Φροντιστήριο Αγγλικών Για Παιδιά | Siountri School Φροντιστήριο Αγγλικών Για Παιδιά | Siountri School
ΑΓΓΛΙΚΑ ΓΙΑ ΠΑΙΔΙΑ ΓΙΑ ΠΑΙΔΙΑ ΕΚΜΑΘΗΣΗ

Φροντιστήριο Αγγλικών: 10 κριτήρια για να επιλέξετε το καλύτερο για τα παιδιά σας

Συμβουλές προς γονείς

Φροντιστήριο Αγγλικών! Δεν είναι εύκολο task να καταλήξει κανείς στο κατάλληλο σχολείο για τα παιδιά του. Συχνά ξεχνάμε πως θα πρέπει να είναι ένα ολοκληρωμένο σχολείο, ένας εκπαιδευτικός φορέας όπου τα παιδιά αποκτούν γνώσεις όχι μόνο για τη γλώσσα και τις αντίστοιχες εξετάσεις, αλλά και για τους πολιτισμούς του κόσμου. Ας δούμε όμως μαζί τα 10 βασικά κριτήρια που θα σας βοηθήσουν να κάνετε τη σωστή επιλογή.

1. Καθηγητές Αγγλικών Native Speakers

Καλό θα είναι οι καθηγητές αγγλικών στο φροντιστήριο αγγλικών να είναι native speakers, δηλαδή η γλώσσα που διδάσκουν να είναι η μητρική τους γλώσσα. Ή να έχουν ζήσει σε αγγλόφωνες χώρες για μεγάλο χρονικό διάστημα και να μιλούν τη γλώσσα σαν φυσικοί ομιλητές. Γιατί έτσι μπορούν να μεταδώσουν καλύτερα τη φιλοσοφία, τη λειτουργία και τους ιδιωματισμούς της και βέβαια την κουλτούρα των αντίστοιχων χωρών. Τα παιδιά όταν διδάσκονται από native speakers μαθαίνουν π.χ τα Αγγλικά που όντως μιλάνε στην Αγγλία, στην Αμερική ή στον Καναδά κοκ. Το σημαντικότερο όμως είναι πως οι καθηγητές μπορούν να τους εμφυσήσουν πραγματική αγάπη και ενδιαφέρον για την αγγλική γλώσσα και τον πολιτισμό της.

Καθηγητές Αγγλικών Siountri School
Καθηγητές Αγγλικών Siountri School

2. Καθηγητές Αγγλικών με συναρπαστικά backgrounds

Το λέμε ξανά και ξανά: Το φροντιστήριο αγγλικών είναι οι άνθρωποι του. Όσο πιο ενδιαφέροντες καθηγητές έχει κανείς τόσο το μάθημα εμπλουτίζεται με εμπειρίες, εικόνες, προβληματισμούς και θεματικές που κεντρίζουν το ενδιαφέρον μέσα στην τάξη.

3. Συγκεκριμένο πρόγραμμα σπουδών

Κι αυτό είναι sos κριτήριο! Οι μαθητές και οι γονείς τους θα πρέπει να γνωρίζουν τι ακριβώς περιλαμβάνει το πρόγραμμα «Αγγλικά για παιδιά», δηλαδή την ύλη που θα καλύψουν οι μαθητές μέσα σε κάθε ακαδημαϊκό έτος βάσει χρονοδιαγράμματος. Είτε στο site του φροντιστηρίου είτε σε σημειώσεις που πρέπει να δίνονται πριν την έναρξη της σχολικής χρονιάς, θα πρέπει να γίνεται αναλυτική αναφορά στη διδακτέα ύλη, αλλά και στη μεθοδολογία που θα ακολουθήσουν οι καθηγητές. Δεν αρκεί μόνο η αναφορά ενός βιβλίου- οδηγού βάσει του οποίου θα κινηθεί το μάθημα.

4. Ακαδημαϊκός Υπεύθυνος

Είναι έξτρα πόντοι για ένα φροντιστήριο Αγγλικών να υπάρχει επικεφαλής στο τμήμα Αγγλικών σπουδών που θα λειτουργεί ως ακαδημαϊκός υπεύθυνος. Ο ρόλος αυτός ανήκει σε έναν έμπειρο καθηγητή που έχει ευρεία εικόνα για τα βιβλία και τις ακαδημαϊκές καινοτομίες που εμφανίζονται διαρκώς, καθορίζει την διδακτέα ύλη και τα μέσα που χρησιμοποιούνται στην τάξη ανάλογα με το επίπεδο της γλώσσας και την ηλικία των παιδιών. Τέλος, ο ακαδημαϊκός υπεύθυνος υποστηρίζει τους καθηγητές του τμήματος, έχει γενική εποπτεία της διδασκαλίας και συμβάλει στην εξατομικευμένη υποστήριξη των μαθητών, όπου αυτή χρειάζεται σε συνεννόηση με τον εκάστοτε διδάσκοντα.  

