ΓΙΑ ΠΑΙΔΙΑ ΕΚΜΑΘΗΣΗ ΕΞΕΤΑΣΕΙΣ ΠΙΣΤΟΠΟΙΗΣΗ ΣΠΟΥΔΕΣ

Sorbonne ή Delf/Dalf: Ποιο πτυχίο γαλλικών να επιλέξω;

Το δίπλωμα γαλλικών που προτείνουμε και οι λόγοι που καθόρισαν την απόφασή μας!

 

Sorbonne ή DELF/DALF; Ποιες είναι οι διαφορές τους; Ποιο είναι το πιο κατάλληλο δίπλωμα για εμένα; Αυτές είναι απορίες που θέλουν να λύσουν πολλοί σπουδαστές της γαλλικής γλώσσας.

Τόσο τα πτυχία Γαλλικών DELF/DALF όσο και το Sorbonne είναι οι δύο βασικές οδοί πιστοποίησης γνώσης της γαλλικής γλώσσας. Ωστόσο, έχουν μεγάλες διαφορές που θα πρέπει να συνυπολογίσει κανείς στην απόφαση του. Ειδοποιός διαφορά θα λέγαμε πως είναι το γεγονός ότι το πτυχίο Sorbonne παρέχεται από το ομώνυμο πανεπιστημιακό ίδρυμα της Γαλλίας ενώ τα DELF/DALF είναι διπλώματα που παρέχονται από το Υπ. Παιδείας της Γαλλίας.

Εμείς έχουμε ζυγίσει τα πλεονεκτήματα και τα μειονεκτήματα των δύο πιστοποιήσεων με τη ζυγαριά να γέρνει στην πλευρά των πτυχίων Γαλλικών DELF/DALF. Ας δούμε τους 6 κυριότερους λόγους: 

1. Τα διπλώματα Γαλλικών DELF/DALF παρέχονται από το γαλλικό υπουργείο Παιδείας σε μη γαλλόφωνους, ισχύουν δια βίου και είναι αναγνωρισμένα από ΑΣΕΠ. Έχουν θεσπιστεί από το 1985.

2. H αναγνωρισιμότητα και η αναγνώριση των διπλωμάτων DELF/DALF είναι παγκόσμια. Οι εξετάσεις διεξάγονται από το 1986 και προσαρμόστηκαν στο Κοινό Ευρωπαϊκό Πλαίσιο για τις Γλώσσες CECRL (ΚΕΠΑ) το 2005 και έκτοτε είναι σημείο αναφοράς σε 5 ηπείρους. Από την άλλη πλευρά η πιστοποίηση του πανεπιστημίου της Σορβόννης προσφέρεται από παλιότερα, από το 1961 συγκεκριμένα, ωστόσο είναι περιορισμένης εμβέλειας. Διεξάγεται μόνο σε χώρες όπου κάποια πανεπιστημιακά τους τμήματα έχουν σύμβαση με το Πανεπιστήμιο της Σορβόννης.

3. Τα γαλλικά πτυχία DELF/DALF προτείνουν μια πλήρη σειρά εξετάσεων & πιστοποίησης για όλα τα επίπεδα γνώσεων από το DELF Α1 έως και το DELF C2 που σημαίνει πως αναγνωρίζεται κάθε στάδιο στη διαδικασία της μάθησης, ενώ το Sorbonne Université αφορά ΜΟΝΟ τα επίπεδα Β2, C1 & C2.

4. Τα πτυχία στα Γαλλικά DELF/DALF βασίζουν την προετοιμασία των υποψηφίων σε ζητήματα επικαιρότητας και θέματα γενικού ενδιαφέροντος και κάθε πεδίου, ενώ τα Sorbonne Université έχουν ένα λογοτεχνικό προσανατολισμό και είναι καταλληλότερα για σπουδαστές που στοχεύουν έναν πιο ακαδημαϊκό χαρακτήρα και σκοπεύουν να ακολουθήσουν θεωρητικές σπουδές.

5. Τα DELF/DALF λαμβάνουν υπόψη την ηλικία του υποψηφίου και διακρίνονται σε κατεύθυνση junior (Γαλλικά για παιδιά) &  Tout public (Γαλλικά για ενήλικες) ενώ τα Sorbonne Université δεν προβλέπουν αυτόν τον διαχωρισμό.

6. Η πρόσφατη αλλαγή της μορφής των ερωτήσεων των διαγωνισμάτων DELF/DALF (θα τεθεί σε πλήρη εφαρμογή από το 2024) από ανοιχτές ερωτήσεις σε κλειστές τα καθιστά πιο σύγχρονα κι ευθυγραμμισμένα με τις πιστοποιήσεις των άλλων γλωσσών και πιο φιλικά για τον υποψήφιο εξεταζόμενο.