά χρόνια την καλύτερη περίοδο στη ζωή τους. Ως φοιτητής αρχίζεις να είσαι ανεξάρτητος, μπορείς να έχεις τη δική σου στέγη, να ταξιδέψεις, να μάθεις ξένες γλώσσες και να γνωρίσεις καινούριους ανθρώπους. Μπορείς, επίσης, να συμμετέχεις στο πρόγραμμα (ανταλλαγής φοιτητών) Erasmus, το οποίο συμπεριλαμβάνει όλα τα παραπάνω!

Το πρόγραμμα Erasmus ξεκίνησε το 1987 και είναι μία από τις διασημότερες δράσεις της Ευρωπαϊκής Κοινότητας, η οποία απευθύνεται κυρίως στους σπουδαστές της  τριτοβάθμιας εκπαίδευσης. Πέρα από τα ακαδημαϊκά οφέλη που προσφέρει, δίνει τη δυνατότητα επαφής με ξένες κουλτούρες και πολιτισμούς και ενισχύει την ταυτότητα του Ευρωπαίου πολίτη.

Στο πλαίσιο του προγράμματος Erasmus έχουν μετακινηθεί πάνω από 3.000.000 φοιτητές σε ανώτατα εκπαιδευτικά ιδρύματα των χωρών που συμμετέχουν στο πρόγραμμα. Για το λόγο αυτό, άλλωστε, έχει χαρακτηριστεί από τη φοιτητική κοινότητα ως κοινωνικό φαινόμενο!

Γιατί Erasmus;

Η εμπειρία του Erasmus είναι μοναδική και αξίζει να τη ζήσεις! Μέσω του προγράμματος μπορείς να σπουδάσεις ή να κάνεις την πρακτική σου άσκηση σε επιχειρήσεις, ερευνητικά κέντρα και Πανεπιστήμια της Ευρώπης, να εξοικειωθείς με μία ή περισσότερες ξένες γλώσσες, να κάνεις νέους φίλους, να αποκτήσεις εμπειρίες και να νιώσεις πολίτης της Ενωμένης Ευρώπης. Να ξέρεις ότι οι σπουδές στο εξωτερικό και η πρακτική άσκηση εκεί αναγνωρίζονται πλήρως, ενώ τα μαθήματα που δε θα δώσεις κατά τη διάρκεια της περιόδου Erasmus, θα έχεις τη δυνατότητα να τα δώσεις στην εξεταστική Σεπτεμβρίου ή ακόμη και σε κάποια άλλη εξεταστική. Θα τη βρεις τη λύση!

 

Οφέλη στην Επαγγελματική Σταδιοδρομία

Ταυτόχρονα με την εμπειρία, πρόσφατες έρευνες έχουν αποδείξει ότι οι προοπτικές εύρεσης εργασίας αυξάνονται αισθητά για κάποιον που έχει περάσει κάποιο χρονικό διάστημα στο εξωτερικό. Πρώην φοιτητές του προγράμματος Erasmus και κυρίως όσοι έμειναν για μεγάλο διάστημα σε άλλη χώρα (6-12 μήνες), έχουν βρει εργασία που σχετίζεται με ικανότητες που έχουν αποκτήσει ή ενισχύσει κατά τη διάρκεια των σπουδών τους στο εξωτερικό. Για παράδειγμα, οι γλωσσικές δεξιότητες, οι γνώσεις για το σύστημα της χώρας που τους φιλοξενούσε ή η πολύ καλή εξοικείωση με την κουλτούρα και τον πολιτισμό της χώρας υποδοχής είναι παράγοντες που συμβάλλουν σε μια επιτυχημένη επαγγελματική σταδιοδρομία!

Προϋποθέσεις

Για να ζήσεις την εμπειρία του προγράμματος Erasmus πρέπει να πληροίς συγκεκριμένες προϋποθέσεις. Αυτές είναι:
■  Επιτυχής περάτωση των σπουδών του πρώτου έτους
■  Καλή ακαδημαϊκή επίδοση
■  Πολύ καλή γνώση της γλώσσας διδασκαλίας του ιδρύματος υποδοχής (υποβάλλεται σχετικό πιστοποιητικό ή/και γίνονται εξετάσεις)
■  Υψηλά κίνητρα για συμμετοχή στο Πρόγραμμα. Για την ακρίβεια, παραθέτεις μία επιστολή με τους λόγους της συμμετοχής σου (motivation letter) και περνάς από τη διαδικασία συνέντευξης.
■  Αν υπάρχουν περισσότεροι υποψήφιοι από τις προσφερόμενες θέσεις σε κάποιο από τα πανεπιστήμια υποδοχής, τότε επιλέγεται ο υποψήφιος με την καλύτερη ακαδημαϊκή επίδοση. Οι υπόλοιποι υποψήφιοι μπορούν να γίνουν δεκτοί στο Πανεπιστήμιο της επόμενης επιλογής τους.
Όπως βλέπεις δεν είναι τόσες πολλές, ούτε τόσο απαιτητικές όσο φανταζόσουν!

