ΤΑΞΙΔΙ ΚΟΥΛΤΟΥΡΑ ΚΑΙ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ

Λατρεύουμε τα μικρά, ανεξάρτητα βιβλιοπωλεία. Εσείς;

Ένα αφιέρωμα στα πιο όμορφα, ανεξάρτητα βιβλιοπωλεία του κόσμου.

«Aυτό που ισχυρίζομαι είναι πως μια πόλη δεν είναι πόλη αν δεν έχει ένα βιβλιοπωλείο. Μπορεί να αυτό-ονομάζεται πόλη, αλλά αν δεν έχει βιβλιοπωλείο δεν μπορεί να κοροϊδέψει κανέναν» διαβάζουμε στο Αmerican Gods του Neil Geiman. Κι ευτυχώς που ο κόσμος είναι γεμάτος από μικρά, ανεξάρτητα βιβλιοπωλεία που ισοδυναμούν με φάρους στην κοινότητα που βρίσκονται. Διάσημα ή μη, με καινούργια βιβλία ή second hand τα μικρά βιβλιοπωλεία έχουν τη δική τους κουλτούρα που συνοψίζεται κυρίως στο ότι είναι εκεί για εσένα. Οι άνθρωποι των μικρών βιβλιοπωλείων θα μοιραστούν τις γνώσεις τους χωρίς να κρίνουν, θα καθοδηγήσουν τον καθένα ξεχωριστά, θα αφουγκραστούν τις ανάγκες και την προσωπικότητά του, θα κάνουν προτάσεις μόνο για εκείνον. Και κυρίως; Όταν επιστρέψει θα θυμούνται τι είχε αγοράσει και είναι ασφαλώς πάντα σε θέση να κουβεντιάσουν για τον κόσμο που γνώρισε ανοίγοντας εκείνο το βιβλίο. Πάμε λοιπόν μια βόλτα σε ορισμένα από τα πιο όμορφα ανεξάρτητα βιβλιοπωλεία;

