GUEST WRITER HEYITSNICKY ΕΚΜΑΘΗΣΗ ΕΡΓΑΣΙΑ

Μαθαίνω κινέζικα: Όλα όσα πρέπει να γνωρίζετε πριν ξεκινήσετε!

Εκμάθηση Κινέζικων

Αν αισθάνεστε σαν μικρό παιδί μπροστά στην κινεζική γλώσσα, η youtuber Νίκη Παπαδοπούλου (HeyItsNicky) μοιράζεται όλα όσα πρέπει να ξέρετε πριν ξεκινήσετε τα μαθήματα!

Πιάστε μολύβι και χαρτί  γιατί έχουμε μπόλικες συμβουλές και καθοδηγήσεις! Η εκμάθηση της κινεζικής γλώσσας αποτελεί στο μυαλό πολλών έναν ακατόρθωτο αγώνα, αλλά σας διαβεβαιώνουμε ότι είναι ακατόρθωτος μόνο εάν πάτε… «βουρ στο πατσά»!

Η Κινεζική γλώσσα, όπως και η κινεζική κουλτούρα απαιτεί στρατηγική, μεθοδικότητα, σύστημα, υπομονή και επιμονή. Είναι μια γλώσσα η οποία δεν έχει- τουλάχιστον εκ πρώτης όψεως- σχεδόν κανένα κοινό με την δική μας και, επομένως, δεν την γλιτώνουμε τόσο εύκολα όπως με άλλες γλώσσες με τις οποίες μοιραζόμαστε κάποια κοινά. Τι σημαίνει αυτό; Θα παίξουμε άλλο σύστημα!

Περιηγηθείτε στα 6 μυστικά που θα σας λύσουν τις βασικές απορίες πριν ξεκινήσετε τα μαθήματα Κινέζικων.

1. Τα αλφάβητα «κομμένα»!

Όπως το ακούτε. Ίσως να έχετε προσέξει ότι η Κινεζική δεν διαθέτει αλφάβητο αλλά χαρακτήρες και συγκεκριμένα το γραφικό σύστημα Χάνγιου Πινγίν (汉语拼音) ή απλώς Πινγίν.

«Δηλαδή πρέπει να κάτσω να μάθω 5.000-10.000 διαφορετικούς χαρακτήρες;!»

Κανένας ξένος μαθητής δεν χρειάζεται να μάθει 5.000-10.000 χαρακτήρες. Ούτε καν ένας Κινέζος. Κατά μέσο όρο περίπου 2.500 χαρακτήρες φτάνουν και παραφτάνουν. Αυτοί οι χιλιάδες χαρακτήρες δεν είναι τελείως διαφορετικοί, σίγουρα θα υπάρχει κάποιο μυστικό. Σε αυτό το σημείο, να σας αποκαλύψουμε, λοιπόν, ότι ένας τρόπος απομνημόνευσης κινεζικών χαρακτήρων είναι η απομνημόνευση ριζών. «Μαθηματικών;»

Όχι, όχι, μην αγχώνεστε δεν μπλέκονται τα μαθηματικά εδώ. Ρίζες κινεζικών χαρακτήρων. Αν και η μέθοδος αυτή δεν λειτουργεί πάντα, όπως βλέπετε, έχει και αποτελεσματικότητα. Έαν μπορείτε να θυμηθείτε έστω και ένα μέρος ενός χαρακτήρα, πολύ πιθανόν να θυμηθείτε και το υπολοιπό του. Θα μας πείτε, βέβαια, «και οι ρίζες πολλές δεν είναι;». Σίγουρα έχει δουλειά… αλλά δεν ειναι 5.000!

2. Ένας-ένας με τη σειρά!

Όπως και στα ελληνικά, όπου συστήνεται μια συγκεκριμένη σειρά κινήσεων και γραμμών για να γράψουμε ένα γράμμα, έτσι και η Κινεζική έχει δικούς της κανόνες γραφής. Η λογική της σειράς είναι να βοηθήσει τους ανθρώπους να γράψουν πιο γρήγορα και βολικά. Ο κανόνας λοιπόν λέει: «Από πάνω προς τα κάτω και από τα αρίστερα προς τα δεξία.» Αυτό σημαίνει ότι υπάρχει μια συγκεκριμένη σειρά προτεραιότητας κατά την οποία πρέπει να γραφτούν οι γραμμές ενος χαρακτήρα.