 

Τα μαθήματα στο ξένο Πανεπιστήμιο

Κάθε Πανεπιστήμιο έχει δικούς του όρους σχετικά με τα μαθήματα που θα πρέπει να περάσει κάποιος όσο φοιτεί σε αυτό μέσω του πρόγραμματος Erasmus. Μπορεί σε κάποιο να είναι υποχρεωτικό να περάσεις τρία μαθήματα, σε κάποιο άλλο να έχεις μόνο υποχρεωτικές παραδόσεις, ενώ σε ορισμένα χρειάζεται απλά να παρεβρεθείς στην εξεταστική ενός μαθήματος για να δικαιολογήσεις την υποτροφία και τις διδακτικές μονάδες που απαιτούνται γι’ αυτήν. Συνιστούμε να είσαι σε συνεχή επικοινωνία με το κέντρο διασύνδεσης φοιτητών της χώρας προέλευσης για να δεις τι ισχύει στην περίπτωσή σου και να μη βρεθείς προ εκπλήξεων!

Γενικά, υπάρχει μία κλίμακα με πιστωτικές μονάδες (European Credit Transfer and Accumulation System – ΕCTS) που εκφράζουν το φόρτο εργασίας που χρειάζονται οι φοιτητές για να επιτύχουν τα αναµενόµενα μαθησιακά αποτελέσµατα και αυξάνονται ανάλογα με την περίοδο σπουδών. Με άλλα λόγια, ένα τρίμηνο σπουδών αντιστοιχεί σε 20 πιστωτικές μονάδες, ένα εξάμηνο αντιστοιχεί σε 30 πιστωτικές μονάδες και ένα ακαδημαϊκό έτος αντιστοιχεί σε 60 πιστωτικές μονάδες. Διαλέγεις και παίρνεις! Το πρόγραμμα σπουδών σου θα αναγράφεται αναλυτικά στο «Learning Agreement», το οποίο θα συμπληρώσεις πριν την αναχώρησή σου.

Αν τώρα αναρωτιέσαι σε ποια γλώσσα θα γίνονται τα μαθήματα αυτά, μπορείς να επισκεφθείς το site του πανεπιστημίου που σε ενδιαφέρει και να βρεις σχετικές πληροφορίες, μια και αυτό εξαρτάται από το κάθε Πανεπιστήμιο και τη χώρα που θα πας. Μπορείς, επίσης, να ενημερωθείς και από τον Ακαδημαϊκό Συντονιστή Erasmus του Τμήματός σου. Το σίγουρο είναι πως στα τμήματα φοιτητών και ενηλίκων του σχολείου μας καλύπτουμε ένα ευρύ φάσμα ευρωπαϊκών (και όχι μόνο) ξένων γλωσσών.

Δίδακτρα Πανεπιστημίου υποδοχής

Όσον αφορά στα δίδακτρα, αυτά καλύπτονται από το Πανεπιστήμιο υποδοχής για τη συμφωνημένη περίοδο σπουδών, όπως επίσης και άλλα επιστημονικά έξοδα (π.χ. εγγραφή, εξετάσεις, πρόσβαση σε εργαστηριακές εγκαταστάσεις και βιβλιοθήκες κ.λ.π.). Τα μόνα έξοδά σου –μικρής κλίμακας πάντα – θα έχουν να κάνουν με έξοδα ασφάλισης, συνδρομή για φοιτητικούς συλλόγους και δαπάνες για τη χρήση διαφόρων ειδών, όπως φωτοτυπίες ή προϊόντα εργαστηρίου∙ ό, τι δηλαδή χρεώνονται και οι εγχώριοι φοιτητές.


