ΚΟΥΛΤΟΥΡΑ ΚΑΙ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ ΠΟΠ ΚΟΥΛΤΟΥΡΑ

Εξάσκησε τις Ξένες Γλώσσες από τον Καναπέ σου με Μη Αγγλόφωνες Σειρές για όλα τα Γούστα

Καλή η γραμματική και το συντακτικό των ξένων γλωσσών, ωστόσο, την καθημερινή χρήση της γλώσσας τη μαθαίνουμε μόνον ζώντας μέσα στην κοινωνία. Αν, όμως, δεν έχετε στα άμεσα σχέδια σας ένα ταξίδι στην Ισπανία ή μια μετακόμιση στη Σουηδία, μπορείτε κάλλιστα να φρεσκάρετε τις γνώσεις ξένων γλωσσών σας και να εμπλουτίσετε το λεξιλόγιό σας με αργκό εκφράσεις παρακολουθώντας ορισμένες εξαιρετικά καλογυρισμένες σειρές.

O Επιθεωρητής Montalbano | Ιταλικά

Οι φανατικοί αναγνώστες του Andrea Camilleri, δημιουργού της φιγούρας του Μονταλμπάνο, μιλούν για έναν ντετέκτιβ διαφορετικό από τους περισσότερους συναδέλφους του, όπως π.χ. τον Μαιγκρέ ή τον Χάρι Χόλε. Και μάλλον έχουν δίκιο. Ο Μονταλμπάνο αγαπά τη ζωή, το καλό φαγητό και το κρασί, έχει φίλους, σταθερή σχέση και ζει εντός της κοινωνίας. Τα παραπάνω «ανθρώπινα» χαρακτηριστικά του δεν τον κάνουν λιγότερο αποτελεσματικό στη δουλειά του, την εξιχνίαση δυσεπίλυτων εγκλημάτων στη «βουτηγμένη» στις ίντριγκες Σικελία.

Έπειτα από μια επιτυχημένη λογοτεχνική «καριέρα», τα έργα και οι ημέρες του Μονταλμπάνο, έτσι όπως καταγράφονται στη σειρά αστυνομικών μυθιστορημάτων του Camilleri, άρχισαν να μεταφέροντας ως αυτοτελή επεισόδια από το 1999 στη δημόσια ιταλική τηλεόραση. Έκτοτε έχουν ολοκληρωθεί 11 κύκλοι επεισοδίων, τα οποία μάλιστα έχουν παιχτεί σε πάνω από είκοσι χώρες στο εξωτερικό.

Φέτος, ήρθε και η σειρά μας, μέσω του Action24, να περιηγηθούμε στη φανταστική πόλη Βιγκάτα της Σικελίας, να απολαύσουμε πλάνα από μεσογειακό τοπίο, που αν και μοιάζει φωτεινό και ηλιόλουστο καλύπτει ανείπωτα μυστικά και ειδεχθή εγκλήματα. Παρακολουθούμε με προσοχή την πυκνή πλοκή, τις έντονες στιχομυθίες στα Ιταλικά και τις ιδιωματικές εκφράσεις στις διαλέκτους της Νότιας Ιταλίας. Τα βιβλία για την εκμάθηση ιταλικών αφήστε τα για δύο ώρες στο πλάι.

 

Dark | Γερμανικά

Παιδιά χάνονται, νεκρά πουλιά πέφτουν από τον ουρανό και τα φώτα τρεμοσβήνουν αινιγματικά σε μια ολόκληρη πόλη. Καλώς ήρθατε στο Βίντεν, τη σκοτεινή βιομηχανική πόλη του ομώνυμου Dark. Πιθανότατα ξεκινήσατε τη σειρά επιστημονικής φαντασίας του Netflix, για να κρίνετε μόνοι σας, αν είναι εφάμιλλη του ντόρου που έχει ξεσπάσει.

Οφείλουμε, όμως να σας πούμε ότι αποτελεί μια μοναδική ευκαιρία, αν έχετε παρακολουθήσει μαθήματα γερμανικών, να κάνετε «Hörverstehen» σε γερμανικά της καθομιλουμένης. Οι ηθοποιοί, μιλούν ως επί το πλείστον καθαρά και το λεξιλόγιο είναι απλό και χρηστικό. Είναι, εξάλλου, η πρώτη σειρά του Netflix που γυρίζεται στα γερμανικά, κάτι που υποδεικνύει την αυξανόμενη δυναμική που παρουσιάζει η γερμανική γλώσσα.