5. Σαφής προσδιορισμός του επιπέδου του μαθητή

Δεν αρκεί ένα «περίπου» για να ενταχθεί στο σωστό τμήμα ένας μαθητής Αγγλικών. Πολλές φορές μαθητές χρειάζεται να αλλάξουν φροντιστήρια στη μέση των σπουδών τους ή να μεταπηδήσουν από τα ιδιαίτερα μαθήματα σε ομαδικά μαθήματα. Η απλή αναφορά του επιπέδου που έχει φτάσει ο μαθητής δεν αρκεί. Θα πρέπει να κάνει ειδικό κατατακτήριο τεστ και συνέντευξη με το διδακτικό προσωπικό για να προσδιοριστεί με ακρίβεια το επίπεδο στο οποίο βρίσκεται ώστε να ακολουθήσει το κατάλληλο πρόγραμμα για εκείνον.

6. Ο κάθε μαθητής να είναι ξεχωριστός για τον καθηγητή και τη διοίκηση

Ένα σημαντικό κριτήριο για το αν γίνεται σωστή δουλειά σε ένα φροντιστήριο αγγλικών είναι να διαπιστώσετε αν πράγματι γνωρίζουν καλά οι καθηγητές και οι άνθρωποι που εργάζονται στη διοίκηση το παιδί σας. Θα πρέπει να εξακριβώσετε με ερωτήσεις αν έχουν εικόνα για το δικό σας παιδί και τη δική του πρόοδο προσωπικά και εξατομικευμένα. Επίσης, το σωστό φροντιστήριο αγγλικών ενδιαφέρεται για τη γνώμη των γονέων και για αυτόν τον λόγο διεξάγει έρευνες αξιολόγησης των μαθημάτων, του διδακτικού προσωπικού και της διοίκησης και είναι έτοιμο να ακούσει τυχόν παράπονα και να προχωρήσει σε αποτελεσματικές και εξατομικευμένες λύσεις.

7. Ποσοστά επιτυχίας στις εξετάσεις Αγγλικών

Καλό θα είναι πριν κάνετε εγγραφή σε κάποιο φροντιστήριο Αγγλικών να ρωτήσετε για τα ποσοστά επιτυχίας των μαθητών στη γλώσσα και στα πτυχία που σας ενδιαφέρουν. Είναι μια σοβαρή ένδειξη για το πώς ανταποκρίνονται τα παιδιά και αν οι μέθοδοι διδασκαλίας είναι αποδοτικές. 

8. Εξελιγμένες μεθόδους διδασκαλίας στα μαθήματα Αγγλικών

Η τεχνολογία είναι πια εκ των ων ουκ άνευ. Είναι αδύνατον πλέον να μην υπάρχει πρόβλεψη για on-line διδασκαλία αν παραστεί ανάγκη. Εξάλλου είναι ο ιδανικότερος τρόπος για να καλυφθεί κάποιο μάθημα που χάθηκε. Έτσι το φροντιστήριο Αγγλικών που θα επιλέξετε θα πρέπει να διαθέτει web books, on line πηγές, multimedia και τη δυνατότητα σύνδεσης με βασικές πλατφόρμες όπως Microsoft Teams ή Zoom για τη δυνατότητα online παρακολούθησης, όταν το παιδί πχ δεν έχει τη δυνατότητα να παραστεί στο μάθημα με φυσική παρουσία. Εξυπηρετεί επίσης πολύ αν το φροντιστήριο διαθέτει «εσωτερική» πλατφόρμα στην οποία τα παιδιά ενημερώνονται on-line για το Homework τους, τις απουσίες, τους βαθμούς ακόμη και τα οικονομικά στοιχεία.

9. Fun δραστηριότητες εκτός του βασικού curriculum

Διασκέδαση στην τάξη, διασκέδαση και έξω από αυτή! Ένα φροντιστήριο είναι στην ουσία ένα σχολείο, ένας εκπαιδευτικός οργανισμός. Άρα θα πρέπει να διοργανώνει επίσης events, μαθήματα που ξεφεύγουν από τα στενά όρια του συνηθισμένου όπως μαθήματα STEAM και Creative Writing, δράσεις, ακόμα και ταξίδια ή επισκέψεις σε μουσεία. Γιατί ένα φροντιστήριο είναι τελικά φορέας πολιτισμού!

10. Και το βασικότερο κριτήριο όλων: Δείτε αν το παιδί επιστρέφει ενθουσιασμένο από το μάθημα ή όχι.

Τα παιδιά θα πρέπει να μαθαίνουν διασκεδάζοντας και περνώντας καλά μες στην τάξη. Έχουμε ακούσει μάλιστα περιπτώσεις γονέων που χρησιμοποιούν ως τιμωρία τα παιδιά τους να μην πάνε στο μάθημα αγγλικών, αν δεν συμμορφωθούν με κάτι. Και αν δεν είναι αυτό η μεγαλύτερη ένδειξη επιτυχίας, τότε τι είναι; 😉