Τα πιο ιστορικά και διάσημα καφέ στο Παρίσι | Siountri School Τα πιο ιστορικά και διάσημα καφέ στο Παρίσι | Siountri School
ΚΟΥΛΤΟΥΡΑ ΚΑΙ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ ΤΑΞΙΔΙ

Μια βόλτα στα διάσημα Γαλλικά Καφέ του Παρισιού

Εκεί που συναντιούνται διαχρονικά η κουλτούρα, οι τέχνες και τα γράμματα.

Δεν υπάρχει γωνιά στο Παρίσι που να μην υπάρχει κάποιο πανέμορφο καφέ. Από τότε που άνοιξε το πρώτο καφέ στην πόλη, το Café Procope το 1686, έγιναν κέντρο διαλόγου και τόπος συνάντησης για πολιτικούς, καλλιτέχνες, συγγραφείς και φιλοσόφους. Στα καφέ γεννήθηκαν κινήματα όπως ο υπαρξισμός, αλλά και ο σουρεαλισμός και ο κυβισμός. Ιδέες που προέκυψαν μέσα από τη συναναστροφή και τις συζητήσεις μεγάλων πνευμάτων. Ποια πόλη μπορεί να υπερηφανευτεί πως στα καφέ της καθόντουσαν ο Βολταίρος, ο Ντιντερό, ακόμα και ο Ναπολέων; Ή ο Πικάσο, ο Έρνεστ Χέμινγουεϊ και η Σιμόν Ντε Μπουβουάρ; Κάτι ανάμεσα από καταφύγιο και «άτυπο γραφείο» τα café έγιναν πυρήνας πολιτισμού και τόπος κοινωνικοποίησης. Αυτό το πνεύμα διατηρούν και σήμερα άσβεστο τα καφέ της πόλης, καθώς οι πολίτες συχνάζουν εκεί για να βρεθούν με συνεργάτες, αλλά και τους ανθρώπους τους.

Ας περιηγηθούμε σε ορισμένα από τα πλέον εμβληματικά και ιστορικά καφέ του Παρισιού.

Café Procope - Ιστορικό καφέ στο Παρίσι | Siountri School
Café Procope - Ιστορικό καφέ στο Παρίσι | Siountri School

Café Procope

To Café Procope στην οδό Rue de l’ Ancienne – Comédie στο Μονπαρνάς είναι το παλαιότερο καφέ του Παρισιού. Άνοιξε τις πόρτες του το 1686 (!) για να φιλοξενήσει το νεοφερμένο ρόφημα του καφέ που διαδόθηκε στην Ευρώπη εξ ανατολάς, από την Οθωμανική Αυτοκρατορία. Μάλιστα, εδώ, στο Café Procope

Σύχναζαν -αν είναι δυνατόν!- οι «Εγκυκλοπαιδιστές» Ντιντερό, Ντ’ Αλαμπέρ και ο Βολταίρος που επεξεργάστηκαν την ιδέα της περίφημης «Εγκυκλοπαίδειας». Ίσως η έμπνευση έρχεται και με ένα φλυτζάνι καλού καφέ ή ίσως και … σαράντα, αφού τόσα λέγεται ότι έπινε ο Βολταίρος την ημέρα- βέβαια ήταν μίγμα καφέ και σοκολάτας. Εδώ σύχναζε και ο Μπαλζάκ. Ενώ ο Ναπολέων άφηνε λέει το καπέλο του ως ενέχυρο όταν δεν είχε χρήματα να πληρώσει τον καφέ του (ειρήσθω εν παρόδω ένα από τα καπέλα του αγοράστηκε πρόσφατα σε δημοπρασία έναντι 2 εκ. δολαρίων). Το καφέ φιλοξένησε πρωταγωνιστές της Γαλλικής επανάστασης, όπως τον Ροβεσπιέρο, αλλά και λογοτέχνες, όπως τον Βίκτωρα Ουγκώ. Εδώ, πραγματικά μπορείς να ζηλέψεις και τους τοίχους.