Διαμονή

Κάτι που μπορεί να σε αγχώσει είναι το πού θα μείνεις. Υπάρχουν διάφορες εναλλακτικές. Κατ’ αρχάς, μπορείς να απευθυνθείς στο Πανεπιστήμιο υποδοχής για το αν παρέχει εστίες στους φοιτητές ή στο σύλλογο Erasmus της πόλης υποδοχής. Αν αυτό δεν μπορεί να σε βοηθήσει, κάνε μόνος σου την έρευνά σου στο διαδίκτυο. Σελίδες πανεπιστημίων και τμημάτων Erasmus με στόχο την στέγαση υπάρχουν στο Facebook, και είναι πολύ βοηθητικές. Αναρτώνται συνεχείς ανακοινώσεις για σπίτια που ενοικιάζονται, φοιτητές που ψάχνουν για συγκάτοικο κ.ο.κ

Αν και πάλι δεν βρεις κάτι που να σε ικανοποιεί, μπορείς να πας στη χώρα υποδοχής 1-2 βδομάδες νωρίτερα και να κάνεις προσωπική έρευνα, αν και το τελευταίο κράτησέ το ως επιλογή έκτακτης ανάγκης. Τέλος, μη διστάσεις να αναζητήσεις συμφοιτητές σου που πήγαν στο Πανεπιστήμιο που έχεις επιλέξει και να ζητήσεις πληροφορίες.\

 

Βρήκες τον μέντορά σου;

Εκεί στα ξένα που θα βρίσκεσαι να ξέρεις ότι δε θα είσαι μόνος. Υπάρχουν συγκεκριμένοι φοιτητές, οι αποκαλούμενοι «μέντορες», οι οποίοι έχουν συμμετάσχει στο πρόγραμμα Erasmus και προέρχονται από τη χώρα στην οποία πας και σε συνδυασμό με το κέντρο διασύνδεσης φοιτητών, είναι σε θέση να σε βοηθήσουν να εγκλιματιστείς πολύ πιο γρήγορα, να σε συνοδεύσουν στις πρώτες σου εμπειρίες με τράπεζες, ενοικιαστές σπιτιών κτλ. Μπορούν επίσης να λειτουργήσουν ως προσωπικός διερμηνέας σου ή να σου κάνουν παρέα στην πρώτη μπύρα μέχρι να μάθεις τη γλώσσα και να δημιουργήσεις το δικό σου κύκλο.

Να μην ξεχάσω…

Πριν αναχωρήσεις για τη χώρα που επέλεξες να σπουδάσεις θα πρέπει να έχεις φροντίσει για κάποια πράγματα για να μη βρεθείς εξ απροόπτου.
■  Εξασφάλισε τα απαραίτητα έγγραφα (π.χ. learning agreement, ταυτότητα, διαβατήριο, φωτογραφίες) καθώς και την Ευρωπαϊκή Κάρτα Ασφάλισης Ασθένειας από τον ασφαλιστικό σου φορέα για να έχεις ιατροφαρμακευτική περίθαλψη στο εξωτερικό
■  Ενημερώσου για το κλίμα που επικρατεί στη χώρα επιλογής σου για να επιλέξεις σωστά τα ρούχα που θα πάρεις μαζί σου (χωρίς αυτό να σημαίνει ότι δε θα ψωνίσεις κιόλας εκεί για να έχεις και ελαφρύτερη βαλίτσα)
■  Προμηθεύσου χρεωστική ή πιστωτική κάρτα καθώς και κωδικούς για χρήση e-banking αν θες να διευκολύνεις τις χρηματοοικονομικές σου συναλλαγές στο εξωτερικό
■  Αναζήτησε νωρίς διαμονή γιατί σε πολλές περιπτώσεις το σύστημα λειτουργεί με σειρά προτεραιότητας
■  Φωτογραφική μηχανή και laptop θα είναι χρήσιμα (όχι όμως απαραίτητα)
■  Επιπλέον, χρήσιμο θα ήταν να προμηθευτείς ένα headset σε συνδυασμό με ένα λογαριασμό skype ώστε να επικοινωνείς με φίλους και συγγενείς δωρεάν.
■  Τέλος, μαθήματα μαγειρικής και συνταγές από το σπίτι θα σας φανούν ιδιαίτερα χρήσιμα! Ειδικά τις πρώτες μέρες…

Για περισσότερες πληροφορίες και διευκρινήσεις, οι native speaking καθηγητές του Siountri School είναι πάντα πρόθυμοι να σε κατατοπίσουν σχετικά με προγράμματα πανεπιστημίων άλλων χωρών, καθώς και για τον τρόπο ζωής τους. Να είσαι σίγουρος πως η συμμετοχή σου στο πρόγραμμα Erasmus θα είναι εμπειρία αξέχαστη και εποικοδομητική. Οι περισσότεροι άλλωστε από τους φοιτητές που συμμετείχαν στο πρόγραμμα Erasmus χαρακτήρισαν την περίοδο αυτή ως εμπειρία ζωής!