ΚΟΥΛΤΟΥΡΑ ΚΑΙ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ

Στις 14 Ιουλίου, αν βρεθείς στη Γαλλία, θα χορέψεις με τους πυροσβέστες!

Η Fête Nationale, η Εθνική γιορτή του Γαλλικού λαού πραγματοποιείται κάθε χρόνο στις 14 Ιουλίου.

Το μεγάλο ραντεβού δίνεται στο Champs-Elysée από τις 10 το πρωί ως τις 12 συνήθως, οπότε πραγματοποιείται και η θεαματική στρατιωτική παρέλαση της Γαλλίας, τόσο επί εδάφους όσο και στον αέρα, με τα αεροσκάφη να επιχειρούν εντυπωσιακούς ελιγμούς και να αφήνουν στον αέρα τα χρώματα της γαλλικής σημαίας.

Όμως η Εθνική Γιορτή αφορά κυρίως τον κόσμο που πανηγυρίζει έξω στους δρόμους των πόλεων- εξάλλου είναι ΔΙΚΗ του γιορτή. Έχουν επίσης ένα παράδοξο έθιμο: διοργανώνουν παραδοσιακές βραδιές χορού σε σταθμούς της … πυροσβεστικής. Τα προαύλιά τους στολίζονται και υποδέχονται τους πολίτες που γλεντούν μέχρι το πρωί με τους πυροσβέστες!

Το λαϊκό αυτό έθιμο κρατά από πολύ παλιά όπου οι βραδιές χορού ήταν από τους ελάχιστους τρόπους να κάνουν γνωριμίες οι νεαρές Γαλλίδες. Διατηρείται μέχρι σήμερα όπως και τα εκατοντάδες θεάματα πυροτεχνημάτων που πέφτουν βροχή στα περίχωρα του Παρισιού, αλλά και σε όλες τις άλλες πόλεις της Γαλλίας με αποκορύφωμα το φαντασμαγορικό καλλιτεχνικό θέαμα πυροτεχνημάτων από τον Πύργο του Άιφελ ανήμερα το βράδυ.

Τα τελευταία δέκα χρόνια προηγείται πάντα μια συναυλία κλασικής μουσικής της Εθνικής Ορχήστρας της Γαλλίας και της Χορωδίας Radio- France. Φέτος γιορτάζονται τα δέκα χρόνια από την πρώτη διοργάνωσή της και θα συμμετέχουν ονομαστοί σολίστες, μεταξύ των οποίων και ο Λεωνίδας Καβάκος! Vive La France! Joyeuse Fête Nationale!