Οι προσδοκίες των δημιουργών του Dark, που ξεκίνησε να παίζεται τον Δεκέμβριο, ήταν πολλές αφού κλήθηκε να αναμετρηθεί με σειρές, που έχουν καθηλώσει τηλεθεατές επί μήνες μπροστά στις οθόνες. Εκπληρώθηκαν, άραγε; Η πλοκή του Dark εκτυλίσσεται σε τρεις διαφορετικούς χρόνους – το 2019, το 1986 και το 1953 – αλλά πάντοτε στον ίδιο χώρο, τη φανταστική πόλη Βίντεν με το εμβληματικό της πυρηνικό της εργοστάσιο. Ο σεναριογράφος εμπνέεται από θεωρίες που αμφισβητούν τη γραμμικότητα του χρόνου, με πιο γνωστή τη θεωρία της σχετικότητας του Αϊνστάιν, τις οποίες εξελίσσει έτσι ώστε να πλέξει γύρω τους ένα πρωτότυπο σενάριο. Το κεντρικό μότο της σειράς, άλλωστε, είναι «σημασία δεν έχει το ΠΟΥ αλλά το ΠΟΤΕ».

Παρακολουθούμε, λοιπόν, μυστηριώδεις εξαφανίσεις αγοριών, που πραγματοποιούνται ανά 33 χρόνια ακριβώς γύρω από το ίδιο δάσος, στο οποίο μεταξύ άλλων «εκβάλλει» και το πυρηνικό εργοστάσιο. Ταυτόχρονα, ανακαλύπτουμε μικρά και μεγάλα μυστικά των κατοίκων της πόλης, των οποίων οι ζωές περιπλέκονται με νοσηρό τρόπο. Υπομονή, δυνατό στομάχι, λίγες γνώσεις φυσικής και γερμανικών θα σας βοηθήσουν (εκτός από το ποπ κορν) να φτάσετε στο τελευταίο επεισόδιο.

 

Narcos | Ισπανικά

Ο Πάμπλο Εσκομπάρ, ο διάσημος Κολομβιανός ναρκέμπορας της δεκαετίας του ’80, δεν χρειάζεται συστάσεις. Η ιστορία του, που είχε πάρει διαστάσεις αστικού θρύλου στη μακρινή Κολομβία, έχει πλέον γίνει γνωστή σε όλο τον κόσμο χάρη στη τηλεοπτική σειρά – αλλά και πλήθος βιογραφιών του που εσχάτως έχουν γραφτεί από τους οικείους του. Ήδη τρεις κύκλοι επεισοδίων διατίθενται, ενώ τα γυρίσματα του τέταρτου κύκλου πραγματοποιούνται αυτή τη στιγμή στο Μεξικό.

Οι τηλεθεατές παρακολουθούν τον πολυμήχανο Κολομβιανό στα παιδικά του χρόνια στο Μεδεγίν, τη σταδιακή του οικονομική ανέλιξη, την εμπλοκή του με το εμπόριο ναρκωτικών, τη δημιουργία μιας ολόκληρης αυτοκρατορίας, τη σύντομη θητεία του στην πολιτική, τη δίωξη και τον θάνατό του. Σε μια άλλη άκρη της πόλης, μια ομάδα Αμερικανών πρακτόρων, που έχουν έρθει στην Κολομβία με αποκλειστικό στόχο να διαλύσουν το καρτέλ των ναρκωτικών, προσπαθεί να βρει τα ίχνη του Πάμπλο και να υπολογίσει τις επόμενες κινήσεις του, άλλοτε με σύμμαχο την αστυνομία της Κολομβίας και άλλοτε όχι. Είναι τότε που η «αγορά» διεθνώς ανακαλύπτει την κοκαΐνη και τις ιδιότητές της.

Οι μεγαλύτεροι κάνουμε μια επισκόπηση της διεθνούς πολιτικής του ’80, βλέποντας πλάνα αρχείου με το ζεύγος Ρήγκαν αλλά και τους Κολομβιανούς πολιτικούς της εποχής. Το δυνατό χαρτί, άλλωστε, του Narcos είναι αναμφισβήτητα ο ιστορικός του πυρήνας, καθώς παρουσιάζει τη ζωή του Εσκομπάρ χωρίς να την ωραιοποιεί. Εξ ου και παρεμβάλλονται αρχειακά βίντεο, όχι μόνον από διαγγέλματα πολιτικών αλλά και από έκτακτα δελτία ειδήσεων που παρουσιάζουν τα θύματα των βομβιστικών επιθέσεων της ομάδας του Πάμπλο.