3. Επιστροφή στην παιδική ηλικία

Εάν διαλέξατε Κινεζικά, ετοιμαστείτε για πολύ αντιγραφή. Δεν είμαστε τύραννοι αλλά δεδομένου ότι η κινεζική γλώσσα δεν διαθέτει αλφάβητο, ο μόνος τρόπος απομνημόνευσης λεξιλογίου είναι με την συνεχή αντιγραφή. Τυχαίνει, βέβαια να αντιγράψετε έναν χαρακτήρα μερικές φορές και την επόμενη μέρα να τον ξεχάσετε. Μην πτοείστε, η κινεζική γραφή χρειάζεται υπομονή και επιμονή, όπως είπαμε. Σας διαβεβαιώνουμε από εμπειρία, ότι η αντιγραφή θα γίνει μία εθιστική συνήθεια!

Σε κάθε περίπτωση, είτε είστε φαν της αντιγραφής είτε όχι, σας έχουμε ακόμα καλύτερα νέα. Σήμερα όλοι γράφουμε με το πληκτρολόγιο, όχι με το χέρι. Αυτό μας διευκολύνει απίστευτα ! Το να γράψουμε στο πληκτρολόγιο τα κινέζικα ιδεογράμματα είναι πολύ εύκολο και διασκεδαστικό και μας δίνει μια απίστευτη αίσθηση επιτυχίας!

4. Μην ξεχαστείτε!

Τα κινεζικά, όπως και κάθε άλλη γλώσσα, δεν είναι μόνο γραφή. Επειδή η πιθανότητα να ξεχαστούμε με την εθιστική αντιγραφή και να παραμελήσουμε τις υπόλοιπες δεξιότητες της γλώσσας είναι μεγάλη, σας υπενθυμίζουμε ότι, πέρα από την πρόσληψη νέου λεξιλογίου, η παραγωγή και πρόσληψη προφορικού λόγου και η παραγωγή και πρόσληψη γραπτού λόγου είναι εξίσου μείζονος σημασίας. Διότι για να κατακτήσουμε μια γλώσσα προαπαιτούμενο είναι να καταλαβαίνουμε τι λέμε, τι μας λέει ο άλλος, τι διαβάζουμε και πώς να γράψουμε.

5. “Εγώ τρώω χθες”. Και είναι απόλυτα σωστό!

Τα προφορικά και τα ακουστικά στα κινέζικα είναι πολύ εύκολα, επειδή στα κινέζικα δεν κλείνουμε, δεν αλλάζουμε λέξεις συνέχεια. Συνεπώς αφού μάθεις μια λέξη, π.χ., 吃(chi, τρώω, μπορείς να την χρησιμοποιείς παντού χωρίς δεύτερη σκέψη: “σήμερα εγώ chi.” “χθες αυτοί chi.” ή “chi!” (φάε!).

6. Εξασκήστε και 4 τέσσερις δεξιότητες της γλώσσας

Μοιραζόμαστε μάζι σας και ένα γλωσσολογικό μυστικό, λοιπόν, ότι κάθε γλώσσα αποτελείται από 4 δεξιότητες. Η πρόσληψη και παραγωγή προφορικού λόγου και η πρόσληψη και παραγωγή γραπτού λόγου. Δηλαδή ακουστικό, προφορικό, ανάγνωση και γραφή.

Για να μπορούμε να πούμε ότι έχουμε κατακτήσει μια γλώσσα, πρέπει να είμαστε σε θέση να χειριζόμαστε και τις 4 δεξιότητες σε άριστο βαθμό. Μην παραλείψετε από το να διαβάζετε κείμενα, να συνομιλείτε στην Κινεζική τόσο γραπτά όσο και προφορικά. Η ανακάλυψη και η κατάκτηση των Κινέζικων είναι στο χέρι σας!