GUEST WRITER ΕΚΜΑΘΗΣΗ ΚΟΥΛΤΟΥΡΑ ΚΑΙ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ ΤΑΞΙΔΙ

Οι καλύτερες ισπανικές ταινίες και σειρές για να εξασκήσεις τα ισπανικά σου!

Από τη σενιόρα Μαριάν!

Ο ισπανικός κινηματογράφος και οι ισπανικές σειρές που προβάλλονται σε Netflix, Youtube και άλλα κανάλια έχουν κερδίσει μεγάλο κοινό όπου πολλοί ξεκίνησαν μαθήματα ισπανικών ή στάθηκε η αφορμή να κάνουν εξάσκηση στη γλώσσα που αγαπούν! Η σενιόρα Μαριάν προτείνει ταινίες και σειρές που θα απογειώσουν τα Ισπανικά σου!

Σασπένς, ένταση, χιούμορ, έρωτες, πάθη. Αυτός είναι ο κοινός παρανομαστής της ζωής, του κινηματογράφου, της Ισπανίας και της Ελλάδας! Εξάλλου, ο κινηματογράφος και οι τηλεοπτικές σειρές καταγράφουν με τον πιο απολαυστικό τρόπο όχι μόνο τη γλώσσα, αλλά και την νοοτροπία και τον πολιτισμό των ισπανόφωνων λαών. Για το λόγο αυτό η έβδομη τέχνη γίνεται «εργαλείο» στα χέρια της καθηγήτριας Ισπανικών του Siountri School, της  καθηγήτριας Ισπανικών Mαριάν Ερντάντεθ. Η ίδια συνηθίζει να εντάσσει στο μάθημα στοιχεία από το πολιτιστικό γίγνεσθαι των ισπανόφωνων λαών, ενώ πάντα είναι ενημερωμένη εξαιρετικά για κάθε ταινία ή σειρά που έχει μόλις κυκλοφορήσει.

Της ζητήσαμε λοιπόν να μας προτείνει έξι ταινίες ή σειρές μέσα από τις οποίες μπορούμε να επωφεληθούμε στην εκμάθηση της Ισπανικής γλώσσας. Η Μαριάν καταγράφει την προσωπική της εντύπωση και μας επισημαίνει τα σημεία που θα πρέπει να προσέξουμε σε κάθε έργο ή σειρά.

1. Έρωτας αλά Ισπανικά

(Ochos Apellidos Vascos)

Σύνοψη: Η Αμάια από τη χώρα των Βάσκων και ο Ραφαέλ από την Ανδαλούσια συναντιούνται σε ένα επεισοδιακό one night stand. H κοπέλα ξεχνάει την τσάντα της και ο ερωτευμένος Ραφαέλ ταξιδεύει στον τόπο της για να της την παραδώσει. Θα βρεθεί όμως μπροστά σε μια σειρά εκπλήξεων.

Μαριάν: Αυτή η ισπανική κωμωδία, εκτός από διασκεδαστική, δείχνει τις διαφορές τόσο ανάμεσα στις διαφορετικές κουλτούρες που υπάρχουν στην Ισπανία όσο και στην Ισπανική γλώσσα, όπως ομιλείται σε διαφορετικές περιοχές της χώρας.

2. Γύρνα Πίσω

(Volver)

Σύνοψη: Η Ραϊμούνδα, μια δυναμική γυναίκα που διευθύνει το εστιατόριο που εγκατέλειψε ο γείτονας της έχει ένα μικρό πρόβλημα στο ψυγείο: το πτώμα του άνδρα της. Η αδερφή της πάλι, έχει τα δικά της, καθώς φιλοξενεί το φάντασμα της μητέρας τους. Το αριστούργημα του Αλμοδόβαρ που βραβεύτηκε στις Κάννες το 2006.

