ΕΡΓΑΣΙΑ ΚΟΥΛΤΟΥΡΑ ΚΑΙ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ

Ο παράδεισος για να κάνετε νέες φιλίες

Ισπανόφωνες χώρες

Αν αναρωτιέστε ποια ξένη γλώσσα να ξεκινήσετε, λάβετε υπόψη ότι μαθαίνοντας την ισπανική γλώσσα μπορείτε να αλλάξετε τη ζωή σας προς το καλύτερο. Ναι, σωστά ακούσατε, τα μαθήματα Ισπανικών μπορεί ν’ αποβούν σωτήρια για την κοινωνική σας ζωή σε δέκα δημοφιλείς χώρες. Τουλάχιστον έτσι προκύπτει με βάση τα πορίσματα της τελευταίας έρευνας του δικτύου expatriates InterNations.

Η εν λόγω έρευνα εξέδωσε τον κατάλογο των χωρών, όπου οι ξένοι εργαζόμενοι μπορούν να κάνουν πολύ εύκολα ή πολύ δύσκολα φίλους. Στην έρευνα συμμετείχαν περισσότεροι από 18.000 εργαζόμενοι 178 διαφορετικών εθνικοτήτων, που ζουν και εργάζονται σε 187 χώρες. Οι συμμετέχοντες δίνουν πληροφορίες σχετικές με 48 διαφορετικές πτυχές της νέας τους ζωής, μακριά από την πατρίδα τους – βαθμολογώντας τες μάλιστα από το μηδέν έως το επτά!

Οι expatriates, λοιπόν, «κολλάνε» με το ισπανόφωνο Μεξικό, όπου δημιουργούν εύκολα νέες φιλίες, νιώθουν ευπρόσδεκτοι και ευτυχισμένοι. Συγκεκριμένα, στο 82% των expatriates φάνηκε εύκολο να κάνουν νέους φίλους, το 77% μάλιστα έκανε ντόπιους φίλους, ενώ 90% από τους εκπατρισμένους απαντούν ότι η στάση προς τους ξένους εργαζόμενους είναι θετική. Φυσικά, η επικοινωνία διευκολύνεται θεαματικά, όταν οι ξένοι, έχοντας γλωσσικά εφόδια από μαθήματα Ισπανικών, γνωρίζουν ήδη να μιλούν, να γράφουν και να εκφράζονται στα Ισπανικά, καθώς οι Μεξικανοί (και γενικότερα οι κάτοικοι σε ισπανόφωνες χώρες) δεν φημίζονται για τις γνώσεις τους στις ξένες γλώσσες.

Όσοι, λοιπόν, έχουν μεταναστεύσει στη χώρα, που φημίζεται για την τεκίλα, το καρναβάλι και το ποδόσφαιρο, είναι ευτυχέστεροι παγκοσμίως – 92% δηλώνουν ευτυχείς συνολικά με τη ζωή τους, μάλιστα 40% ισχυρίζονται ότι πιο ευτυχείς δεν μπορούν να γίνουν! Ευτυχισμένες στιγμές προσφέρουν στους ξένους εργαζομένους και άλλες ισπανόφωνες χώρες, όπως η Κόστα Ρίκα, το Εκουαδόρ και η Κολομβία, ενώ και η Πορτογαλία αποσπά θετικά σχόλια, κατακτώντας την τελευταία θέση στη «χρυσή δεκάδα». Αναλυτικά, η σειρά είναι ως εξής: Μεξικό, Μπαχρέιν, Σερβία, Κόστα Ρίκα, Εκουαδόρ, Ουγκάντα, Κολομβία, Ταϊβάν, Ισραήλ και Πορτογαλία.

Ωστόσο, υπάρχει και η άλλη πλευρά του νομίσματος. Χώρες εύρωστες, που προσελκύουν χιλιάδες εργαζόμενους – και από την Ελλάδα – αλλά δυστυχώς κατατάσσονται στην τελευταία δεκάδα της έρευνας. Αρνητική πρωτιά κατακτά το Κατάρ, που ακολουθείται από τη Σουηδία, τη Δανία, την Ελβετία, τη Σαουδική Αραβία, τη Γερμανία, τη Νορβηγία, τη Φινλανδία, την Αυστρία και την Εσθονία!

