ΚΟΥΛΤΟΥΡΑ ΚΑΙ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ ΠΟΠ ΚΟΥΛΤΟΥΡΑ

Origami

Ούτε κόλλα ούτε κόψιμο. Μόνο δίπλωμα χαρτιού. Αυτή είναι η μαθηματική τέχνη του Origami. Μπορείς;

Πουλιά-γερανοί, λωτοί, βάτραχοι που αναπηδούν, καπέλα, πεταλούδες και παιχνίδι προβλέψεων. Ό,τι επιλέξουμε από τα κλασικά ιαπωνικά μοτίβα το μόνο σίγουρο είναι ότι θα φτιάξουμε ένα μοναδικό στολίδι, μόνο με ένα φύλλο χαρτί.

Το όνομα του origami προέρχεται από το δίπλωμα (όρι) και το χαρτί (κάμι). Η ιστορία του χρονολογείται από τότε που εμφανίστηκε και το χαρτί. Η τέχνη του origami ξεκίνησε στην Κίνα, όπου εφευρέθηκε το χαρτί, αλλά καθιερώθηκε λίγους αιώνες μετά από τους Ιάπωνες, όταν Βουδιστές μοναχοί μετέφεραν τα μυστικά του χαρτιού στην Ιαπωνία περί τον 6ο αιώνα μ.Χ. Σήμερα, είναι πλέον μέρος της παράδοσης και της κουλτούρας της Ιαπωνίας και διάσημη ανά την υφήλιο. Στόχος είναι η δημιουργία ενός απλού ή πολύπλοκου γλυπτού διπλώνοντας με συγκεκριμένο τρόπο και τεχνική ένα ή περισσότερα φύλλα χαρτιού. Στα Ελληνικά ονομάζεται «χαρτοδιπλωτική».

Τι είδους χαρτί; Οποιοδήποτε αντέχει την τσάκιση. Από εφημερίδες και χαρτονομίσματα μέχρι και ειδικά, πιο ανθεκτικά χαρτόνια, που προτιμούνται για τις πιο πολύπλοκες κατασκευές, οι καλλιτέχνες του Origami δημιουργούν μοναδικά έργα τέχνης. Οι λεπτομέρειες που μπορεί κανείς να δει στις δημιουργίες των διαφόρων καλλιτεχνών είναι εκπληκτικές. Το γεγονός ότι χρησιμοποιείται πολλές φορές μόνο ένα φύλλο χαρτί και όχι κόλλα, κάνει αυτά τα γλυπτά ακόμα πιο μοναδικά.

Διαχρονικά, η τέχνη του Origami απέκτησε εφαρμογές και σε άλλους τομείς, όπως ιατρική, μαθηματικά, αρχιτεκτονική αλλά και τις αυτοκινητοβιομηχανίες. Πολλά αρχιτεκτονικά κτίρια είναι εμπνευσμένα από τα Origami και κλέβουν τις εντυπώσεις με τα σχήματά τους. Επίσης, τα Origami σχετίζονται και με τα μαθηματικά, αφού έχουν λογική δομή και ακριβή σημεία που πρέπει να γίνει η δίπλωση, καταλήγοντας σε εντυπωσιακά γεωμετρικά σχήματα. Δε θα μπορούσε να πάει ο νους, όμως, η ίδια τεχνική διπλώματος του Origami χρησιμοποιείται και για να διπλωθεί το DNA(!) και να δημιουργηθούν κάποια σχήματα σε νανοκλίμακα, λύνοντας έτσι προβλήματα που αντιμετώπιζαν οι επιστήμονες σε διάφορους τομείς.