ΕΚΜΑΘΗΣΗ ΕΞΕΤΑΣΕΙΣ ΕΡΓΑΣΙΑ ΚΟΥΛΤΟΥΡΑ ΚΑΙ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ ΠΙΣΤΟΠΟΙΗΣΗ ΣΠΟΥΔΕΣ ΤΑΞΙΔΙ

Ιαπωνικά για αρχάριους ενήλικες: Όλα όσα θα μάθεις στο πρώτο έτος

Τμήματα Ενηλίκων

Το ενδιαφέρον για την ιαπωνική γλώσσα έχει αυξηθεί κατακόρυφα στη χώρα μας, όπως και σε όλο τον δυτικό πολιτισμό, τα τελευταία χρόνια και αυτή είναι μια σπουδαία κατάκτηση του ιαπωνικού πολιτισμού. Μολονότι δεν ομιλείται ευρέως εκτός της Χώρας του Ανατέλλοντος Ηλίου (αν και στην Ανατολή πολλοί λαοί μιλούν Ιαπωνικά) οι δυτικοί είναι τόσο ερωτευμένοι με τον πολιτισμό -τον κινηματογράφο, τα manga, τα κινούμενα σχέδια, τη λογοτεχνία- που θέλουν διακαώς να τη μιλήσουν. Άλλωστε, η Ελλάδα υποδέχεται και πλήθος τουριστών από την Ιαπωνία. Και είναι εφικτό να τη μάθει κανείς με το κατάλληλο σύστημα και ταλαντούχους καθηγητές.

 

Τι θα μάθω μέσα στον πρώτο χρόνο στα μαθήματα Ιαπωνικών;

Tα Ιαπωνικά είναι πραγματικά μια «ξένη» γλώσσα, αφού η δομή της, αλλά και το γεγονός πως βασίζεται η γραφή στα ιδεογράμματα είναι μια πολύ διαφορετική εμπειρία από την εκμάθηση κάποιας λατινογενούς και ευρωπαϊκής γλώσσας. Έτσι, είναι βασικό να εξοικειωθεί κανείς με μία άλλη «λογική» και προσέγγιση στις γλώσσες. Την πρώτη χρονιά θα μάθει κανείς 800 περίπου λέξεις που επιτρέπουν σε κάποιον να συνεννοηθεί για βασικές πτυχές της καθημερινότητας. Έτσι, αν βρεθεί στην Ιαπωνία θα μπορέσει να ζητήσει οδηγίες μες στην πόλη, να κάνει βασικές αγορές, αλλά και να συστηθεί και να επικοινωνήσει κάποια πράγματα για τον εαυτό του, το επάγγελμά του και τη ζωή του. Οι Ιάπωνες ενθουσιάζονται μάλιστα πραγματικά όταν προσπαθεί κανείς να μιλήσει τη γλώσσα τους και γίνονται ακόμα πιο εξυπηρετικοί. Θα πρέπει όμως να έχει κανείς υπομονή και επιμονή καθώς απαιτούνται 3-4 χρόνια μαθημάτων για να αισθανθεί κανείς αρκετά άνετος με τη χρήση της γλώσσας.

Με ποιες άλλες γλώσσες είναι σύμμαχοι τα Ιαπωνικά;

Σίγουρα με τα Κινέζικα είναι η απάντηση, αλλά και πάλι υπό προϋποθέσεις. Οι Ιάπωνες δανείστηκαν τα κινέζικα ιδεογράμματα και τα εφάρμοσαν στη δική τους γλώσσα, δημιουργώντας και άλλες δύο γραφές από αυτά. Τα Κινέζικα έχουν απλοποιηθεί σήμερα με αποτέλεσμα να μην μοιάζουν ιδιαίτερα με τα Ιαπωνικά ιδεογράμματα που κράτησαν τον παλαιότερο τρόπο γραφής.

Ποιο πτυχίο Ιαπωνικών θα πάρω στον πρώτο χρόνο;

Όσοι ξεκινήσουν για πρώτη φορά τη χρονιά τους τον Οκτώβριο θα είναι σε θέση να δώσουν για το πρώτο πτυχίο Ιαπωνικών Ν5, τον Δεκέμβριο της επόμενης χρονιάς.  Φορείς της πιστοποίησης Japanese-Language Proficiency Test (JLPT) είναι το Japan Foundation και το Japan Educational Exchanges and Services (πρώην Association of International Education, Japan).  Ξεκίνησε το 1984 ως η επίσημη πιστοποίηση της ιαπωνικής γλώσσας για όλους όσοι δεν έχουν τα Ιαπωνικά για μητρική τους γλώσσα.