Στο πλούσιο Εμιράτο του Κατάρ, οι ξένοι εργαζόμενοι δηλώνουν δυστυχείς σε ποσοστό 27%, ενώ στη Σαουδική Αραβία, με τα αυταρχικά ήθη, το ποσοστό προσδιορίζεται σε 24%. Ωστόσο, αρνητικό είναι το πρόσημο και για όσους έχουν μεταναστεύσει στις Σκανδιναβικές χώρες, που φημίζονται για τα δημοκρατικά τους ήθη και την υψηλή ποιότητα ζωής των κατοίκων τους. Περισσότερες δυσκολίες αντιμετωπίζουν όσοι πηγαίνουν στη Σουηδία, 51% εκ των οποίων δυσκολεύονται να δημιουργήσουν νέους φίλους. Μάλιστα, θεωρούν ότι ο βαθμός δυσκολίας στην καλλιέργεια σχέσεων δεν γίνεται να ανεβεί περισσότερο (19%). Ένας Χιλιανός, που ζει και εργάζεται στη Σουηδία, σχολιάζει: «Ούτε καν στη δουλειά δεν μπορείς να συναντήσεις ή να κάνεις νέους φίλους». Είναι απρόσιτοι οι Σουηδοί, άραγε, ή είναι ζήτημα γλωσσομάθειας; Στη Σουηδία, η γνώση της αγγλικής είναι εξαιρετικά διαδεδομένη, ωστόσο φαίνεται ότι για να νιώσουν πραγματικά άνετα οι Σουηδοί, να ανοίξουν τα σπίτια και τις καρδιές τους, χρειάζονται ένα «GodMorgon» και ένα αστείο στη σουηδική γλώσσα. Νεαροί γιατροί και μηχανικοί, αφιερώστε χρόνο, λοιπόν, στην εκμάθηση της σουηδικής γλώσσας!

Μικρότερα, αλλά εξίσου αξιοσημείωτα, είναι τα ποσοστά στη Φινλανδία (37%), στη Δανία (36%) και στη Νορβηγία (34%).

Η μελέτη επιβεβαιώνει, δυστυχώς, το στερεότυπο των… απόμακρων Γερμανών, καθώς και οι τρεις γερμανόφωνες χώρες εντάσσονται στη δεκάδα, όπου η δημιουργία διαπροσωπικών σχέσεων καθίσταται άθλος! Συγκεκριμένα, όσοι ζουν στη Γερμανία (30%), στην Ελβετία (30%) και στην Αυστρία (31%) βρίσκουν τους ντόπιους εχθρικούς, όταν ο μέσος όρος όσων ισχυρίζονται κάτι τέτοιο σε άλλες χώρες είναι μόλις 17%. Σύμφωνα με έναν Αμερικανό, το πιο μελανό κομμάτι της ζωής του στη Γερμανία, είναι… η γενικευμένη αδιαφορία των ανθρώπων. Εξ ου και η φιλία με ντόπιους αποδεικνύεται όνειρο απατηλό για το 48% όσων βρίσκονται στην Αυστρία, 56% στη Γερμανία και 62% στην Ελβετία.

Η σωστή εκμάθηση γερμανικών μπορεί να συμβάλει στην σταδιακή υπερπήδηση αυτών των εμποδίων. Ωστόσο, διευκρινίζουμε ότι στην Ελβετία υπάρχουν τρεις επίσημες γλώσσες: Γαλλικά, Γερμανικά και Ιταλικά. Όποιος σχεδιάζει να μετακομίσει εκεί, οφείλει να διερευνήσει ποια γλώσσα ομιλείται στο κομμάτι που τον ενδιαφέρει, ώστε να ξεκινήσει μαθήματα εκμάθησης της αντίστοιχης γλώσσας! Με όχημα την καλή γνώση της γερμανικής γλώσσας, ίσως μπορέσει να μεταφέρει λίγο μεσογειακό ταμπεραμέντο στις γερμανόφωνες χώρες…!