  • Shakespeare and Company, Παρίσι: το βιβλιοπωλείο που αποτελεί σημείο αναφοράς της πόλης στέκεται στις όχθες του Σηκουάνα από το 1919, όταν το ίδρυσε η Sylvia Beach. Ήταν εκείνο μάλιστα που προχώρησε στην έκδοση της «Οδύσσειας» του Τζέιμς Τζόυς. Εκεί σύχναζαν οι Ezra Pound, Ernest Hemingway, Djuna Barnes, James Joyce, F. Scott Fitzgerald, Gertrude Stein κ.α. Έκλεισε κατά τη διάρκεια του Β’ Παγκόσμιου Πολέμου και άνοιξε πάλι από νέο ιδιοκτήτη. Αρχικά ονομάστηκε Mistral κι έπειτα μετονομάστηκε σε Shakespeare and Company αποτίνοντας φόρο τιμής στη Sylvia Beach. Εκτιμάται ότι από το 1951 στο βιβλιοπωλείο έχουν φιλοξενηθεί 60.000 εθελοντές και όχι μόνο αφού το μότο του είναι: «Be Not Inhospitable to Strangers Lest They Be Angels in Disguise». Εκτός από βιβλιοπωλείο, λειτουργεί και ως δημόσια βιβλιοθήκη.
  • City Lights Booksellers & Publishers, Σαν Φρανσίσκο: τοπόσημο της πόλης το λατρεμένο βιβλιοπωλείο ειδικεύεται στην λογοτεχνία και στην προοδευτική πολιτική. Η ιστορία του είναι συνδεδεμένη με τον αγώνα του ιδρυτή του Lawrence Ferlinghetti (ποιητή και καλλιτέχνη) να εκδώσει την ποιητική συλλογή του Allen Ginsberg’s «Howl and Other Poems».
  • Mr B’s Emporium of Reading Delights, Bath: νέα σχετικά άφιξη στην υπέροχη πόλη Μπαθ της Αγγλίας το βιβλιοπωλείο είναι ένα μικρό στολίδι που φημίζεται για την εξυπηρέτησή του και έχει βραβευτεί δις ως το καλύτερο ανεξάρτητο βιβλιοπωλείο της χώρας.
  • Persephone Bookstore, Λονδίνο: βιβλιοπωλείο και εκδοτικός οίκος παράλληλα ειδικεύεται στη γυναικεία λογοτεχνία. Πρόκειται για ένα υπέροχο βιβλιοπωλείο στο Λονδίνο που πρόκειται να μετακομίσει τώρα και αυτό στο Μπαθ.
  • Bookmongers, Brixton: αν δεν έχει επισκεφθεί κανείς το Μπρίξτον, δεν έχει επισκεφθεί το Λονδίνο. Καλά, κάπως ακραία δήλωση, αλλά είναι γεγονός πως η πιο αυθεντική πλευρά της πόλης βρίσκεται στη νότια πλευρά του Τάμεση. Εκεί βρίσκεται το διάσημο βιβλιοπωλείο Bookmongers στο οποίο υποδεχόταν τους θαμώνες ένας σκυλάκος. Πάντοτε θα βρείτε κάπως sui generis πωλητές.
  • Bookstor, Χάγη: εκτός από πανέμορφο βιβλιοπωλείο που εναλλάσσει συχνά τη συλλογή του, το Bookstor διοργανώνει πολλές δραστηριότητες, όπως μαθήματα Τέχνης για παιδιά τις Κυριακές το πρωί και βέβαια παρουσιάσεις και αναγνώσεις νέων βιβλίων, ενώ λειτουργεί και ως βιβλιοθήκη για όσους θέλουν να δουν από κοντά τις σπάνιες εκδόσεις που διαθέτει.
  • Aqua Alta, Βενετία: ίσως εξίσου διάσημο με το Καρναβάλι και τα μουράνο αναμνηστικά. Το βιβλιοπωλείο αποτελεί σημείο αναφοράς για την πόλη, είναι ίσως το πιο ανατρεπτικό ως προς την κατηγοριοποίηση των βιβλίων (βλ. δεν έχει) και τα περισσότερα βιβλία βρίσκονται μέσα σε γόνδολες, νιπτήρες και μπανιέρες σε περίπτωση υπερχείλισης του νερού από τα γειτονικά κανάλια.
  • Word on Water, Kings Cross, Λονδίνο: μπορεί στην περιοχή να έχουν τη βάση τους κάτι μικρές εταιρίες όπως π.χ η Google, το Υou Tube ή η εφημεριδούλα The Guardian (υπάρχει και μια ωραία πιτσαρία, άσχετο), πρωταγωνιστής όμως είναι ένα πλοίο, ξέχειλο από βιβλία- κυρίως λογοτεχνικά και παιδικά. Ύστερα από πολλούς αγώνες και απαίτηση του κοινού (εδώ πιάνει) δόθηκε τελικά οριστική άδεια στο πλωτό βιβλιοπωλείο από την πολιτεία. Παράλληλα λοιπόν με τα lunch breaks μπορεί κανείς να διαλέξει και ένα ωραίο βιβλιαράκι.
  • Το Atlantis στην Οία της Σαντορίνης μπορεί να είναι το πιο διάσημο βιβλιοπωλείο της Ελλάδας στο εξωτερικό, ίσως γιατί είναι τόσο, μα τόσο, μα τόσο πολύ όμορφο. Λειτουργεί κυρίως βάσει εθελοντικής εργασίας (θα δείτε και τα κρεβατάκια στο εσωτερικό του) και δουλεύει πολύ με second hand books, κυρίως ξενόγλωσσα.

Όμως, στην Ελλάδα τα τελευταία χρόνια τα μικρά βιβλιοπωλεία γνωρίζουν άνθιση προσφέροντας ανάσα σε όλους μας, αφού είναι πάνω απ’ όλα χώροι πολιτισμού. Ενδεικτικά μόνο αναφέρουμε κάποια:

-Αθήνα: Πλειάδες, Λεμόνι, Booktique, Booktalks, Little Tree, Koυκίδα, Επί λέξει κ.ά
-Ακυβέρνητες Πολιτείες στη Θεσσαλονίκη
-Αποσπερίτης στο Ναύπλιο