ΑΓΓΛΙΚΑ ΓΙΑ ΠΑΙΔΙΑ ΕΚΜΑΘΗΣΗ ΚΟΥΛΤΟΥΡΑ ΚΑΙ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ ΣΥΝΕΡΓΑΣΙΕΣ

Όταν οι μαθητές μας επισκέφθηκαν το Ίδρυμα Παναγιώτη και Έφης Μιχελή

A day to Remember

Πώς μαθαίνει κανείς καλύτερα Αγγλικά; Είναι απλό: βιώνοντάς τα σε διαφορετικές εκφάνσεις της καθημερινής ζωής. Γι’ αυτό και αφήσαμε τις σχολικές αίθουσες για χάρη μιας άλλης αίθουσας, μιας αίθουσας Τέχνης προκειμένου να γνωρίσουμε το έργο της ναϊφ ζωγράφου Έφης Μιχελή.

«Περίπου εκατό χρόνια πριν, όταν η Αθήνα ήταν μια μικρή πόλη με διάσπαρτα αρχαία ερείπια, εκεί ζούσε ένα κορίτσι που το έλεγαν Έφη. Η Έφη ήθελε να γίνει ζωγράφος. Έμαθε να παρατηρεί τον κόσμο γύρω της: τις πλατείες και τα πάρκα, τα καταστήματα και τα καφενεία, τα παιδιά που παίζουν ή πηγαίνουν σχολείο, τα ζώα που τριγυρίζουν ανέμελα. Στα έργα της ζωγράφιζε την καθημερινότητα, όπως την αντιλαμβανόταν, με την απλότητα, τη γαλήνη και την ευφροσύνη της. Ζωγράφιζε την ελληνική ύπαιθρο, τις πόλεις, τις γειτονιές, τις πλατείες. Τα χωριά, τη λιτή και αυθεντική ζωή των ανθρώπων τους και τη φύση γύρω. Και όσο ζωγράφιζε πρόσωπα και σκηνές της ζωής τόσο πιο κοντά αισθανόταν στους ανθρώπους» διαβάζουμε στο βιβλίο «Η πιο φωτεινή παλέτα. Η ζωή και το έργο της ζωγράφου Έφης Μιχελή», μια ειδική έκδοση του Ιδρύματος Παναγιώτη και Έφης Μιχελή που έχει ως στόχο να συστήσει τη ζωγράφο στα παιδιά.

Μαθητές λοιπόν των Junior B, CLass A & Class B του σχολείου μας παρακολούθησαν στις 11 και 18 Φεβρουαρίου 2023 το ομώνυμο με το βιβλίο εκπαιδευτικό πρόγραμμα για το έργο της Έφης Μιχελή, το οποίο υλοποιήθηκε από την καταπληκτική ομάδα «Βιβλιοδιαπλάσεις» στα…Αγγλικά. «Στόχος μας είναι να έρθουν τα παιδιά σε επαφή με τη ναϊφ Τέχνη και με την αισθητική. Αυτός είναι άλλωστε ο σκοπός του Ιδρύματος, η μελέτη και διάδοση της Αισθητικής» εξηγεί η Διευθύντρια του Ιδρύματος, Μαρίνα Τσούλου. «Εξάλλου τα χρώματα της Έφης Μιχελή αλλά και οι θεματικές της έχουν έντονη ελληνικότητα, κι έτσι τα παιδιά νιώθουν οικεία με το έργο της αμέσως» συμπληρώνει.

Το πρόγραμμα ξεκίνησε με τα παιδιά να περιγράφουν τα χρώματα και τους πίνακες. Έπειτα ζωγράφισαν ένα σπίτι με κήπο και μετά συμμετείχαν ενεργά στην παρουσίαση μπαίνοντας στον κόσμο και την τεχνική της Έφης Μιχελή (ακόμα και μέσω αντικειμένων που διάλεγαν μέσα από καλάθι και μετά ταυτοποιούσαν με πίνακες της Μιχελή). Ενώ στο τέλος, υπό τους μοναδικούς ήχους του Μάνου Χατζηδάκι, είχαν την ευκαιρία να αντιγράψουν ένα τμήμα από τον αγαπημένο τους πίνακα ή να κάνουν κολλάζ με μέρος ενός έργου της Μιχελή και να συνεχίσουν εκείνοι το θέμα, όπως ήθελαν.

«Στα παιδιά άρεσε ιδιαίτερα η ήρεμη και βοηθητική στάση των δύο εμψυχωτριών. Τους άρεσε επίσης το κυρίως μέρος, όταν κλήθηκαν να ακολουθήσουν την κλωστή και να εξερευνήσουν τους πίνακες» εξηγεί η Χριστίνα Χατζώκου, δασκάλα Αγγλικών με μεταπτυχιακές σπουδές στην πολιτιστική διαχείριση, που συνόδευσε τους μαθητές της στο Ίδρυμα Μιχελή.  «Το workshop ήταν καλά σχεδιασμένο και ειδικά η πρώτη άσκηση όπου τα παιδιά ζωγράφισαν τις δικές τους εικόνες ενίσχυσε το βιωματικό χαρακτήρα του. Ήταν ιδανική ευκαιρία να σκεφτούν τα παιδιά out of the box, ενώ, προσωπικά χάρηκα που συναντηθήκαμε και εκτός τάξης! Είναι σημαντικό να πραγματοποιούνται τέτοιες δράσεις, καθώς υπενθυμίζουν σε όλους- παιδιά και ενήλικες- πως είμαστε ολιστικά όντα και είναι σημαντικό να καλλιεργούμε τις διαφορετικές πτυχές μας» σημειώνει η Χριστίνα. «Μέσω δραστηριοτήτων και εργαστηρίων, δίνεται στα παιδιά η ευκαιρία να έρθουν σε επαφή με τη γλώσσα με έναν πηγαίο τρόπο, καθώς και να πειραματιστούν χρησιμοποιώντας την».

Μάλιστα, στο τέλος του workshop, το Siountri School δώρισε σε κάθε παιδί που συμμετείχε το βιβλίο για το έργο και τη ζωή της Έφης Μιχελή στα Αγγλικά για να μπορεί να ανατρέξει όποτε θέλει στον κόσμο αυτής της πολύ ιδιαίτερης Ελληνίδας ζωγράφου.

Το Siountri School θα ήθελε να ευχαριστήσει θερμά τη Διευθύντρια του Ιδρύματος Παναγιώτη και Έφης Μιχελή, Μαρίνα Τσούλου για την εξαιρετική πρωτοβουλία, την ομάδα «Βιβλιοδιαπλάσεις» για το απολαυστικό και πολύ καλά οργανωμένο εργαστήριο στην αγγλική γλώσσα, καθώς και το προσωπικό του Ιδρύματος για τη ζεστή φιλοξενία.