Café de la Paix - Ιστορικό καφέ στο Παρίσι | Siountri School
Café de la Paix - Ιστορικό καφέ στο Παρίσι | Siountri School

Café de la Paix

Σε αυτό το διάσημο καφέ δίπλα στην Opéra Garnier, το Café de la Paix υπήρξε το κέντρο θρύλων της λογοτεχνίας. Στα τραπεζάκια του κάποτε καθόντουσαν διάνοιες, όπως ο Ζολά, ο Guy de Maupassant, ο Προυστ, ακόμη και ο Όσκαρ Ουάιλντ. Αυτό το καφέ, που ιδρύθηκε το 1862, είναι περίτεχνα διακοσμημένο και αποτελεί μέρος του Hôtel de la Paix. Αμερικάνοι συγγραφείς το έχουν περιγράψει ιδανικά στο έργο τους- όπως ο Τόμας Γουλφ, ο Έρνεστ Χέμινγουεϊ και ο Χένρι Τζέιμς. Μάλιστα, ο θρύλος λέει πως ο στρατηγός Ντε Γκολ, πριν κάνει θριαμβευτική είσοδο στο Παρίσι μετά τη λήξη του Β’ Παγκόσμιου Πολέμου, έκανε μια στάση εδώ, για να φάει μια ομελέτα και να πάρει δυνάμεις.

Café de Flore - Ιστορικό καφέ στο Παρίσι | Siountri School
Café de Flore - Ιστορικό καφέ στο Παρίσι | Siountri School

Café de Flore

Aν θέλετε να βουτήξετε στον πυρήνα του Υπαρξισμού, καλώς ήρθατε. Το Καφέ ντε Φλορ ιδρύθηκε το 1865 στο πολύβουο Μπουλβάρ Σαιν – Ζερμαίν, στην αριστερή όχθη του Σηκουάνα και αποτελούσε από την ίδρυσή του τόπο συνάντησης συγγραφέων, καλλιτεχνών, εκδοτών και διανοούμενων. Το όνομα του καφενείου προέρχεται από το άγαλμα της θεάς Φλώρας, θεότητας της βλάστησης και των λουλουδιών, που υπήρχε κάποτε στην είσοδό του. Κατά τη διάρκεια του Μεσοπολέμου, το Café de Flore αναπαλαιώθηκε σε ρυθμό Αρ Ντεκό. Στο εσωτερικό του, οι Γάλλοι διανοούμενοι στα μεταπολεμικά χρόνια συζητούσαν τις νεόφερτες φιλοσοφικές ιδέες. Ανάμεσα τους και οι Ζαν Πολ Σαρτρ, η Σιμόν ντε Μποβουάρ και ο Ζακ Πρεβέρ και πολλοί άλλοι. Οι συζητήσεις τους και οι ανταλλαγές απόψεων διαμόρφωναν το φιλοσοφικό κίνημα βήμα- βήμα. Το Café de Flore υπήρξε κι ένα από τα αγαπημένα στέκια του Πικάσο. Η παράδοση συνεχίζεται ακόμα και σήμερα, καθώς παραμένει στέκι των διανοούμενων και των ανθρώπων των Τεχνών.

Café Les Deux Magots - Ιστορικό καφέ στο Παρίσι | Siountri School
Café Les Deux Magots - Ιστορικό καφέ στο Παρίσι | Siountri School

Les Deux Magots

‘Ένα επίσης εμβληματικό Café της Πόλης του Φωτός. Πήρε το όνομά του από τα αγάλματα των δύο εμπόρων (magots) που βρίσκονται στο εσωτερικό του καφέ, ως διάκοσμος. Βρίσκεται βέβαια στην περιοχή του Σαιν-Ζερμαίν-ντε-Πρε όπως τα περισσότερα από τα πιο ιστορικά και φημισμένα καφέ της πόλης. Εδώ λοιπόν χτυπούσε ο παλμός των γραμμάτων, των τεχνών και της διανόησης. Εδώ συνδιαμόρφωσαν το κίνημα του κυβισμού ο Πάμπλο Πικάσο και ο Ζωρζ Μπρακ, ενώ στο καφέ σύχναζαν και άλλοι ζωγράφοι όπως ο Μιρό, ο Λεζέ και ο Μαξ Ερνστ που μαζί με τους συγγραφείς Λουί Αραγκόν, Αντρέ Μπρετόν και Φιλίπ Σουπώ πρωτοστάτησαν στη δημιουργία του σουρεαλισμού.