Οι θεατές αμφιταλαντεύονται για το ποιος είναι τελικά ο κεντρικός ήρωας. Ο Πάμπλο Εσκομπάρ (που τον υποδύεται δημοφιλής Βραζιλιάνος ηθοποιός) ή ο Αμερικανός διώκτης του, Στιβ Μέρφι; Στην τρίτη σαιζόν, όπου εξιστορείται η εξέλιξη του ναρκεμπορίου μετά τον θάνατο του Εσκομπάρ, δίνεται η απάντηση. Η σειρά είναι κατά κύριο λόγο γυρισμένη στα ισπανικά, ωστόσο παρεμβάλλονται πολλοί διάλογοι και στα αγγλικά. Είναι, βέβαια, αλήθεια ότι το λεξιλόγιο των ναρκεμπόρων συχνά παρεκκλίνει και τις εκφράσεις που θα μάθετε καλύτερα να μην τις χρησιμοποιήσετε παρά μόνον αν τσακωθείτε με ταξιτζή στη Βαρκελώνη.

 

Springfloden | Σουηδικά

Παρακολουθώντας την άγνωστη στο ευρύ κοινό σουηδική σειρά, θα έχετε τη δυνατότητα όχι μόνο να φρεσκάρετε τις γνώσεις από τα μαθήματα σουηδικών σας, αλλά να γνωρίσετε εκ των έσω τη σουηδική κοινωνία και εν γένει τη χώρα. Και έτσι καταρρίπτονται… στερεότυπα. Θα διαπιστώσετε, λοιπόν, ότι η Σουηδία δεν είναι μόνον η Στοκχόλμη. Το νήμα της ανεξιχνίαστης υπόθεσης, που έχει παραμείνει στο ντουλάπι για 25 χρόνια, ξεκινάει από ένα νησάκι στη Βόρεια Θάλασσα, το Nordkosten, όπου μια νύχτα με πανσέληνο και παλίρροια «θάφτηκε» στην άμμο και έτσι πέθανε με μαρτυρικό τρόπο μια άγνωστη έγκυος γυναίκα. Τα πρόσωπα που εμπλέκονται στην τότε υπόθεση ζουν σήμερα σε διαφορετικά σημεία της χώρας, τα οποία κλεφτά «περνούν» από τον φακό.

Ο ήρωας ενός αστυνομικού θρίλερ δεν πρέπει εξ ορισμού να είναι άνδρας. Η νεαρή Ολίβια, που φοιτά στην αστυνομική ακαδημία και εξιτάρεται από τη μυστηριώδη άλυτη υπόθεση, είναι εξίσου θαρραλέα και διορατική όσο άνδρες στο έργο της. Η σουηδική κοινωνία δεν είναι αγγελικά πλασμένη, η δε κοινωνική δικαιοσύνη μοιάζει ακόμα να μην έχει πραγματωθεί. Παράλληλα με την αναζήτηση του προ 25ετίας δολοφόνου, μπροστά στα μάτια μας εκτυλίσσονται συστηματικά, βίαιες επιθέσεις σε αστέγους από συμμορίες ανηλίκων. Η Αστυνομία, πολλά μέλη της οποίας είναι έντονα διαπλεκόμενα, δεν κινητοποιείται επαρκώς από τα συμβάντα.

Οι Σουηδέζες, αντίθετα με όσα θρυλούνται, δεν είναι όλες εντυπωσιακά όμορφες, ξανθές και δίμετρες. Η κεντρική ηρωίδα διαθέτει γοητεία και δύο γαλανά μάτια, αλλά έως εκεί. Και το υπόλοιπο καστ ξεχωρίζει για το ταλέντο αλλά όχι για την εμφάνιση.

Η φωτογραφία αναδεικνύει τοπία μοναδικής ομορφιάς, καθώς η Ολίβια διασχίζει με το ανοικτό αυτοκίνητο του πατέρα της τους αυτοκινητοδρόμους ή περνάει από παραθαλάσσιες οδούς, αλλά και όταν κρυμμένη στις αμμοθίνες κοιτάζει μαγεμένη την πανσέληνο στο σουηδικό νησί. Είναι, όμως, η πλοκή που θα σας κάνει να τελειώσετε τα δέκα επεισόδια χωρίς ανάσα. Μην σπεύσετε, δε, να πιστέψετε ότι έχετε βρει όλα τα κομμάτια του παζλ, γιατί αυτό αποκαλύπτεται μόλις τα τελευταία πέντε λεπτά!