ΠΙΣΤΟΠΟΙΗΣΗ

Το TestDaF είναι το γερμανικό… TOEFL

Εξετάσεις ανά 3 μήνες και ισχύς... για μια ζωή.

Νεαροί γλωσσομαθείς στην Ινδία, στην Αίγυπτο, στην Αυστραλία αλλά και στην Ελλάδα, με ένα στυλό ανά χείρας, διεκδικούν κάθε τρεις μήνες το διαβατήριο για σπουδές στη Γερμανία.

Λίγες πληροφορίες για την εξέταση TestDaf Modeltest

Η εξέταση TestDaF έρχεται να διασαφηνίσει τις απαιτούμενες γλωσσικές δεξιότητες ενός αλλοδαπού φοιτητή, επιστημονικού συνεργάτη αλλά και διδάσκοντα σε Πανεπιστήμια της Γερμανίας, της Αυστρίας ή της Ελβετίας. Μέχρι τώρα, οι απαιτήσεις των πανεπιστημίων ποικίλλαν, με τα περισσότερα να ζητούν το Goethe-Zertifikat B2 ή το Goethe-Zertifikat C1 (για να μην κάνουμε αναδρομή στις εποχές ισχύος του Kleines…), κάνοντας έτσι δύσκολη τη ζωή σε όσους ενδιαφέρονταν να κάνουν ταυτόχρονα αίτηση σε προπτυχιακά ή μεταπτυχιακά προγράμματα διαφορετικών πανεπιστημίων.

Αντιστοιχία TestDaf με το δίπλωμα Γερμανικών

Το νέο, ενιαίο «διαβατήριο» καθιερώθηκε πλέον στην τριτοβάθμια εκπαίδευση στις τρεις γερμανόφωνες χώρες, λύνοντας τα χέρια όλων των εμπλεκομένων. Το TestDaF, λοιπόν, απευθύνεται σε ενδιαφερόμενους σπουδαστές 96 χωρών, που έχουν κάνει μαθήματα γερμανικών και κατέχουν τουλάχιστον Β2 επίπεδο. Το ίδιο το TestDaF αντιστοιχεί στο δίπλωμα γερμανικών Goethe-Zertifikat C1. Ως προς τη φιλοσοφία του, θυμίζει το TOEFL των αγγλόφωνων πανεπιστημίων, εν προκειμένω, όμως, το TestDaF έχει ισόβια ισχύ και δεν απαιτεί ανανέωση.

Τα επίπεδα της εξέτασης του TestDaf

Η εξέταση, ίσης δυσκολίας κάθε φορά, ελέγχει τους γερμανομαθείς σε τέσσερα γνωστικά επίπεδα: Στην κατανόηση κειμένου, στην ακουστική κατανόηση, στη γραπτή και στην προφορική έκφραση. Η βαθμολογία κυμαίνεται από 3 (που ισοδυναμεί με αποτυχία στις εξετάσεις) έως 5. Ως επί το πλείστον, τα πανεπιστήμια αρκούνται στον βαθμό 4, αλλά όχι σπάνια μπορούν να δεχθούν έναν υποψήφιο που έχει αξιολογηθεί σε μία ενότητα με 3, με την προϋπόθεση ότι σε κάποια άλλη έχει λάβει 5.

Κάθε πότε πραγματοποιείται η εξέταση TestDaf

Η τυποποιημένη μορφή της εξέτασης σχεδιάστηκε το 2004 από το ινστιτούτο TestDaF στο Μπόχουμ, όπου και διορθώνεται. Οι Έλληνες που έχουν γνώσεις στη γερμανική γλώσσα μπορούν να συμμετέχουν στην εξέταση, η οποία πραγματοποιείται ανά δύο μήνες, σε ένα από τα τρία παραρτήματα του ινστιτούτου Γκαίτε στην Αθήνα, στη Θεσσαλονίκη ή στα Χανιά. Το κόστος είναι 175 ευρώ και καταβάλλεται αποκλειστικά ηλεκτρονικά, όπως άλλωστε γίνεται και η εγγραφή. Τα αποτελέσματα ανακοινώνονται ενάμιση μήνα μετά το πέρας της εξέτασης, που πραγματοποιείται αυθημερόν για όλες τις ενότητες. Σε περίπτωση που κάποιος «κοπεί» σε μια ενότητα, θα κληθεί να εξεταστεί την επόμενη φορά σε όλες.

Κάθε πότε πραγματοποιείται η εξέταση TestDaf και πως μπορεί το Siountri School να σας προετοιμάσει!

Στο Siountri School, υπάρχουν εξειδικευμένα τμήματα γερμανικών, τα οποία προετοιμάζουν για την απόκτηση του TestDaF. Ο χρόνος προετοιμασίας εξαρτάται από το υπάρχον πτυχίο γλωσσομάθειας στα Γερμανικά, αλλά και από την ύπαρξη ή μη χρονικού διαστήματος αποχής από την καθημερινή χρήση της γλώσσας. Κατά βάση, οι εξειδικευμένοι καθηγητές γερμανικών του σχολείου μας εκτιμούν ότι χρειάζονται περί τις 60 διδακτικές ώρες.

Αν, βέβαια, νιώθετε σίγουροι για τις γνώσεις σας, μπορείτε να δοκιμάσετε μόνοι σας τις δυνάμεις σας, με τη βοήθεια ειδικών εγχειριδίων, που κυκλοφορούν στην αγορά για πρακτική εξάσκηση. Καλή επιτυχία!