ΚΟΥΛΤΟΥΡΑ ΚΑΙ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ

Τα «αρχαιότερα» κόμικς με χιλιάδες λάτρεις ανά τον κόσμο.

Ιαπωνικά κόμικς Manga

Τα «αρχαιότερα» κόμικς αποτελούν και σήμερα έναν ιδιαίτερο τρόπο έκφρασης που προέρχεται από την Ιαπωνία και έχει χιλιάδες λάτρεις ανά τον κόσμο.

Τα ιαπωνικά κόμικς Manga (manhua στην Κίνα και την Ταϊβάν, manhwa στην Κορέα) αποτελούν αναπόσπαστο τμήμα της ασιατικής κουλτούρας και η Ιαπωνία είναι η χώρα στην οποία απολαμβάνουν τη μεγαλύτερη δημοφιλία. Πρόκειται για μία σύγχρονη μορφή κόμικς που, σε αντίθεση με τα κόμικς της Δύσης, έχουν φανατικούς αναγνώστες σε όλο το φάσμα της κοινωνίας της Ιαπωνίας και απευθύνονται σε όλες τις ηλικίες. Υπάρχουν πολλά είδη, όπως Manga πολιτικού περιεχομένου και πολιτικής σάτιρας, κωμικά Manga, Manga δράσης, Manga για ενήλικες (ξεχωριστά για ανδρικό ή γυναικείο κοινό) και παιδικά Manga.

Η πιο αρχαία μορφή Manga εντοπίζεται σε σκαλίσματα πάνω σε πέτρες του 11ου αι. π.Χ. και σε κεραμικά σκεύη του 5.000 π.Χ, στην Κίνα. Η σύγχρονη μορφή τους ανάγεται στα τέλη του 19ου και τις αρχές του 20ου αιώνα. Αρχικά, πολλές ιστορίες αντλούσαν την έμπνευσή τους από ήρωες και μύθους της κινεζικής αρχαιότητας. Αργότερα μετεξελίχθηκαν σε ενδημικό κομμάτι της καθημερινής ζωής στην Ιαπωνία. Σε ολόκληρη τη χώρα υπάρχουν αμέτρητα καταστήματα και βιβλιοθήκες όπου μπορεί κανείς να διαβάσει όσα Manga μπορεί, πληρώνοντας με την ώρα. Επίσης, διαβάζονται μετά μανίας από ενήλικες κατά τη διάρκεια των μετακινήσεών τους σε τρένα και λεωφορεία, ενώ τόσο οι συγγραφείς όσο και οι σκιτσογράφοι τους απολαμβάνουν τη δημοσιότητα των σταρ της μουσικής και της τηλεόρασης.

Η λέξη Manga εμφανίζεται πια αυτοτελής στα ξενόγλωσσα λεξικά χωρίς μετάφραση, μιας και έχει ξεφύγει πλέον από την παραδοσιακή έννοια του όρου κόμικ. Χαρακτηριστικό παράδειγμα αποτελεί ο τίτλος «Detective Conan» (εκδόσεις Shogakukan), που γνωρίζει τεράστια επιτυχία στην Ιαπωνία και έχει μεταφραστεί σε 21 γλώσσες, σε 19 χώρες (πολλές Ασιατικές χώρες αλλά και στη Γερμανία, τη Γαλλία, την Ιταλία, τη Σουηδία και τις ΗΠΑ).

Χαρακτηριστικό της έκρηξης που έχουν σημειώσει τα Manga ανά τον κόσμο και του αυξανόμενου ενδιαφέροντος για το είδος αυτό της ιαπωνικής κουλτούρας είναι ο κύκλος πωλήσεων για τα βιβλία και περιοδικά Manga που έφτασε τα 516 δις γεν το 2003 και τα έσοδα από δικαιώματα μετάφρασης που εκτιμώνται στα 4 δις γεν για την ίδια χρονιά (σύμφωνα με την ετήσια έκθεση του «All Japan Magazine and Book Publishers Association»). Τέλος, είναι αλήθεια πως πολλοί εκδοτικοί οίκοι δε θα μπορούσαν να επιβιώσουν χωρίς τα μεγάλα έσοδα που τους αποφέρουν οι πωλήσεις των Manga.