PROFICIENCY

ECPE vs. CPE: Η τελική αναμέτρηση

Εξετάσεις Proficiency

«Ποιες είναι οι διαφορές μεταξύ ECPE και CPE και ποιο από τα δύο να διαλέξω;» Αυτή είναι η ερώτηση που ακούγεται συχνότερα από τους σπουδαστές μας που ενδιαφέρονται για τα διπλώματα αγγλικών επιπέδου Proficiency C2. Η αλήθεια είναι πως τόσο το ECPE (University of Michigan) όσο και το CPE (University of Cambridge) είναι αρκετά απαιτητικά, καθώς πιστοποιούν την άριστη γνώση της αγγλικής γλώσσας, γι’ αυτό το λόγο η επιλογή δεν θα πρέπει να γίνεται με γνώμονα την ενδεχόμενη δυσκολία ή ευκολία αλλά βάσει του των αναγκών και των δυνατοτήτων του εκάστοτε υποψηφίου.

Θα αναφερθούμε συνοπτικά στους παράγοντες που πρέπει να λάβετε υπόψη σας, που σε συνδυασμό με τις προσωπικές σας ικανότητες, θα σας βοηθήσουν να επιλέξετε τις εξετάσεις Proficiency που είναι προτιμότερο να ακολουθήσετε για την απόκτηση του πολυπόθητου πτυχίου, είτε αυτό είναι του Michigan (ECPE) είτε του Cambridge (CPE):

ECPE | University of Michigan

► Σκέφτομαι και… κυκλώνω.
Αν η μνήμη δεν είναι το δυνατό σου σημείο, τότε τo Proficiency του Michigan είναι η ιδανική επιλογή αφού δεν απαιτεί εκτεταμένη απομνημόνευση, ενώ οι ερωτήσεις πολλαπλής επιλογής σε βοηθούν στην επιλογή σου.

► Εντόπισε ακριβώς τις αδυναμίες σου μέσα από τις ενότητες.
Η εξέταση Proficiency είναι χωρισμένη σε αυτούσιες ενότητες (Grammar – Cloze – Vocabulary – Reading). Αυτό σημαίνει πως οι αδυναμίες του μαθητή είναι πιο εύκολα διακριτές και μπορεί να εξασκηθεί ειδικά σε αυτές κατά την περίοδο προετοιμασίας του, καταφέρνοντας έτσι να βελτιώσει την επίδοσή του και να πετύχει υψηλότερη τελική βαθμολογία.

► Νίκησε τις φοβίες σου στο γραπτό & προφορικό λόγο.
Αν η έκθεση σας προκαλεί άγχος, τότε προτείνουμε να επιλέξετε τις εξετάσεις Proficiency του Michigan που απαιτεί να γράψετε μόνο μία, σε αντίθεση με το Proficiency του Cambridge που θα σας ζητηθεί να γράψετε δύο. Η έκθεση αποτελείται από ένα μόνο μέρος το οποίο συνήθως αφορά σε θέματα της επικαιρότητας, σε αντίθεση με τα θέματα του CPE τα όποια συνήθως απαιτούν πιο σύνθετες γνώσεις. Η προφορική εξέταση είναι καθορισμένη και έχει συγκεκριμένη δομή κάτι που κάνει την προετοιμασία πιο εύκολη.

CPE | University of Cambridge

► Σε έχω δει κάπου, κάπου σε ξέρω..
Πλήθος της βιβλιογραφίας που χρησιμοποιείται, ειδικά στις κανονικές (senior) τάξεις A, B, C & D, είναι βασισμένη στο μοντέλο των εξετάσεων του Proficiency του Cambridge, οπότε οι μαθητές έχουν ήδη μια μικρή εξοικείωση με την εν λόγω εξέταση.

► Άγχος για το λεξιλόγιο και τη γραμματική; Take it easy…
Στις εξετάσεις Proficiency του Cambridge το λεξιλόγιο (vocabulary), ένα θεωρητικά δύσκολο σημείο στην εκμάθηση της γλώσσας, δεν αποτελεί ξεχωριστή ενότητα της εξέτασης (όπως στο ECPE) αλλά περιλαμβάνεται μέσα στην ενότητα Use of English. Η γραμματική (Grammar) επίσης περιλαμβάνεται στο Use of English κάτι που συνήθως «ανακουφίζει» τους υποψήφιους.

► Δεν άκουσα; πως είπατε; Ορίστε; (Play it again, Sam)
Αν το Listening δεν είναι το μεγάλο σας «ατού» τότε το Proficiency του Cambridge σας ταιριάζει καλύτερα διότι έχετε δύο ευκαιρίες να το ακούσετε!

Αναγνώριση Πτυχίων
Όσον αφορά στην αναγνώριση των πτυχίων, δεν χρειάζεται να αγχώνεστε! Τόσο το ECPE (Examination for the Certificate of Proficiency in English) όσο και το CPE (Certificate of Proficiency in English) αναγνωρίζονται επίσημα στην Ελλάδα αφού πιστοποιούν την άριστη γνώση της αγγλικής γλώσσας. Πιο συγκεκριμένα, εκτός από τον ιδιωτικό τομέα το ECPE είναι αναγνωρισμένο από το ελληνικό κράτος (Ανώτατο Συμβούλιο Επιλογής Προσωπικού), ενώ είναι αποδεκτό σε χιλιάδες οργανισμούς παγκοσμίως. Παρομοίως, το CPE αναγνωρίζεται από το ΑΣΕΠ και είναι αποδεκτό για ακαδημαϊκούς αλλά και επαγγελματικούς σκοπούς στην Ελλάδα αλλά και στο εξωτερικό!

Δεν έχεις αποφασίσει ακόμα; Ρώτησέ μας!
Όπως πάντα, οι καθηγητές Αγγλικών του Siountri School είναι εδώ για να σε βοηθήσουν να διαπιστώσεις ποιο από τα δύο πτυχία ταιριάζει περισσότερο στην ιδιοσυγκρασία σου, να υποστηρίξουν την απόφασή σου, να σε βοηθήσουν να διορθώσεις τις αδυναμίες σου και να «λύσετε» μαζί το μυστήριο του Proficiency!