Μαριάν: Ο Αλμοδόβαρ σκηνοθετεί μια ταινία που συνδυάζει το δράμα με το χιούμορ. Η ταινία έχει γυριστεί στην Μάντσα τις Κεντρικής Ισπανίας. Ο Αλμοδόβαρ σε αυτή την ταινία του φωτίζει τα έθιμα, τις προκαταλήψεις, και την κουλτούρα της πιο συντηρητικής Ισπανίας.

3. Εννέα Βασίλισσες

(Las Nueve Reinas)

Σύνοψη: Δύο μικροαπατεώνες από το Μπουένος Άιρες έχουν 24 ώρες στη διάθεσή τους να πουλήσουν 9 γραμματόσημα σε έναν πλούσιο συλλέκτη, που είναι ασφαλώς πλαστογραφημένα. Έχουν να αντιμετωπίσουν όμως πολλά εμπόδια, μεταξύ των οποίων τη δυσπιστία του ενός προς τον άλλον.

Μαριάν: Αργεντίνικη ταινία γυρισμένη στο Μπουένος Άιρες που αποτελεί σήμα κατατεθέν της χώρας. Οι θεατές μπορούν να αναζητήσουν εδώ τις διαφορές ανάμεσα στην αργεντίνικη και την ισπανική προφορά, και πιο συγκεκριμένα τη διαφορετική προφορά του y και του ll που οι Αργεντίνοι τα προφέρουν «ζ» αντί για «γ».

4. Οι ευνοούμενοι του Μίδα

(Los favoritos de Midas)

Σύνοψη: Ένας εκατομμυριούχος εκδότης λαμβάνει ένα εκβιαστικό μήνυμα. Από την απόφαση του κρίνεται η ζωή του. Η σειρά βασίζεται στην ιστορία του Τζακ Λόντον και είναι διαθέσιμη στο Netflix.

Μαριάν: Σειρά μυστηρίου και ίντριγκας του 2020 γυρισμένη στη Μαδρίτη με πρωταγωνιστή τον Luis Tosar. Καλογυρισμένη και ενδιαφέρουσα. Σε αυτή τη σειρά, έχουμε την ευκαιρία να απολαύσουμε την σωστή, κρυστάλλινη ισπανική γλώσσα και προφορά.

5. O Αόρατος Επισκέπτης

(Contratiempo)

Σύνοψη: Ένας νεαρός επιχειρηματίας κατηγορείται για τον φόνο της ερωμένης του, καθώς ξυπνά τραυματισμένος δίπλα στο πτώμα της. Τώρα μαζί με τη δικηγόρο του έχουν μόλις 3 ώρες για να ανακαλύψουν τι έχει συμβεί πραγματικά.

Μαριάν: Δραματική ταινία με έντονο το στοιχείο της αγωνίας. Ένα θρίλερ με εντελώς απρόβλεπτο φινάλε. Πρωταγωνιστές, οι σούπερ δημοφιλείς στην Ισπανία, Μάριο Κάσας και Χοσέ Κορονάδο. Αυτή η ταινία εστιάζει στην ανθρώπινη ψυχολογία και τα ναρκισσιστικά κίνητρα.

 

6. Η πολυκατοικία

(Aqui no hay quien viva)

Σύνοψη: Πρόκειται για μία κλασική κομεντί, εξαιρετικά επιτυχημένη στην Ισπανία. Μάλιστα, ο ΑΝΤ1 είχε αγοράσει τα δικαιώματα για να χτίσει το αντίστοιχο ελληνικό σίριαλ- βέβαια το ισπανικό είναι πολύ διαφορετικό και πολύ πιο σπαρταριστό.

Μαριάν:  Πάρα πολύ δημοφιλής τηλεοπτική σειρά στην Ισπανία. Σε αυτή τη σειρά βλέπουμε την κοινότητα γειτόνων μιας πολυκατοικίας και όλες τις κωμικοτραγικές καταστάσεις που ζουν. Ο θεατής μπορεί να απολαύσει την αίσθηση του χιούμορ των Ισπανών, να αναλύσει διαφορετικούς χαρακτήρες και πώς αυτοί εκφράζονται με ιδιαίτερες φράσεις στα Ισπανικά.